Freak_on_a_leasH je napisao:
loveless je napisao:
Ali, poenta Scaruffijeve liste, a to je ono sto je mnogima promaklo, je da nas ohrabri da se otrgnemo od glupog koncenzusa i pokusamo pronaci i cuti nove zvukove, nesto drugacije i jedinstveno.
Ok...tu se slazem...ali da li je onda ok da se meni te stvari ne svide....isto kao sto je ok da je tebi PJ bezveze....
Naravno da je ok. Da se raspravljati i iznositi konstruktivne stavove zasto je meni jedno ok a drugo nije ali je suludo da nekoga ubjedjujemo u suprotno.
Bitan je dialog, ja sam od mnogo profesora i umjetnika nacuio kako ne treba zato sto je njihova prica suplja ali to ne bih znao da ih nisam saslusao i izvukao zakljucak.
Jednostavno pravis selekciju i odstranjujes ono sto je lose. Naravno to je opet subjektivna selekcija ali je proizasla iz dijaloga.
Citiraj:
...zamisli kad bi svi slusali samo "umjetnicki priznatu muziku" automatski bi morali iskljuciti akusticnu gitaru i pjevusenje uz rostilj....zamisli ljude od 20 godina kako sjede u krugu pred vatrom i pjevaju Block out...nije to nemoguce ali je malo depresivno zar ne....i mislim da nije tacno da se ti stavovi ne uvazavaju nego je pogresno mjesto gdje se oni prezentuju....da smo raspravljali na teoriji umjetnosti o ovome onda ja definitivno ne bi imao nista protiv ove Scaruffijeve liste, cak je pitanje koliko bi me i zanimala....
Zamisli kada bi svi slusali PJ. Znaci nema smisla ni jedno ni drugo niti to tako treba da bude.
BO i nije toliko artisticki bend, niti je eksperimentalan i nemam pojma sto si toliko navro na njih. Meni je jasno da je BO ljudima depresivan, dosadan, smaracki i ja to postujem niti koga tjeram da ih slusa na silu.
Indirektno sam postavio pitanje kroz pjesmu Lune "Da li je muzika jos uvijek zabava? Muzika je postala isprazna zabava!"
Nerado zakljucijem da je za tebe "isprazna zabava" jer je poredis sa "akusticna gitara i pjevusenje uz rostilj", i zao mi je sto preferiras taj stav jer si muzicar.
Za kvalitetan autorski rad potrebno je otvoriti oci, istrazivati i zasto ne eksperimentisati kao sto rece loveless.
Iskreno, vise cijenim one indijance sto je NiZ postavio nego savrseno odsviranu obradu nekog poznatog benda, fino se obuci i biti na "televizoru".
Citiraj:
U redu....koji je smisao Dzon Kejdza kad je muzika u pitanju....na stranu to sto je on mozda umjetnicki genije....kako ja mogu tu njegovu muziku da konzumiram....ocu li ja to pustit kuci na playeru pa slusat....ocu li ja to svirat na gitari dok se gotivim sa rajom....I muzika ne sluzi samo da prenese emocije ali ta emocija je jako bitna....Kejdza sam pogledao i ok je....zanimljivo ali nista spektakularno....znaci emocija nula bambija....sa umjetnicke strane mozda ok, ali sa muzicke nema efekta nikakvog....
Kejdza ne mozes posmatrati samo kroz muziku. Potrebno je poznavati analogiju postdisanovske tradicije, tacnije Fluxusa kao pokreta.
Karakterise ga interdisciplinarnost, pertformans, asamblazu, poeziji, hepeningu, mix mediju...(jedan veoma zanimljiv termin -
eksperimenti u vizuelnoj poeziji.)
Zanimljiva recenica koju sa nasao i koju je napisao Dzordz Breht: kaze za umjetnike fluxusa da je "njihov rad zestoka borba protiv gluposti, tuge i odsustva smisla, sto predstavlja ranu savremenog zivota." Kejdz je nebitan sada, samo sam ga naveo kao primjer eksperimentisanja i teoretski dobro utemeljenog koncepta.
Da, njegovo djelo je "emocije nula bambija" zato sto nisu potrebne i odlicno egzistira kao takvo.