banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 19:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 129 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Apr 2010, 07:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
krajo je napisao:
U samom startu banke su napravile prevaru jer nisu ispitali, zato sto nisu hteji, da li duznik moze vracati kredit, da li vec ima kredita, ima li imovine svoje, zasto mu treba kredit itd...u pitanju je sto postotna prevara!Agencije koje se bave provjerom rada banaka nisu radile svoj posao, jer iste finansiriraju same banke!!!

To nije prevara. U slucaju ne placanja banka je na gubitku. Ako nemas para da platis, nemoj biti zirant.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 07:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Naravno da je njima SAMO bilo bitno da plasiraju sredstva s tim da iste ne snose nikakav ama bas nikakav rizik..pa sta se upravo desilo sa Americkim bankama, plasirale su kredite za koje nisu provjeravale da li duznici mogu vracati, a kad isti nisu vise mogli vracati banke su oduzele imovinu koju nisu mogle prodati a jos su i imale dodatnih troskova i na ktaju su propale!!!Postoji li ikakav moral i etika i na kraju ispravnost u bankakrskom sektoru prema nama gradjanima, stiti li drzava svoje gradjane u odnosu sa bankama?!

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 08:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Nemoj dizati kredit koji ne mozes placati. Ako dignes/budes zirant nemas zasto protestvovat, sam si kriv. Mozes jedino roditeljima protestvovat sto te nisu bolje odgojili. Mada mislim da nam treba neka stvar slicna Americkom licnom bankrotu, da se sprijeci plijenidba stvari i sl. Sto se tice banaka, biznisi se pokrecu, neki propadnu, normalna stvar. U Americkom slucaju problem nije bio u kreditima nego u losoj procjeni rizika derivativa.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 08:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
krajo je napisao:
Naravno da je njima SAMO bilo bitno da plasiraju sredstva s tim da iste ne snose nikakav ama bas nikakav rizik..pa sta se upravo desilo sa Americkim bankama, plasirale su kredite za koje nisu provjeravale da li duznici mogu vracati, a kad isti nisu vise mogli vracati banke su oduzele imovinu koju nisu mogle prodati a jos su i imale dodatnih troskova i na ktaju su propale!!!Postoji li ikakav moral i etika i na kraju ispravnost u bankakrskom sektoru prema nama gradjanima, stiti li drzava svoje gradjane u odnosu sa bankama?!

U kapitalizmu nema morala i etike, samo profit. Ni u uredjenijim drzavama ne mogu dohakati bankama i bankarima, stalno se borbe vode , te im pokusavaju nametnuti raznorazne klauzule i pravila, ali po obicaju za mnoge bude kasno.... Ovdje su skoro imali frku sa SMS pozajmicama, koje i dan danas pokusavaju ograniciti, a ojadile su masu omladine... Tu takodje postoji drzavna centralna baz podataka, gdje se za svaku osobu zna kreditna sposobnost i davalac je obavezan uraditi kontrolu, te su barem ograniceni za ogromne sume, ali sitni krediti se mogu provuci, pogotovo ako se uzme s vise strana odjednom....

Sto se tice naseg sistema s papirima , pecatima i potpisima, tu ce uvijek biti supljina, pogotovo dok stela radi svugdje...
P.S U Svedskoj postoji sistem ziranata, takodje s tim da se u startu radi kontrola kreditne sposobnosti za istog, kao i za prvog trazioca zajma.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 09:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
ubio se predsjednik udruženja žiranata

prevareno 900 žiranata

objesio se žirant zbog prezaduženosti

žirant - polio se benzinom i zapalio

Na Zapadu je mnogo uređenije po pitanju davanja/uzimanja kredita nego kod nas, takođe su i manje kamate, a pošto je BH nestabilno područje onda postavlju i divlja pravila, pogotovo pojedine MK koje davaju kredite nezaposlenim osobama, tako da žirant povuče deblji kraj.

Citiraj:
BiH: Kako riješiti problem prevarenih žiranata

Udruženje za zaštitu žiranata u BiH pozvalo je danas sve nadležne institucije u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH da pristupe rješavanju problema nastalih nekontrolisanim plasmanom kreditnih sredstava kreditno nesposobnim dužnicima. Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH Jovica Cvjetković rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Šamcu da će od agencija za bankarstvo biti zatraženo da nalože bankama i mikrokreditnim organizacijama da u procesu naplate svojih potraživanja iskoriste sve pravne radnje i naplate od dužnika, a ne od žiranta. Ovo udruženje zahtijeva od svih banaka i mikrokreditnih organizacija u BiH da obustave sve radnje koje se odnose na prinudnu naplatu dospjelih kreditnih potraživanja od žiranata i da stručni timovi entitetskih vlada i Savjeta ministara BiH izvrše analizu odredaba Zakona o obligacionim odnosima u dijelu kojim reguliše jemstvo.

Imajući u vidu da je veliki broj kredita plasiran licima koja su trenutno kreditno nesposobna i da su do njih došli na prevarentski način, Udruženje traži od svih policiskih organa i tužilaštava da pojačaju radnje u cilju procesuiranja službenika u bankama i mikrokreditnim organizacijama koji su svojim nesavjesnim i neodgovornim radom doveli žirante u bezizlaznu situaciju.

"Takođe, ovo udruženje će pratiti i žestoko reagovati protiv svih aktera koji su doprinijeli stavaranju novog oblika dužničkog ropstva žiranata, uključujući i javno prozivanje i podizanje krivičnih prijava", istakao je Cvjetković.

Naglasivši da je u BiH više od 250 000 prevarenih žiranata, Cvjetković je pozvao sve žirante da se učlane u ovo udruženje kako bi zaštitili svoja prava.

On je dodao da su članovi Upravnog i Nadzornog odbora Udruženja na današnjoj sjednici u Šamcu, održanoj prije konferencije za novinare, dogovorili da će ukoliko ne budu riješeni problemi žiranata ići do Strazbura radi zaštite svojih prava.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 10:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
"Sam pao, sam se ubio."
Djeluje surovo, ali ovako je najjednostavnije opisati ono sto se desava zirantima.

Ipak, jedno mi ne ide u glavu. A to je dizanje ruke na sebe u trenucima ocaja.
Da se meni ovako nesto desi (srecom nece nikad), ne bih se libio da prvo potrazim onog ko me za.ebao!

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 11:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
eugene of savoy je napisao:
Neko reče: "Kupujemo stvari koje ne trebamo, parama koje nemamo, a sve da bi zadivili one koje ne volimo".
Ko se god ubije jer je dužan novac nekoj jebenoj banci ne zaslužuje žaljenje već aureol glupana.

=D>

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 11:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa ne govorimo o onim neodgovornim ljudima koji uzimaju kredit a ne mogu da vrate, nego o onim Samarićanima koji radi neke socijalne priče padnu na sažaljenje, koji bi da pomognu, koji imaju u sebi ljudskog, a na kraju nayebu.
Nakon ovakvih slučajeva neće više niko nikome da garantuje, čak ni onome koji bi spremno vraćao dug, a kome je nužna potreba.

I što banke ne ganjaju onoga koji je uzeo kredit nego žiranta, pa bez obzira u kojoj god banci da taj nesrećni žirant otvori drugi žiro račun ona banka koja potražuje kredit ima pravo da oduva sa bilo kog drugog računa odgovarajući iznos.
Jedino da radi na crno ili da se rokne.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 11:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Zozon je napisao:
Kako nije do države? Jel država dozvolila taj biznis? Jel država garantuje taj biznis? Jel država ubire od tog biznisa? Jel država prodaje mjenice kao garant da se ljudi ne ubijaju? Jel država stoji iza svojih podanika? Jel ista ta država uzima od svojih podanika? Mogao bih ovako do Đurđeva...

Tebi je drzava kriva i ako ti zeni rucak zagori nista novo od tebe.

Najlakse je dizati ruku na sebe ali ostaje kredit i zaduzenje neko drugi ce ga otplacivati zena djeca to je kukavicki cin.
Ako si vec rijesio da skines bijedu sa sebe (a ostavis je ostatku porodice) onda pistolj na celo fukari i drzati ga dok mu zena ili djeca ne prodaju imovinu vrijednu vracanja kredita a ako nece onda ga povedi sa sobom u vjecna lovista.

Ako vec nekome zelis pomoci oko dizanja kredita ti ga digni a on nek bude zirant :wink: tako si se osigurao da ga ti neces vracati ili mu preporuci hipotekarni bez ziranata

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 11:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Citiraj:
Da li je problem žiranata, problem društva?

Jeste.
Odraz drustva i situacije :-?

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 13:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Beskrajno povjerenje, ali cifra od 250 000 prevarenih žiranata je jeziva, zar je moguće da su baš svi prevareni?

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 13:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Koliko me osoba samo molilo, kumilo, da im budem žirant a ja imam odgovor da ne mogu jer imam zaduženje, na šta kažu da im je rečeno da nije bitno koliko je moje zaduženje?!
Po nekom pravilu bi trebalo da zaduženje (bilo kao komitenta, bilo kao žiranta ne smije preći dvije trećine plate) a što se inače ne poštuje.
Danas se daje kredit čak i ako visina rate prelazi polovinu ličnog dohotka, što ne bi smjelo.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 13:27 
Zirant sa dvema osobama, 2-cu odje*ao jer su nesigurni...

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 13:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
"Čast svakome, žirant nikome" 8)

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 13:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

eugene of savoy je napisao:
"Čast svakome, žirant nikome" 8)

A šta misliš da ti zatreba neki kredit, i imaš sredstva da vraćaš uredno, a ne možeš naći ni za lijeka nekoga ko bi ti bio žirant? :D

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 14:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

zna se kome mozes biti zirant a kome ne isto ti je kad nekome posudujes novac znas kome ces ga posuditi a kome ne.
Ja nisam nikome zirant iz administrativnih razloga jer sam prezaduzen imam hipotekarni kredit, kum dize kredit i ne moze naci ziranta ja bi mu vrlo rado bio zirant ali ne mogu i krivo mi je zbog toga :angry4:

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 14:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Pa ima priča da su mnoge kumovske veze pukle zbog žiranstva, ali najave protesta, samoubistava i ubistava članova porodice prevaranta bude jezu u meni.

I baš tu privatni problem, postaje i društveni problem.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 14:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Pa ima priča da su mnoge kumovske veze pukle zbog žiranstva

Pucale su kumovske veze i zbog drugih razloga, opet kazem znas kome mozes biti zirant a kome ne.

filozof sa vrbasa je napisao:
ali najave protesta, samoubistava i ubistava članova porodice prevaranta bude jezu u meni.
I baš tu privatni problem, postaje i društveni problem.

Postavlja se pitanje sta se dobija smoubistvom? jel se skida zaduzenje sa ziranta ili dug nastavlja da placa bracni drug/familij?

najbolje se praviti lud i neplacati nista kad nemogu da tuze i oduzimaju imovinu duzniku ne mogu ni zirantu, treba se dobro raspitati o ovom problemu a ne uzeti pistolj ili komad spage i rijesiti problem.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 15:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Ustani kume da zirant sjedne :lol:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2010, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
ajkula je napisao:
Ustani kume da zirant sjedne :lol:

:lol: Ispod ikone na slavi
A pored ikone žirantova slika :lol:

Jeli još nekome naziv žirant smješan, i odakle uopšte ta riječ? :-?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 129 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]