banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 22:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 285 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Maj 2010, 14:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
[quote="Jamesdin Kurtovic"]Sta cemo sa mogucnoscu zloupotrebe te vrste garderobe,
buduci da onemogucuje drzavne organe u vrsenju rada, tj identifikaciji gradjana [quote]
Policija nema razlog da identifikuje gradjana za kojeg ne postoji osnovana sumnja da je nesto uradio. Ako postoji sumnja, nije problem privesti. Nije na meni da se prilagodjavam tome sta policija hoce da radi, nego policija postoji za da meni olaksa zivot.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Vuk_samotnjak je napisao:
Jamesdin Kurtovic je napisao:
E moj _zoka, pa da l' je kod nas ikada bila vlast koja je i na vr' dupeta imala uopste stavku da se potrudi da narodu poboljsa zivot?

Jest Tito :lol: :lol: :lol:

E, a bas taj Tito naredio da se skinu burke (niqab), jbte, mozda Miki i konta da ce bit popularan ko Tito, pa mu kopira fazone? ;)

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 23:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
SIJUKS je napisao:
U federaciji odredjene muslimanske organizacije placaju narod da nosi burke i feredže,to mi je pricao kolega iz Sarajeva i 100% je tacno.

Jeste, tačno je a najpodložnije su studentkinje. To je iz prve ruke tačno jer znam par takvih slučajeva kada je nošenje feredža u pitanju.

Dodao bih da pokrivanje podstiču pojedine stranke poput SDA. Primjer jedne moje koleginice je upravo takav. Stranka SDA je iskoristila tragediju u njenoj porodici a uslov za pomoć je bio pokrivanje.

Poslednji put menjao g|e@ck dana 09 Maj 2010, 13:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 08:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ajd ne seri Wolfsburg, ako je toliko hvaljeni Tito dekretom ukinuo burke (a bilo ih je do 1945),
ako je dokazano da je u vise slucajeva dolazilo do manipulacija oko identiteta,
ako je dokazano da pri voznji burka znacajno smanjuje vidno polje
ako citav Evropski Parlament smatra da je rijec o ugrozavanju prava zena u cemu je onda problem?

Izgleda da jos ima ljudi koji bi da zive u srednjem vijeku.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 13:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
SIJUKS je napisao:
U federaciji odredjene muslimanske organizacije placaju narod da nosi burke i feredže,to mi je pricao kolega iz Sarajeva i 100% je tacno.

sto se ne obrate onim nasim penzionerima sto kopaju po kontejnerima, siguran sam da bi i oni nosili samo da im daju da jedu nesto....

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Time trek je napisao:
Policija nema razlog da identifikuje gradjana za kojeg ne postoji osnovana sumnja da je nesto uradio.

Nije tacno.
Policajac ima pravo da vrsi rutinsku kontrolu (npr. ne moras preci na crveno da bi te policajac zaustavio i trazio ti vozacku),
ali u cemu je smisao te kontrole kada nije u stanju identifikovati vozaca, odnosno osobu koju legitimise ako je pod burkom.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 14:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Time trek je napisao:
Policija nema razlog da identifikuje gradjana za kojeg ne postoji osnovana sumnja da je nesto uradio.

Nije tacno.
Policajac ima pravo da vrsi rutinsku kontrolu (npr. ne moras preci na crveno da bi te policajac zaustavio i trazio ti vozacku),
ali u cemu je smisao te kontrole kada nije u stanju identifikovati vozaca, odnosno osobu koju legitimise ako je pod burkom.

Trenutno po zakonu ima, ali je to naslijedje komunisticke proslosti, i u skladu sa demokratskim standardima bi to zakonu trebalo ukinuti. Ako ne postoji osnovana sumnja da ja krsim zakon, policija ne bi trebala da me uznemirava. Ako postoji potreba identifikacije, nije problem skinuti burku, ili ako se odbije otici u stanicu na provjeru.
Primjer: vracam se kuci u 4 ujutro sasvim normalno kuci, i policajac me zaustavlja i pretresa mi torbu, ispituje ko sam i sta sam, gdje idem, itd. U nekoj naprednijoj zemlji bi takav pretres bez naloga bio ilegalan, a naravno da policajcu ne bi morao odgovoriti.

Poslednji put menjao Time trek dana 08 Maj 2010, 14:19, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jeste problem.
Po serijatu policajac nema pravo skidati burku zeni i u tom slucaju on time obesmisljava smisao nosenja burke.
Ovaj problem ne postoji u nekim arapskim zemljama gdje je zenama zabranjeno da voze kola i da ucestvuju u javnom zivotu (da glasaju na izborima i sl.)

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 12:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Koja je razlika izmedju burke i feredze?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 13:12 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
jellyfish je napisao:

Pod feredžom se mislim vidi lice a burka je kada je skroz zamotana tako da se samo oči vide a nekada ni to. Ali nisam siguran.

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 13:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Ja mislim da je i kod feredze bila neka mrezica, veo, malkice proziran, ona vidi malo, a nju niko, dok burka dodje ko u nindze, samo prorez za oci.....

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 01:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Sad citam na vijestima da u junu pocinje debata u Francuskoj za zabranu burke. Razlog je taj da se burka "protivi vrijednostima Francuske". Nesto se govorka da je to jedan od poteza kojim se zeli stati na put politici sirenja Islama u Evropi. Ako je tako, onda se moze uskoro ocekivati jos slicnih poteza.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 07:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
jellyfish je napisao:

Burka

Slika

Feredža

Slika

Feredža je otvorena kod očiju, dok je na burci predio oko očiju prekriven gustim tkanjem.

Kad već govorimo o slobodama izbora i ljudskim pravima zar ne bi bilo logičnije pitati žene (tajnim izjašnjavanjem) šta misle o tim odjevnim predmetima? Pa valjda ih žene nose i one su jedino "pogođene". A na drugu stranu šta kaže Zakon (mogućnost prikrivanja identiteta).

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 08:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Talija je napisao:

Kad već govorimo o slobodama izbora i ljudskim pravima zar ne bi bilo logičnije pitati žene (tajnim izjašnjavanjem) šta misle o tim odjevnim predmetima? Pa valjda ih žene nose i one su jedino "pogođene". A na drugu stranu šta kaže Zakon (mogućnost prikrivanja identiteta).

Pa naravno da će se žene koje su zabrađene izjasniti za burku i feredžu.Njima je nezamislivo da hodaju bez njih jer su tako odgojene.Kada je rušen Šah Reza Pahlavi,koji je bio proevropski orjentisan,mislim da je zabranio i zabrađivanje,nemali broj žena je učestvovao u tome.......

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 08:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
cemu sakrivati zensku ljepotu?
patnja je to... na stranu sve, patnja za zenu...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 08:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
cicak je napisao:

A sta ako ona hoce tako? I kaze "meni ne smeta"?

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 08:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Leona je napisao:
cicak je napisao:

A sta ako ona hoce tako? I kaze "meni ne smeta"?

ne znam, ja to ne mogu poimati...

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 10:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
U RS-u kao i u cjeloj BiH je zanemariv broj žena koje se tako odjevaju i vjerujem da je u pitanju njihov izbor.
BiH je ipak evropska zemlja gdje su prava žena na zavidnom nivou.
Takve žene su izabrale da se udaju za muškarce koji imaju takve životne norme.
Da im to smeta otišle bi od njih.
Meni lično je ta burka ili feredža nešto pretjerano kao što mi je pretjerano da se žena povuče u samostan ali ako to neka žena želi zašto joj to osporavati kad s druge strane neke šetaju skoro pa gole.
Ako postoji sloboda izbora neka postoji za sve!
A te stvari oko policijske identifikacije su stvar zakona i one se podrazumjevaju.

Na kraju krajeva, gdje ste vi to u RS-u vidjeli ženu sa burkom?
Ne mlatite praznu slamu.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Mislim da bi se tajnim izjašnjavanjem mnoge izjasnile protiv, ali ne mogu radi vaspitanja i vjekovnog religijskog pravila istupati javno, ipak je to druga kultura i način razmišljanja, a čisto sumnjam da one to vole, možda su navikle ali sigurno ne vole pogotovo kad se iz doba djetinjstva odjednom moraju zaogrnuti.

Vrh

PostPoslato: 11 Maj 2010, 10:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
Talija je napisao:
Mislim da bi se tajnim izjašnjavanjem mnoge izjasnile protiv, ali ne mogu radi vaspitanja i vjekovnog religijskog pravila istupati javno, ipak je to druga kultura i način razmišljanja, a čisto sumnjam da one to vole, možda su navikle ali sigurno ne vole pogotovo kad se iz doba djetinjstva odjednom moraju zaogrnuti.

Dali tako misliš i za časne sestre i monahinje koje u potpunosti odustaju od bračnog i porodičnog života?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 285 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]