banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 18:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 75  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Maj 2010, 17:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
POkusacu da ti pomognem i da objasnim situaciju na trzistu rada koliko to budem mogao.

Naime, treba izvuci jedan opsti zakljucak iz ove diskusije, a to je da efikasnost obrazovne ustanove zavisi od nekoliko faktora medju kojima su primarno faktori uslovnosti i kvaliteta kadrova, kvaliteta nastave i ostaloga sto nudi fakultet, a s druge strane licnog odnosa studenata i njihovog zalaganja. Licno smatram da osoba koja stvarno voli ono sto studira i buduci poziv nema potrebe da razmislja i dvoji medju privatnim i drzavnim ustanovama, jer ce sigurno briljirati i na jednim i na drugim. Postoje i negativni faktori kao sto je korupcija,a s obzirom da je BIH danas na 99. mjestu u svijetu po indeksu korupcije treba uzeti u obzir da je i drzavno obrazovanje izuzetno korupirano. Neki studenti ce sigurno imati vise problema poloziti neke predmete na drzavnom faksu bas zbog ovoga, ali kao sto sam prethodno rekao, ako osoba stvarno voli svoj poziv, nece joj to predstavljati veliki problem.
Toliko o dvojbi: PRivatni-drzavni

E sad, malo o ponudi-potraznji na trzistu rada.
Ne ulazeci u to koliko ti volis svoj buduci poziv, zelio bih da ti predocim neke realne cinjenice o zvanjima koje spadaju u Liberal arts, u koje i Pravo djelomicno spada.
Liberal arts se izucavaju na drustvenim fakultetima kao sto su Filozofski, Filoloski, pa i dijelom Pravo, jer je i pravo dio humanistickih nauka.
Ove nauke su na neki nacin u losijoj poziciji u odnosu na prirodnjacke i tehnicke nauke, prvo zbog toga sto imaju vecu ponudu kadrova od realne ponude poslova na trzistu rada, a drugo sto nisu proizvodnog karaktera, nego usluznog. Iz ovoga direktno slijedi da ce mogucnost zaposljavanja i samozaposljavanja biti znatno teza u odnosu na inzenjerske struke koje su tako reci zanatske, te mogu d obavljaju posao i u privatnom i drzavnom sektoru i da rade honorarno i sl.
Sve je ovo moguce i sa Pravom, u teoriji. Realna slika je malo drukcija, prvenstveno zbog korupcije, a nadalje zbog hiperprodukcije kadrova, te nemogucnosti isplivavanja onih sposobnih, bas zbog korupcije. Ovo nije samo slucaj u nasoj drzavi nego i u drugim, mnogo razvijenijim i demokratskijim drzavama.
Ako si dobar sa engleskim, progulaj "Law school scam" i sve ces vidjeti.
Evo i jednog linka prema blogu jednog pravnika
http://blogs.wsj.com/law/2007/09/24/the ... ob-market/
Radi se takodje o hiperprodukciji kadrova u USA. Tamo je problem dosao na vidjelo tek kada su usljed recesije bili pogodjeni diplomci Top Tier fakulteta. To su oni najbolji. Oni placaju velike sume za skolovanje i zavrsavaju sa ogromnim dugom na grbaci kojeg moraju godinama da otplacuju. Kod nas su fakulteti jos uvijek tako reci besplatni, pa ovo i nije bitno za nas, ali poenta je da jednostavno nema posla za pravnike. Veliki dio poslova se outsourcuje u Indiju, bas kao i informaticki poslovi. Ogromne kolicine papirologije bivaju obradjivane od strane Indijskih i Kineskih pravnika putem interneta za "saku rize".
Ovo mozda danas nije nasa realnost jer smo jos poprilicno zaostala zemlja,ali treba ocekivati slicnu sudbinu u buducnosti.
Tu je i pitanje korupcije i nepotizma, te ocekuj da ces morati imati stvarno jaku stelu za posao i racunaj na to vec danas. Pravna kasta je jedna jako zatvorena zajednica i tesko je upasti ako nemas porodicne konekcije. Danas je to kod nas postalo gotovo kao sicilijanska mafija, porodicni biznis.

Dakle, ne zelim da te razocaram, ali uradi detaljno istrazivanje da bi bio upoznat sa svim detaljima o buducem zanimanju.
Ako si stvarno zaljubljenik u ovaj poziv, samo naprijed, ali budi svjestan mogucih konsekvenci. Lijepo je sanjati, ali treba znati da ces se jednom i probuditi.
Sve najbolje!

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Varate se.
Aj nemoj upisivat u Bl uopšte, nego te pare uloži u studiranje vani. Isto je 3+2... :)

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 20:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
zLo_krme je napisao:
Varate se.
Aj nemoj upisivat u Bl uopšte, nego te pare uloži u studiranje vani. Isto je 3+2... :)

Jeste, ali vani moraju daleko vise da se trude nego na ovdasnjim privatnim fakultetima... Mada ima i kvalitetnijih privatnih fakulteta kod nas pa i ambicioznih studenata na njima, tako da bi ja njima preporucio ovaj tvoj post... Bolje uloziti te pare za studije vani, nego u BiH... Daleko vise prednosti

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 21:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
luxury cars je napisao:
E da iznesem svoju trenutnu situaciju...
Maturant sam gimnazije i sad sam u dilemi državni vs privatni fakultet. Sve četiri godine sam postigao vrlo dobar uspjeh i primjerno vladanje. Odmah da kažem da se moji raditelji ne bave politikom, nisu fakultetski obrazovani i ne rade u državnim organizacijama ali su (hvala bogu) vrijedni i snalažljivi i materijalno su dobro obezbjeđeni i dobro zarađuju. Oni me savjetuju da upišem privatni fakultet. Mislio sam pravo na Apeironu da upišem. E sad će se mnogi pitati zašto privatni?! E ovakvi su planovi: pošto nisam iz BL stanovaću sam i učiti i samo učiti i za 5 godina dobiti zvanje Magistar prava u oblasti specijalizacije koja se bira na četvrtoj godini (npr. u oblasti krivičnog i krivično procesnog prava). Oni mi savjetuju privatni fax jer na državnom za 4 godine stičem zvanje diplomirani pravnik, a na Apeironu za 5 godina magistar prava. I ako 5 godina sam živim u nekom stanu u bl i idem redovno na predavanja i redovno učim i trudim se mislim da i zaslužujem dobiti zvanje magistar. Pet godina nije malo ako se tih pet godina posveti samo studiranju i ničem drugom. I pored svih optužbi na račun studenata na privatnim fakultetima ja mislim da ko hoće da uči, ima priliku i na privatnom da stekne određen nivo obrazovanja, dostojan zvanja koje dobije. Još jedan razlog da upišem pravo na Apeironu je i taj što će se taj moj trud i učenje sigurno isplatiti jer ću ako budem redovan i učio i trudio se sigurno završiti u roku i za 5 godina biti magistar prava. A što se tiče kasnijeg zaposlenja, mislim da će prije primiti magistra prava koji ima neku specjalizaciju nego nekoga ko je završio državni i ima zvanje diplomirani pravnik (opšte pravo-nema specjalizaciju)
Možda se ja i moji roditelji varamo u vezi toga privatni vs državni i možda sve ovo što sam napisao nije tačno zato molim vas forumaše da prokomentarišete malo, da vidim jesam li u pravu ili u totalnoj zabludi.

Ne treba uopste da dolazis u BL da bi studirao na Apeironu jer mozes sve poloziti i preko interneta ili kako ono to zovu 'ucenje na daljinu'. Znaci, mozes za par godina, preko interneta postati magistar prava na Apeironu a da ni ne dodjes u BL.

http://www.apeiron-uni.eu/lc/Portal/sr- ... fault.aspx

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 21:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
Hertzog je napisao:
Jeste, ali vani moraju daleko vise da se trude nego na ovdasnjim privatnim fakultetima...

Ne upisuje ovdje niko privatni fakultet da nesto nauci, nego da bi dobio bez otvaranje knjige diplomu.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 21:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Mar 2010, 15:58
korisnik je napisao:
Ne upisuje ovdje niko privatni fakultet da nesto nauci, nego da bi dobio bez otvaranje knjige diplomu.

Nisam primijetio nikakvu razliku u motivaciji studenata i predavaca drzavnih fakulteta. To im je uglavnom zajednicko, a ne razlika.

Procitao sam sve postove, i, iako nemam neposredna iskustva sa privatnih fakulteta kod nas, vjerujem da je vecina opisanog uzasa tacna. Vjerujem, jer znam kakvog smeca od ljudi ima kod nas po nekim drzavnim fakultetima, i koliko je samo zatucanih kretena zasjelo na katedre, i melje li melje dok budale aplaudiraju. Bio prvenstveno privatni ili drzavni - sve jedno - obrazovni sistem ove zemlje ce tek krahirati, pritisnut pomenutim kretenima.

Poslednji put menjao shljamofob dana 06 Maj 2010, 21:34, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 21:31 
pa sad ce i magistarski na pravu biti godiina, pa ti dodje na isto 5 godina studiranja.. a ako mislis uciti kao sto kazes steta ti je upisati privatni fax koji jos i kosta puno

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 21:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2010, 15:59
jasta brate ako mislis ucit upisi drzavni fax, mi na privatnim nista ne ucimo samo cekamo da nas nazovu na mobitel da dodjemo po diplomu...ja bas mjenjao broj telefona pa otisao nekidan do studentske sluzbe da im prijavim novi broj da me mogu nazvati.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 23:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
luxury cars je napisao:
E da iznesem svoju trenutnu situaciju...
Maturant sam gimnazije i sad sam u dilemi državni vs privatni fakultet. Sve četiri godine sam postigao vrlo dobar uspjeh i primjerno vladanje. Odmah da kažem da se moji raditelji ne bave politikom, nisu fakultetski obrazovani i ne rade u državnim organizacijama ali su (hvala bogu) vrijedni i snalažljivi i materijalno su dobro obezbjeđeni i dobro zarađuju. Oni me savjetuju da upišem privatni fakultet. Mislio sam pravo na Apeironu da upišem. E sad će se mnogi pitati zašto privatni?! E ovakvi su planovi: pošto nisam iz BL stanovaću sam i učiti i samo učiti i za 5 godina dobiti zvanje Magistar prava u oblasti specijalizacije koja se bira na četvrtoj godini (npr. u oblasti krivičnog i krivično procesnog prava). Oni mi savjetuju privatni fax jer na državnom za 4 godine stičem zvanje diplomirani pravnik, a na Apeironu za 5 godina magistar prava. I ako 5 godina sam živim u nekom stanu u bl i idem redovno na predavanja i redovno učim i trudim se mislim da i zaslužujem dobiti zvanje magistar. Pet godina nije malo ako se tih pet godina posveti samo studiranju i ničem drugom. I pored svih optužbi na račun studenata na privatnim fakultetima ja mislim da ko hoće da uči, ima priliku i na privatnom da stekne određen nivo obrazovanja, dostojan zvanja koje dobije. Još jedan razlog da upišem pravo na Apeironu je i taj što će se taj moj trud i učenje sigurno isplatiti jer ću ako budem redovan i učio i trudio se sigurno završiti u roku i za 5 godina biti magistar prava. A što se tiče kasnijeg zaposlenja, mislim da će prije primiti magistra prava koji ima neku specjalizaciju nego nekoga ko je završio državni i ima zvanje diplomirani pravnik (opšte pravo-nema specjalizaciju)
Možda se ja i moji roditelji varamo u vezi toga privatni vs državni i možda sve ovo što sam napisao nije tačno zato molim vas forumaše da prokomentarišete malo, da vidim jesam li u pravu ili u totalnoj zabludi.

poznajem nekoliko profesora koji predaju na drzavnom pravu i koji su predavali na privatnom, i koji imaju djecu, i NIKO od njihove djece nije zavrsilo privatno pravo, vec drzavno. mislim da to ima odredjenu tezinu, tako da i o tome razmisli.
jos nesto, mislim da ne stices zvanje magistar, vec 'samo' master, mozda grijesim.
ti ako mislis da ucis i da budes vrijedan, onda ti je svejedno, jer ces i na jednom i na drugom nauciti nesto. samo, meni se cini da ces ipak na drzavnom morati vise da zapnes, jer nekad ti se neki ispit nece dati uciti pa ces ga poloziti bez truda, pa ti onda to moze preci na privatnom faxu u naviku, a onda to moze biti problem, a na drzavnom je prica malo drugacija.
ne znam, raspitaj se dobro, ne samo ovako preko foruma.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 09:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
zLo_krme je napisao:
Varate se.

cini mi se da mali nije bogatas da ide studirati u inostranstvo

WinstonWolfe je napisao:
poznajem nekoliko profesora koji predaju na drzavnom pravu i koji su predavali na privatnom, i koji imaju djecu, i NIKO od njihove djece nije zavrsilo privatno pravo, vec drzavno. mislim da to

zavrsili su fax gdje im starci imaju vise stela ^^

sto se tice momka koji je postavio pitanja u vezi upisivanja prava na priv. ili drz. faxu mislim da ti je Last december fino objasnio za stanje oko potraznje kadrova, pa ti razmisli da li i dalje zelis da furas pravo
ako je odgovor pozitivan mozda bi bilo bolje da upises drzavni fax, posto je upitno da li ce od iduce akademske godine postojati pravni smjerovi na priv. faxovima ili ce biti regulisano kao sto je npr. u Srbiji, sto je skoro neko naveo na ovom topicu

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 10:07 
ne znam sta si kad zavrsisi 5 godina na privatnom, ali kako sam se ja raspitala jer hocu upisati magistarstki ove godine na drzavnom, izadje te 5 godina ukupno i magistar si prava..
koje zvanje imas za 5 godina na privatnom ne znam, ali steta je da ukoliko kazes da ces uciti bas, upises privatni, jer je konacan ishod znatno razlicit..

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 10:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
BSE je napisao:

Za studirati vani ne trebaju uvjek pare. Sve zavisi od srednje skole/truda.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 10:20 
pa kad imas par hiljada za privatni, taman je dosta i za studiranje vani...

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Time trek je napisao:
BSE je napisao:

Za studirati vani ne trebaju uvjek pare. Sve zavisi od srednje skole/truda.

Upravo.... Pogotovo što sam ja na likovnoj akademiji...

majlili je napisao:
pa kad imas par hiljada za privatni, taman je dosta i za studiranje vani...

Na ovo se i odnosio moj post. Umjesto 3-4 hiljade na privatnom, uložiš još malo (i tako misli plaćat stan u be el) i eto ga...
Bila sam skoro u Beču i cijene hrane su kao kod nas... Ovdje je nešto skuplje, al je faks jeftiniji...

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 13:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Meni je tačno žao što se nisam na vrijeme bolje informisala o mogućnostima za studiranje vani. Trenutno mi je sve teški kompromis... Radije ne upisuj privatni faks, ako si naumio studirati baš pravo.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 14:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
BSE je napisao:
WinstonWolfe je napisao:
poznajem nekoliko profesora koji predaju na drzavnom pravu i koji su predavali na privatnom, i koji imaju djecu, i NIKO od njihove djece nije zavrsilo privatno pravo, vec drzavno. mislim da to

zavrsili su fax gdje im starci imaju vise stela ^^

starci imaju stele podjednako na oba fakulteta, tako da im je svejedno po pitanju stele.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
@luxury cars
idi kao i vecina. Upisi drzavni, ako ne ide ice sigurno na privatnom. Neces biti ni prvi a sigurno ni poslednji (ko je rekao BSE?).
:roll:
Dalje, ako je na Aperion-u uvedena bolonja (a trebalo bi, doduse u nekome svome divljem obliku) neces biti magistar jer ta titula ne postoji po bolonji. Mozes biti samo master, a to isto bi trebalo da mozes i na drzavnom.
Sto se tice posla , mislim da ces lakse naci posao ako zavrsis drzavni.
Moj ti je savjet da ako si odlucio da se trudis i ucis redovno da upises drzavni, zavrsis fakultet sa kojim ce ti biti lakse da se zaposlis i usput ustedis brdo para koje bi dao na privatnom.

Vrh

PostPoslato: 07 Maj 2010, 19:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
[Enterprise] je napisao:
Moj ti je savjet da ako si odlucio da se trudis i ucis redovno da upises drzavni, zavrsis fakultet sa kojim ce ti biti lakse da se zaposlis i usput ustedis brdo para koje bi dao na privatnom.

Potpisujem

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 09:44 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Maj 2010, 16:00
hvala svima na odgovorima
A šta kažete na to da upišem privatni pravni i idem prvu godinu pa se onda prebacim na državni ?
da li će mi priznati na državnom, kad se prebacim, te ispite što sam položio na privatnom i da li će me htjeti primiti na državni bez prijemnog , znači ako završim prvu godinu na privatnom i onda se samo prebaciti i nastaviti školovanje na državnom ?

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 09:48 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2010, 15:59
to ti je glupost upisi odmah drzavni i lagano pa za 10 godina kad zavrsis upisi privatni :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1485 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 75  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]