banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 21:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 382 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Maj 2010, 20:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2006, 02:36
Citiraj:
I, konkretno me zanima, koji je to bend ''raštiman i ritmički neusklađen bez govora o konceptu''?

Citiraj:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D-aW64HXt3g[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cIy2mLP61IY[/youtube]

........................................................................................

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1hYqvtHzr48[/youtube]
Gdje sam spomenuo Pere Ubu? Npr. ovo i nije lose (cak su mi blesave klavijature simpaticne), ali je daleko od "vrha". Ustvari, podsjecaju me na Juru Stublic i Film, mada nemam pojma zasto. Mozda su mi podjednako vrijedni paznje? Ne znam. Pitacu psihijatra :P

Vrh

PostPoslato: 12 Maj 2010, 23:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Popokatepetl je napisao:
Od lika koji sluša Pearl Jam nisam ni očekivao bolji odgovor.

Od lika koji svira Pearl Jam nisam ni ocekivao bolji odgovor....

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 00:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
E jbg, ovdje se sve vrijeme vodi rasprava o nekim bendovima sa Scaruffijeve liste 100 najboljih albuma, a ti mi postavljaš dva video klipa koja veze s vezom nemaju, odnosno nepoznatih bendova kakvih na jutjubu ima na hiljade.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 02:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Freak_on_a_leasH je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Od lika koji sluša Pearl Jam nisam ni očekivao bolji odgovor.

Od lika koji svira Pearl Jam nisam ni ocekivao bolji odgovor....

Ko koga ovdje j...! :lol:

@NiZ

Malo je bezze da postavljas primjere koji su snimljeni telefonom.
Bez obzira, kada cete shvatiti da nije sve u estetici, da nije sve u lijepom, melodicnom, ljupkom, slatkom, prefinjenom, harmonicnom. :confused2:
Da li je antiestetsko djelo lose djelo???
Nekome su bitne i druge osobine zasto vi te ljude i njihove stavove ne uvazavate!?
Ne, njima treba "opaliti konceptualnu samarcinu, da se vrate gdje im je mjesti"! Gdje je to mjesto? :oops:
Oni su glupi.
To sto slusaju je smece.
Da se malo najedu vanago,...itd, itd.
Divim se loveless-u sto je sve uvrede dostojanstveno istrpio i nastavio da brani svoje teze.
Tvrdoglav je i previse ali to je i normalna reakcija poslije "napada".
Mislim da je covjek i njegova tema pravo osvjezenje za ovaj podforum. Necu se sa njim sloziti sa nazivom teme "Najbolji albumi svih vremena!"
Ali mislim da je to mala "provokacija" da privuce vise paznje sto je i postigao. :wink: Ako stvarno misli 100% da su to najbolji albumi svih vremena onda je to njegovo legitimno pravo. Na nama je da se slozimo ili ne i da obrazlozimo to.
U svakom slucaju poslusali smo neke nove bendove a sto se mene tice i veoma kvalitetne. :wink:

I da, poenta muzike nije da samo prenese emocije.
"Rime ima ali smisla nema". Ja sam vise za smisa.
Imas primjer Pank-a i svima je jasno na cemu se pank subkultura zasniva.
Svi muzicki (umjetnicki) pravci su nastali u jednom odredjenom kontekstu (socio-politickom, topoloskom) pa je prema tome besmisleno raspravljati da li su bolji Bitlsi ili Metalika. Porediti Monalizu i Disanov pisoar. I jedno i drugo je znacajno za svoju epohu i razvoj umjetnosti uopste. Sta je znacajnije uticalo o tome se da raspravljati ali jedno je sigurno, da nije bilo Monalize ne bi bilo ni pisoara.
Vracam se na muziku ali blisko Disanovoj DADI tacnije neodadi i fluxusu kada sam vec tu.
Ako je Pere Ubu previse avangardan sta je onda Dzon Kejdz!?
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SSulycqZH-U[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hUJagb7hL0E[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 02:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 20 Apr 2005, 14:27
Hvala, Block Out.

Ali, ne mislim ja da su to nuzno najbolji albumi, niti slijepo pratim izbor sa liste. Nedostaje tu mnogo meni bitnih izvodjaca... Joy Division, The Fall, Young Marble Giants, Neutral Milk Hotel, Tindersticks, Bjork... da nabrojim samo neke... bez kojih ni jedna lista najboljih ne bi mogla. Ali, poenta Scaruffijeve liste, a to je ono sto je mnogima promaklo, je da nas ohrabri da se otrgnemo od glupog koncenzusa i pokusamo pronaci i cuti nove zvukove, nesto drugacije i jedinstveno. Ne mora niko voljeti sve te albume, niti je lista neki nedodirljivi Sveti Gral (na kraju, na njoj se nalazi Springsteen... wtf!?!).

I, konacno, ona nije ni olicenje "anti-estetizma". Na njoj se nalaze klasici poput "Astral Weeks", "Good Son", "Good", "Spiderland".... dakle, mnogo "precizna" djela.

A o nekom "rastimavanju" ne bih rekao nista, jer prepostavljam da onaj ko je to izjavio nije ni cuo ploce sa ove liste...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 08:15 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Maj 2010, 07:50
Sepultura - Schizophrenia

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 14:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

loveless je napisao:
Ali, poenta Scaruffijeve liste, a to je ono sto je mnogima promaklo, je da nas ohrabri da se otrgnemo od glupog koncenzusa i pokusamo pronaci i cuti nove zvukove, nesto drugacije i jedinstveno.

Ok...tu se slazem...ali da li je onda ok da se meni te stvari ne svide....isto kao sto je ok da je tebi PJ bezveze....
Block out je napisao:
Bez obzira, kada cete shvatiti da nije sve u estetici, da nije sve u lijepom, melodicnom, ljupkom, slatkom, prefinjenom, harmonicnom.
Da li je antiestetsko djelo lose djelo???Nekome su bitne i druge osobine zasto vi te ljude i njihove stavove ne uvazavate!?Ne, njima treba "opaliti konceptualnu samarcinu, da se vrate gdje im je mjesti"! Gdje je to mjesto?
Oni su glupi.
To sto slusaju je smece.
Da se malo najedu vanago,...itd, itd.

Niko to nije rekao....ali tu moras povlacit razliku izmedju umjetnosti koju ti propagiras i muzike koja se svakodnevno slusa....moje neko misljenje je da se muzika (kao i film) na neki nacin odvojila od pojma umjetnosti....zamisli kad bi svi slusali samo "umjetnicki priznatu muziku" automatski bi morali iskljuciti akusticnu gitaru i pjevusenje uz rostilj....zamisli ljude od 20 godina kako sjede u krugu pred vatrom i pjevaju Block out...nije to nemoguce ali je malo depresivno zar ne....i mislim da nije tacno da se ti stavovi ne uvazavaju nego je pogresno mjesto gdje se oni prezentuju....da smo raspravljali na teoriji umjetnosti o ovome onda ja definitivno ne bi imao nista protiv ove Scaruffijeve liste, cak je pitanje koliko bi me i zanimala....
Citiraj:
I da, poenta muzike nije da samo prenese emocije.

U redu....koji je smisao Dzon Kejdza kad je muzika u pitanju....na stranu to sto je on mozda umjetnicki genije....kako ja mogu tu njegovu muziku da konzumiram....ocu li ja to pustit kuci na playeru pa slusat....ocu li ja to svirat na gitari dok se gotivim sa rajom....I muzika ne sluzi samo da prenese emocije ali ta emocija je jako bitna....Kejdza sam pogledao i ok je....zanimljivo ali nista spektakularno....znaci emocija nula bambija....sa umjetnicke strane mozda ok, ali sa muzicke nema efekta nikakvog....

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 15:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Block out je napisao:

A koji je smisao Kejdzove kompozicije 4.33?
Ako cemo pokusati definisati umjetnost (sto se jednom i mora uraditi, jer ako bi sve nazivali umjetnoscu onda bi umjetnost postala apstraktan pojam koji bi obuhvatao svaku djelatnost covjekovu). Dakle, pored emocije, po meni je bitna forma. I bas zbog tog kriterija forme mislim da je nezahvalno nazivati umjetnoscu ovu Kejdzovu kompoziciju ili neku Mocartovu ili cak pjesmu Pere Ubu :) Izgleda da smo dosli do trenutka kada je sve postalo umjetnost. I ja nemam problem sa tim, vidim tebi Block Out u potpisu pise "Umjetnost je ono sto neko kaze da je umjetnost.". Fino, u redu. Kao sto si ti rekao loveless ima potpuno pravo da kaze da su za njega ovi albumi najbolji. Ali ko ovdje pije a ko placa? Loveless je taj koji obezvrjedjuje druge umjetnike. Izgleda da je postalo moderno da se velicaju ovakvi vidovi umjetnosti poput tog Dzon Kejdza (koji je meni licno tatalno bezvezan i smijesan), oni vidovi umjetnosti koji donose nesto novo ali zanemaruju formu i skladnost. Zar je stvarno to postalo osnovni kriterij lijepoga? Kant kaze kako je lijepo samo ono sto se bezinteresno namece kao lijepo. Dakle ako nam se svidja djevojka, sud lijepog moze vaziti samo ako nam se ona bezinetersno svidja, tj ako nam se ta djevojka svidja onakva kakva je sama po sebi, dakle ako nam nije stalo do njene egzistencije. Dakle po Kantu estetski je lijepo samo ono sto nam se bezinteresno svidja.
A kako da ja dam bilo kakav estetski sud o kompoziciji 4.33? Ti se pitas da li je antiestetsko djelo lose djelo? Pa definisi lose u umjetnosti? Koji je osnovni kriterij definicije dobrog/loseg u umjetnosti? Zamisli sada nekog poptuno umjetnicki neobrazovanog, nekoga ko nije imao mnogo dodira sa bilo kojim vidom umjetnosti, zamisli tu osobu kako slusa Kejdzovu 4.33. Sta ce reci? A je li njegovo misljenje manje vazno od tvog samo zato sto je on manje obrazovan? Ako je tako onda spada da je estetika privilegija samo za obrazovanu elitu.

I ja takodje nastojim slusati sto raznovrsniju muziku, znaci probati i vidjeti/cuti nesto novo u umjetnosti. Dakle podrzavam taj stav konstantnog istrazivanja i otkrivanja novih zanrova, izvodjaca, umjetnosti generalno. Ali me nerivra ovaj danasnji odnos drustva prema umjetnosti, nervira me loveless-ov odnos prema umjetnosti ne zato sto on velica te bendove koje velica, vec zato sto obezvrjedjuje druge umjetnike i kao najvazniji kriterij umjetnosti i kvaliteta istice originalnost, inovativnost i eksperiment.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 16:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Dobro, ovo se bar lagano razvija u ono sto je trbalo biti od pocetka, u smislenu diskusiju... umjesto na licno vrijedjanje i ponizavanje.

Glede te emocije. Naravno da je bitna. Iskreno, ne mogu da zamislim uzivanje u muzici bez nje. Ali, smatram da nije dovoljna da bi se opravdala - estetski - velicina nekog djela. Ako je emocija iskrena i prava - super! Ali, MORAMO imati u vidu da emocija "raste" i "razvija se". Bicu banalan: neka seljancica (bez pejorativnog prizvuka) koja poznaje samo Cecu i Rolling Stonese nema istu emotivnu reakciju na Stonese (kao boljeg izvodjaca od ta dva) kao neko ko je pored Sonesa cuo i gomilu drugih bendova, mnogo jazz albuma, avantgarde, i cega sve ne.

Znaci taj neko, time sto vise zna, moze i da "usmjerava" svoju emociju prema onom "objektivnom"... Obratite paznju da sam "objektivno" napisao pod navodnicima - jer ono MOZDA postoji, a mozda i ne.

Stoga, treba slusati sve. U mojoj kolekciji stoje Tori Amos nasuprtot grupi Opeth. Cd-ovi Johna Coltranea su pored CD-ova Bathory. Cak i Korn je tu - dva albuma - koji su dobra "teen" muzika. Slusao sam i Tima Buckleya i Dream Theater... Codeine i Black Sabbath... Atomic Rooster i Frank Zappa... cak i rap (od Notorious B.I.G.-a pa do Last Poets)...

To je poenta. A onda cemo lako ocijeniti "objektivno" najbolje...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 16:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Freak_on_a_leasH je napisao:
loveless je napisao:
Ali, poenta Scaruffijeve liste, a to je ono sto je mnogima promaklo, je da nas ohrabri da se otrgnemo od glupog koncenzusa i pokusamo pronaci i cuti nove zvukove, nesto drugacije i jedinstveno.

Ok...tu se slazem...ali da li je onda ok da se meni te stvari ne svide....isto kao sto je ok da je tebi PJ bezveze....

Naravno da je ok. Da se raspravljati i iznositi konstruktivne stavove zasto je meni jedno ok a drugo nije ali je suludo da nekoga ubjedjujemo u suprotno.
Bitan je dialog, ja sam od mnogo profesora i umjetnika nacuio kako ne treba zato sto je njihova prica suplja ali to ne bih znao da ih nisam saslusao i izvukao zakljucak.
Jednostavno pravis selekciju i odstranjujes ono sto je lose. Naravno to je opet subjektivna selekcija ali je proizasla iz dijaloga.
Citiraj:
...zamisli kad bi svi slusali samo "umjetnicki priznatu muziku" automatski bi morali iskljuciti akusticnu gitaru i pjevusenje uz rostilj....zamisli ljude od 20 godina kako sjede u krugu pred vatrom i pjevaju Block out...nije to nemoguce ali je malo depresivno zar ne....i mislim da nije tacno da se ti stavovi ne uvazavaju nego je pogresno mjesto gdje se oni prezentuju....da smo raspravljali na teoriji umjetnosti o ovome onda ja definitivno ne bi imao nista protiv ove Scaruffijeve liste, cak je pitanje koliko bi me i zanimala....

Zamisli kada bi svi slusali PJ. Znaci nema smisla ni jedno ni drugo niti to tako treba da bude.
BO i nije toliko artisticki bend, niti je eksperimentalan i nemam pojma sto si toliko navro na njih. Meni je jasno da je BO ljudima depresivan, dosadan, smaracki i ja to postujem niti koga tjeram da ih slusa na silu.
Indirektno sam postavio pitanje kroz pjesmu Lune "Da li je muzika jos uvijek zabava? Muzika je postala isprazna zabava!"
Nerado zakljucijem da je za tebe "isprazna zabava" jer je poredis sa "akusticna gitara i pjevusenje uz rostilj", i zao mi je sto preferiras taj stav jer si muzicar.
Za kvalitetan autorski rad potrebno je otvoriti oci, istrazivati i zasto ne eksperimentisati kao sto rece loveless.
Iskreno, vise cijenim one indijance sto je NiZ postavio nego savrseno odsviranu obradu nekog poznatog benda, fino se obuci i biti na "televizoru".
Citiraj:
U redu....koji je smisao Dzon Kejdza kad je muzika u pitanju....na stranu to sto je on mozda umjetnicki genije....kako ja mogu tu njegovu muziku da konzumiram....ocu li ja to pustit kuci na playeru pa slusat....ocu li ja to svirat na gitari dok se gotivim sa rajom....I muzika ne sluzi samo da prenese emocije ali ta emocija je jako bitna....Kejdza sam pogledao i ok je....zanimljivo ali nista spektakularno....znaci emocija nula bambija....sa umjetnicke strane mozda ok, ali sa muzicke nema efekta nikakvog....

Kejdza ne mozes posmatrati samo kroz muziku. Potrebno je poznavati analogiju postdisanovske tradicije, tacnije Fluxusa kao pokreta.
Karakterise ga interdisciplinarnost, pertformans, asamblazu, poeziji, hepeningu, mix mediju...(jedan veoma zanimljiv termin - eksperimenti u vizuelnoj poeziji.)
Zanimljiva recenica koju sa nasao i koju je napisao Dzordz Breht: kaze za umjetnike fluxusa da je "njihov rad zestoka borba protiv gluposti, tuge i odsustva smisla, sto predstavlja ranu savremenog zivota." Kejdz je nebitan sada, samo sam ga naveo kao primjer eksperimentisanja i teoretski dobro utemeljenog koncepta.
Da, njegovo djelo je "emocije nula bambija" zato sto nisu potrebne i odlicno egzistira kao takvo.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 16:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
Zamisli kada bi svi slusali PJ. Znaci nema smisla ni jedno ni drugo niti to tako treba da bude.
Apsolutno tacno...ja ni ne zastupam stav da treba da idemo u krajnost...
Citiraj:
BO i nije toliko artisticki bend, niti je eksperimentalan i nemam pojma sto si toliko navro na njih.
Znam da BO nije toliko artisticki, cisto sam ih naveo kao primjer....nemoj to shvatat licno...isto kao sto smo navodili PJ koji je meni blizu tako sam ja naveo BO koji je tebi blizu....
Block out je napisao:
Indirektno sam postavio pitanje kroz pjesmu Lune "Da li je muzika jos uvijek zabava? Muzika je postala isprazna zabava!"
Ako tako posmatras muzika je isprazna zabava jos od kad je Mozzart pravio muziku za bogatase....pa cak i od ranije...njen smisao se nije promjenio, ne vidim zasto bi ga sad mjenjali....
Block out je napisao:
Nerado zakljucijem da je za tebe "isprazna zabava" jer je poredis sa "akusticna gitara i pjevusenje uz rostilj", i zao mi je sto preferiras taj stav jer si muzicar.
"akusticna gitara i pjevusenje uz rostilj" sam opet naveo kao primjer....mogao sam napisat bilo sta drugo ali eto nekako imam osjecaj da smo se u toj situaciji svi nekad nasli pa sam naveo to kao primjer....za mene muzika nije "isprazna zabava", to sto prihvatam razne vidove stvaranja i konzumiranja muzike (pa cak i tu akusticnu gitaru i rostilj) ne znaci da je smatram ispraznom zabavom, za mene licno je muzika nacin na koji zivim i dozivljavam stvari....
Block out je napisao:
Kejdza ne mozes posmatrati samo kroz muziku. Potrebno je poznavati analogiju postdisanovske tradicije, tacnije Fluxusa kao pokreta.
Karakterise ga interdisciplinarnost, pertformans, asamblazu, poeziji, hepeningu, mix mediju...(jedan veoma zanimljiv termin - eksperimenti u vizuelnoj poeziji.)
Zanimljiva recenica koju sa nasao i koju je napisao Dzordz Breht: kaze za umjetnike fluxusa da je "njihov rad zestoka borba protiv gpuposti, tuge i odsustva smisla, sto predstavlja ranu savremenog zivota." Kejdz je nebitan sada, samo sam ga naveo kao primjer eksperimentisanja i teoretski dobro utemeljenog koncepta.
Da, njegovo djelo je "emocije nula bambija" zato sto nisu potrebne i odlicno egzistira kao takvo.
Slazem se...ali zar to onda ne znaci da je on za muziku totalno nebitan....

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 16:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

PS Ako je to nekome uopste bitno... smatram da je Block Out nas najbolji domaci bend

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 16:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Block out je napisao:
Zanimljiva recenica koju sa nasao i koju je napisao Dzordz Breht: kaze za umjetnike fluxusa da je "njihov rad zestoka borba protiv gluposti, tuge i odsustva smisla, sto predstavlja ranu savremenog zivota." Kejdz je nebitan sada, samo sam ga naveo kao primjer eksperimentisanja i teoretski dobro utemeljenog koncepta.

Jebeš ti to ako ja treba da budem umjetnički odbrazovan i dobro potkovan teorijom da bi mogao da uživam u nečemu....To onda nije muzika,to je anti-muzika....Jer nema onu osnovnu svrhu koju muzika ima.Razonodu.Nije muzika "nastala" iz potrebe da se neko umjetnički izrazi već iz potrebe da neko sebi na neki način olakša neki težak rad,tešku muku,da se razvesesli......Ne da mijenja svijet,već da ga učini manje sumornim mjestom za život.

Cijela lovelessova priča se svodi da je nešto što je uslovno rečene lijepo ne može biti umjetnost.Da je umjetnost samo za uzak krug ljudi koji,eto,razumiju....Po tome Van Gogh nije umjetnost ali zato Picasso jeste............. :roll:

@loveless.....
Nije.Najbolji domaći bend je EKV.Rasprave nema.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 16:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@Elvis Presley
Citiraj:

Sto se tice Kejdza progooglaj malo, sigurno ces naci odgovore.
Citiraj:
Ako cemo pokusati definisati umjetnost...

Rado bih ti odgovorio ali sada idem na put. Dosta odgovora mozes naci ovdje viewtopic.php?f=48&t=45273 , ako ti nije mrsko, istrazuj malo.
Citiraj:
Dobro, ovo se bar lagano razvija u ono sto je trebalo biti od pocetka, u smislenu diskusiju...

I ja kazem! :cat:

edit:
Citiraj:
@loveless.....

Ja mislim da je Azra! :lol:
Zoka, takodje preleti temu "Teorija umjetnosti" i dobices neke odgovore tj. moje stavove.

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 17:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Block out je napisao:
@Elvis Presley
Citiraj:

Sto se tice Kejdza progooglaj malo, sigurno ces naci odgovore.

Ne zelim da guglam i da trazim neki smisao koji samo Kejdz vidi ili neku istorijsku pozadinu. Ja sam se okrenuo estetici kao jednoj od najvaznijih karakteristika umjetnosti. Dakle covjek 5 minuta stoji pred 100 muzicara i svi cute, mrtva tisina. Dakle koji je muzicki smisao ove kompozicije??
Ja ovo posmatram totalno suprotno. Znaci 100 muzicara cuti i ne radi nista, dirigent cuti i ne radi nista, publika cuti i ne radi nista, ne slusa nista i ne vidi nista osim ovih 100 ljudi koji cute i ne rade nista. I na kraju se ta kompozicija zavrsava i publika aplaudira jebene 2 minute!? Aplaudiras nicemu 2 minute?! Onda ustaju muzicari (koji nisu radili nista) i poklanjaju se publici koja njima aplaudira jer nisu radili nista???
I onda se jave teoreticari umjetnosti koji kazu da je to remek djelo, Kejdz prospe neku pricu i ispadne da citav taj koncept ima smisla i da je zapravo jedno umjetnicko djelo? I ja sad to treba da prihvatim?? Neka hvala. Radije cu se vratiti Deep Purple-u (koji nisam slusao 10 godina).
Shvatas sta hocu reci? Umjetnost nam namecu ti neki "obrazovani, uceni, akademski" likovi koji odredjuju sta je umjetnost. I onda sta je ta umjetnost postala?? Bilo koji nacin ljudskog izrazavanja? Vise nema stvaralackog zanosa, forme, sklada...Cilj vise nije stvoriti djelo koje ce se zbog svoje forme svidjeti ljudima i u njima probuditi emociju i potaknuti ih da razmisljaju na odredjen nacin, da uvide neke stvari kroz umjetnicko djelo. Sada je cilj suprotan, kontrirati covjecanstvu, sebicno stvarati djelo koje formom nema nikakvog smisla nikome osim samom umjetniku (meni ovo lici na neku psiholosku potrebu za isticanjem, razlicitiscu).

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 17:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

_zoka je napisao:
Block out je napisao:

Cijela lovelessova priča se svodi da je nešto što je uslovno rečene lijepo ne može biti umjetnost.Da je umjetnost samo za uzak krug ljudi koji,eto,razumiju....Po tome Van Gogh nije umjetnost ali zato Picasso jeste............. :roll:

@loveless.....

Ja nikad nisam rekao to. Stavise, mislim da su albumi koje volim svi odreda lijepi. Sem necega tipa Dead C ili Suicide sto ej namjerno "ruzno".

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 17:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Lijepi tebi ali ne i većini muzičkih konzumenata.Ono što je njima lijepo ti nazivaš smećem...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 17:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

_zoka je napisao:
Lijepi tebi ali ne i većini muzičkih konzumenata.Ono što je njima lijepo ti nazivaš smećem...

Ne biti ni to tacno. Stavise, nisam nista nazvao smece. Cak sam za neke populisticke bendove rekao da "nisu losa" muzika. S druge strane, ljepota albuma kakv je Astral Weeks, npr., je ja vjerujem lijepa mnogima. Ne mogu da zamislim nekoga kome TAJ album ne bi bio lijep..

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 18:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Loveless je u pravu, on nije rekao da je neki izvodjac smece, on je samo rekao da je sve izkomercijalizirano i da nista ne valja, nego da nam se namece.... primjer:

loveless je napisao:
Sto se tice "argumenata" ne treba puno da se shvati kako su fabrikovane "teen" zvijezda tipa Elisa ili Beatlesa bili upravo to - osrednji ili nikakvi muzicari, koji su pisali ili izvodili minorne pop/rock pjesmuljke i zahvaljujuci masovonoj promociji osvajali mase. E sad, ako neko to NE ZELI da vidi njegova je stvar.

loveless je napisao:
A cak i kad odbijam da trosim rijeci na TO (da ih nazovem "grupom")

loveless je napisao:
Mnogi to na zalost i jesu. Htjeli mi to priznati ili ne. Jos jednom, to sto su "veliki" ne znaci da su kvalitetni. I Elvis Presley je bio popularan a zapravo samo izfabrikovana lutka za stancanje hitova i losih filmova.

itd....

Ovo drugo se odnosi na Deep Purple...

Vrh

PostPoslato: 13 Maj 2010, 18:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

OK, za Deep Purple mali ispravak. Ne smatram ih groznima. OK su. Ali ono sto me uzasno iritira su njihovi "fanovi", posebno oni "fanovi" koji znaju samo par stvari pa ti, jos da te poduce necemu u muzici, pocnu slagati recenice: "Jebo te cova, znas kakvo su dobri rifovi u "Smoke on the Water" od Deep Purple".

A ti im onda pozelis reci da je OK, da, ali da bi trebali i da poslusaju Velvet Underground i Silver Apples (za koje naravno nikad nisu ni culi) ali onda odustanes jer znas da nema smisla...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 382 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]