banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 13:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Nov 2009, 11:22 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 05 Nov 2009, 11:04
Ja hoću da upišem neki fakultet na kom mogu studirati preko Interneta. Jedino mi tako odgovara jer radim puno radno vreme. Preporučite mi molim vas neki dobar fakultet, i ako znate koje smerove nude takvi fakulteti.
Hvala!!! :)

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 14:02 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 04 Nov 2009, 17:57
neki fakulteti kod nas u crnoj gori su nudili tu mogucnost.samo sto je skolarina duplo skuplja.ne sjecam se koji.mislim neki tehnicki.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2009, 19:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2009, 23:26
Nisam siguran 100% ali sam nesto nacuo da privatni fakultet u Beogradu Singidunum pruza takvu mogucnost ili nesto slicno.

Vrh

PostPoslato: 06 Nov 2009, 20:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2007, 21:09
Zavisi sta zelis da studiras?

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2009, 20:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Na internetu mozes stidirati sta hoces za pare. I zavrsava se garantovano samo treba redovno placati. Diplome su uglavnom estetski uradjene i profesionalno.
Najveci problem je sto te diplome nisu nigdje priznate i niko ih ne uzima za ozbiljno. Drugi je problem sto je znanje steceno na taj nacin manje od znanja stecenog u srednjoj skoli. Ako ti treba neka diploma samo da je objesis na zid onda studiraj preko interneta, ali u svim drugim slucajevima to je bacanje novca.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 11:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 15 Jan 2008, 13:31
jellyfish je napisao:
Na internetu mozes stidirati sta hoces za pare. I zavrsava se garantovano samo treba redovno placati. Diplome su uglavnom estetski uradjene i profesionalno.
Najveci problem je sto te diplome nisu nigdje priznate i niko ih ne uzima za ozbiljno. Drugi je problem sto je znanje steceno na taj nacin manje od znanja stecenog u srednjoj skoli. Ako ti treba neka diploma samo da je objesis na zid onda studiraj preko interneta, ali u svim drugim slucajevima to je bacanje novca.

Mislim da ne treba tek tako generalizirati. Mnogi fakulteti i kod nas i u Srbiji sada nude mogućnost elektronskog učenja - lako je posjetiti web stranice i provjeriti ko šta nudi. Koliko znam, fakulteti moraju dobiti posebnu dozvolu za izvođenje e-nastave za svaki studijski program, tako da je diploma jednako vrijedna. Po zakonu, kod nas još uvijek nije moguće završni ispit polagati elektronskim putem, nego klasično, tako da je na kraju bitno znanje studenta, a ne način na koji ga je stekao.

Elektronsko učenje je daleko komplikovanije od pukog prenošenja sadržaja sa predavanja u elektronski oblik. Razvijena je i još uvijek se razvija (jer se radi o mladoj grani nauke) posebna psihologije e-učenja koja razmatra načine na koje je moguće podučavati u e-okruženju. Sistemi za upravljanje e-učenjem kao što su Moodle ili A-Tutor nude čitav niz različitih aktivnosti i oblika reursa koji se mogu iskoristiti za e-podučavanje.

Ja neću reći da je e-učenje bolje ili lošije od klasičnog učenja, jer odgovor nije tako jednostavan. Očigledne su prednosti e-učenja kao što je učenje u vremenu kada studentu odgovara, bez potrebe za putovanjem do fakulteta, u blokovima koji odgovaraju studentu. Sadržaji se mogu ponavljati onoliko puta koliko je potrebno da bi se gradivo usvojilo. Takođe, e-učenje nudi veću mogućnost individualizacije. Sa druge strane, vjerovatno najveći nedostatak e-učenja je u socijalnoj komponenti, tj. nedostatak direktnog kontakta sa nastavnikom i sa drugim studentima što se pokušava nadoknaditi forumima, IM i drugim vidovima elektronske komunikacije.

Mislim da se e-učenje više ne može zanemariti, uzimajući u obzir značaj Interneta i računara uopšte u današnjem svijetu. Zar danas većinu svog istraživanja ne provodimo uz pomoć Google-a, zar ne koristimo forume, blogove, socijalne mreže (Facebook), dokumente pišemo u Word-u, proračune radimo u Excel-u, baze u Access-u itd? I nesvjesno svaki dan mnogo učimo uz pomoć računara, tako da je e-učenje nadogradnja svega toga.

Zanimljivo je da postoji dosta istraživanja koja pokazuju da korištenjem konstruktivističkog pristupa (inače danas dominantnog u pedagogiji), e-učenje daje i bolje rezultate od klasičnih metoda. Evo nekih linkova:

http://hrcak.srce.hr/file/37093
http://e-lab.tfc.kg.ac.rs/moodle/file.p ... ivanje.pdf
http://www.pmfst.hr/~ani/radovi/2005skolskivjesnik.pdf

Da li studirati na daljinu? Mnogo zavisi od toga kako su studijski programi kreirani. Kreiranje jednog e-kursa zahtijeva mnogo više vremena (pa i novca), zahtijeva skup posebnih vještina i znanja od nastavnika, dizajnera i ostalih koji u tome učestvuju. Ako se radi samo o prebacivanju knjiga i prezentacija u elektronski oblik, onda ne. Ali ako su kursevi dobro kreirani - onda da. Mnogo toga zavisi od e-nastavnika, ali tako je i u klasičnoj nastavi. Isto tako, ako je student nemotivisan, neće postići rezultate bilo da se radi o klasičnoj ili e-nastavi.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
VM je napisao:
Zar danas većinu svog istraživanja ne provodimo uz pomoć Google-a, zar ne koristimo forume, blogove, socijalne mreže (Facebook), dokumente pišemo u Word-u, proračune radimo u Excel-u, baze u Access-u itd? I nesvjesno svaki dan mnogo učimo uz pomoć računara, tako da je e-učenje nadogradnja svega toga.

samo zato sto ja kucam graficki u wordu i crteze crtam u AutoCAD-u ne znaci da studiram preko interneta. Uostalom, znanje koje se stice putem inteneta (google, wiki...) je uglavnom cisto enciklopedijsko.
Man'te se coravog posla i uzmite knjigu u sake. Kostace vas manje, naucicete mnogo vise. Ne moze bolje od toga...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 16:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
[Enterprise] je napisao:
VM je napisao:
Zar danas većinu svog istraživanja ne provodimo uz pomoć Google-a, zar ne koristimo forume, blogove, socijalne mreže (Facebook), dokumente pišemo u Word-u, proračune radimo u Excel-u, baze u Access-u itd? I nesvjesno svaki dan mnogo učimo uz pomoć računara, tako da je e-učenje nadogradnja svega toga.

samo zato sto ja kucam graficki u wordu i crteze crtam u AutoCAD-u ne znaci da studiram preko interneta. Uostalom, znanje koje se stice putem inteneta (google, wiki...) je uglavnom cisto enciklopedijsko.
Man'te se coravog posla i uzmite knjigu u sake. Kostace vas manje, naucicete mnogo vise. Ne moze bolje od toga...

potpis!

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 16:36 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 09 Nov 2009, 15:59
Ja znam za jedan fakultet u Beogradu, zove se FIT - Fakultet informacionih tehnologija. Na e-learning sistemu se zasniva studiranje, tj. sve predispitne obaveze se izvršavaju preko Interneta, a i sav nastavni materijal se skida sa sajta fakulteta... Knjige se ne kupuju. Tamo imaš smerove: informacione tehnologije, grafički dizajn i menadžment. Moja najbolja drugarica studira tamo, pa sam kolko tolko upućena... Ona studira na daljinu i zadovoljna je načinom na koji funkcioniše sistem. Ja ti ostavljam sajt tog faxa, pa ako te interesuje, pogledaj detaljnije na http://www.fit.edu.rs.
Pozz

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 18:10 
Početnik
Početnik

[Enterprise] je napisao:
VM je napisao:

Samo što držite knjigu u šakama isto tako ne garantuje da ćete bilo šta naučiti. Uostalom, kod nas se klasično obrazovanje uglavnom i svodilo na klasični instruktivizam - nastavnik ispredaje ono što se nalazi u knjizi i onda studentu ostaje da to memoriše čime se stiče najniži i najlošiji oblik znanja.

Ako bi sve bilo u čitanju knjiga, onda je upravo knjigu najlakše prebaciti u elektronski oblik i sva razlika se svodi na to da li čitamo sa ekrana ili sa papira. Mislim da sve najviše zavisi od nastavnika. Tako imamo dobre profesore/ nastavnike koji znaju kako da ispredaju neko gradivo, učine ga interesantnim, motivišu učenike da istražuju itd. Isto tako kod e-učenja potrebno je dobro dizajnirati kurs (ne mislim na izgled ekrana, nego sveukupan dizajn), imati dobrog nastavnika koji poznaje e-učenje, obezbijediti dobru komunikaciju i učenici mogu postići iste, ponekad i bolje rezultate.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 18:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

VM je napisao:
čime se stiče najniži i najlošiji oblik znanja.

A ko si ti da to tvrdis?
Izvini Boze, nisam te prepoznao!
Reci mi, sta se desi ako nestane struje na sred predavanja? Da li se vodi da si bio na predavanju ili ne? :lol:
Salu na stranu.
Nemoj me pogresno shvatiti, nemam ja nista protiv toga. Studiraj i radi sta god hoces. Ali da sam ja poslodavac ja bih se na takvu diplomu slatko nasmijao

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 19:31 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2009, 23:26
[Enterprise] je napisao:
VM je napisao:

A ko si ti da to tvrdis?
Reci mi, sta se desi ako nestane struje na sred predavanja? Da li se vodi da si bio na predavanju ili ne? :lol:
Salu na stranu.
Nemoj me pogresno shvatiti, nemam ja nista protiv toga. Studiraj i radi sta god hoces. Ali da sam ja poslodavac ja bih se na takvu diplomu slatko nasmijao

E sa takvim nacinom razmisljanja u svojoj firmi, preduzecu, biti ces i poslodavac, radnik, cistacica, kuvar, cuvar i sve ostalo.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 19:43 
Početnik
Početnik

[Enterprise] je napisao:
VM je napisao:

A ko si ti da to tvrdis?
Salu na stranu.

Ne ljutim se, naravno. Nego, baš sam raspoložen za debatu na ovu temu.

Što se tiče ishoda učenja, ne kažem ja ništa, tako kaže Blumova taksonomija (npr. http://www.skolskidnevnik.net/?p=411), a to je najprisutnija taksonomija u pedagoškom okruženju. I kaže da je pamćenje prethodno naučenog sadržaja najniži nivo učenja, a najviši je prosuđivanje o vrijednosti sadržaja.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 21:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Van Helsing je napisao:
[Enterprise] je napisao:
VM je napisao:

A ko si ti da to tvrdis?
Salu na stranu.

E sa takvim nacinom razmisljanja u svojoj firmi, preduzecu, biti ces i poslodavac, radnik, cistacica, kuvar, cuvar i sve ostalo.

poenta je bila da je tesko naci posao sa privatnim fakultetom. Zamisli sta ce tek da bude sa privatnim koji se studira putem interneta :confused2:

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2009, 21:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
ja sam za
i sama sam ucestvovala u tako necemu, odlicno organizovanom
najbolja forma je e-learning uz povremene susrete, u pravilnim, smislenim razmacima

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2009, 02:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Dražen.85 je napisao:
Ja hoću da upišem neki fakultet na kom mogu studirati preko Interneta. Jedino mi tako odgovara jer radim puno radno vreme. Preporučite mi molim vas neki dobar fakultet, i ako znate koje smerove nude takvi fakulteti.
Hvala!!! :)

probaj ovdje

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 14:33 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 03 Jun 2010, 13:31
Ova tema mi je posebno privukla pažnju zato što ja studiram preko Interneta. Prenela bih vam svoje utiske i iskustvo koje je i više nego dodro. U pitanju je Fakultet informacionih tehnologija - Univerzitet Metropolitan. Literatura je u digitalnom obliku, sva multimedijalna predavanja i vezbe su dostupni studentima 24 časa. Najčešća komunikacija sa predavačima je mejlom, a postoji i mogućnost video konferencije. Sva predavanja imate postavljena na svom e-learning sistemu, kao i vežbe, zadatke za vežbu i sve ono što je potrebno radi uspešnijeg savladavanja materije. Ovo je jedan jako praktičan vid studiranja za studente koji rade i ne žive u Beogradu, a ispite polažete klasično na fakultetu. Sve što vas interesuje slobodno me pitajte!
http://www.metropolitan.edu.rs/sr/pocetna/index.dot

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2010, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ana007 je napisao:
Sve što vas interesuje slobodno me pitajte!

Moze li se zavrsiti medicina preko interneta ko zeli da postane hirurg recimo :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2010, 18:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Studiranje preko interneta ne znaci da i ispite polazes preko istog. Ispite polazes kao i sve ostale kolege, jedino ne dolazis na predavanje/vjezbe itd...ali mislim da za razliku od standardnog studiranja, ovdje imas 24/7 dostupne konsultacije u smislu da ce ti prof. odg. na mail u toku jednog dana. Zato je i skolarina mnogo skuplja ali realno, danasnja situacija na fakultetu je da 10/20% studenata ide na predavanja, govorim za svoj fakultet...sto se i ne razlikuje puno od studiranja preko neta, samo sto ljudi misle da studiranjem na daljinu isto polazes ispite preko interneta t.j. wikipedije/googla..Ne, tu si jednak ostatku studenata koji idu na pred/vjezbe.
Neko moje saznanje, ukoliko sam negdje pogrijesio, slobodno ispravljajte.

Vrh

PostPoslato: 05 Jun 2010, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frenki je napisao:
ali realno, danasnja situacija na fakultetu je da 10/20% studenata ide na predavanja, govorim za svoj fakultet...Neko moje saznanje, ukoliko sam negdje pogrijesio, slobodno ispravljajte.

Pogrijesio si jer jvjerovatno ides po starom programu. Po bolonjskom programu mora se dolaziti na predavanja, na koja dolazi izmedju 90 i 95 posto studenata. Naravno do prije par godina kad nije bio bolonjski program dolazilo je 10 posto. Sad je fakultet kao srednja skola, moras dolaziti na predavanja i vjezbe svaki dan.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]