Tripo 41, ja se bavim razlicitim naukama i vrlo sam svestran sto se tice poznavanja razlicitih oblasti da sam dovoljno informisan o kreacionistickim "dokazima". Mislim, ja nemam potrebe da tebe razuvjeravam, ali bilo gdje da se pojavis na nekom ozbiljnom naucnom skupu ili fakultetu ispasces smijesan sa tim "dokazima". Ja ne negiram da je postojalo stvaranje od Svevisnje Inteligencije (Boga), ali dokazi koje "kreacionisti" iznose nisu naucni i cak su smijesni. U nauci nema "ja vjerujem", vec samo cinjenice ili dokazi koji vode do cinjenica, odnosno eksperiment. Problem "kreacionista" je mijesanje religije sa naukom sto ne ide i pokazalo se neispravno kroz istoriju sve do nedavno. Ovdje iznosis neke stvari iz fizike, biologije, astronomije itd., kojih bi se i osnovac u nizim razredima osnovne skole postidio i ocekujes da te neko shvati ozbiljno i vjeruje ti. Ako vec vjerujes u bukvalnu istinitost biblije onda pokusaj naci neke stvari koje su naucno potkrijepljene, a izbjegavaj one stvari sto se ne mogu dokazati naucno, umjesto da se sluzis namjestanjima klasicnih kreacionista koje niko ne shvata ozbiljno. Primjer ti je "Vikom" televizija koja emituje njihove "dokaze" i koja je poznata kao neozbiljna televizija, i ni na jednoj ozbiljnijoj televiziji neces naci te emisije u sklopu nauke, jedino mozda u sklopu religije ili sl. To ti je moje misljenje. Ipak, ti radi kako hoces, ali osim zavaravanja samog sebe, postizaces uglavnom suprotan efekat, i umjesto da ljudima das dokaze o kreacionizmu, ljudi ce biti sve vise uvjereni u evolucionizam. Primjer je istaknuti klasicni kreacionista M.P., koji je postigao upravo suprotan efekat svojim nenaucnim stavovima, i umjesto da je ljude priblizio onom cemu je zelio, ljudi su bili toliko zacudjeni nenaucnoscu doticnog da su prije prihvatili evolucionizam.
Ovo da kazes da postoji veca brzina od brzine svjetlosti (osim za tahione ili luksone) je tolika glupost cak i za prvi osnovne, da pazi da te negdje neko ne cuje javno inace ces ispasti kao da si rekao da je zemlja ravna ploca. Svjetlost se moze kretati razlicitim brzinama, recimo u staklu, vodi, dijamantu itd., brzina svjetlosti je manja nego u vakuumu. Ali u vakuumu je najveca i ne moze biti veca od te. Jer kao sto rekoh, da moze, nebi radili mnogi uredjaji, prvo nebi radile atomske centrale koje se zasnivaju na Ajnstajnovim formulama, a brzina svjetlosti je jedna od osnovnih komponenti tih formula.
Primjer: E=mc2 Ova formula govori koliko se energije oslobodi iz odredjene mase materije sa maksimalnom iskoristivoscu. Dakle, ako dodje do totalne anihilacije kao u slucaju dodira materije i antimaterije energija je jednaka umnosku mase sa kvadratom brzine svjetlosti. Kod atomskih centrala se iskoristi fisijom manje od 1% mase i u atomskim centralama se pomocu ove formule izracuna koliko urana treba staviti da bi se dobila odredjena energija.
Znaci formula je dokazana u praksi i rade hiljade uredjaja i centrala, atomskih bombi itd., na Ajnstajnovom principu i sad zamisli se ti pojavljujes u nekoj Tv emisiji kao M.P. i govoris kako Ajnstajnove formule ne vaze, a ovamo pola svijeta na osnovu tih formula proizvodi struju. Pa onda mozes misliti koliko je to glupo. Naravno, ljudi koji ne poznaju nauku i koji su odusevljeni teorijom zavjera ce ti mozda i povjerovati, ali koja korist ako se boris da dokazes laz, odnosno ono sto praksa kao u slucaju atomskih centrala pokazuje da je netacno. To ti je samo jedan primjer. Iako mozda znas neke stvari iz biologije, i tamo si nalupao takvih gluposti da se mogu porediti sa ovim gore sto sam napisao. Sad ti radi kako hoces, ovo je samo da ti pokazem otprilike objektivno poziciju.
_________________ Filozofija...
|