banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 11:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 213 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Isus i Muhamed
PostPoslato: 01 Mar 2010, 20:15 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
P

Poslednji put menjao lavić dana 08 Mar 2010, 14:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2010, 08:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
velicanstven je Novi zavjet, zavjet izmedju Boga i ljudi koji donosi ljepotu, radost, oprost i smirenost. Veicanstvena je i zrtva Hristova i Vaskrsenje njegovo, cime se otvara Novi zavjet izmedju Boga i ljudi, koji kaze da slavljenje i blagosiljanje razlazu sve sto je negativno, zato slavite i blagosiljajte svoje neprijatelje. Ako ih proklinjete i osudjujete, kletve i sud vam se vracaju i naudice onom ko to cini. Kad slavite i blagosiljte rastvarate svu negativnost i nesklad, a ljubav slave i blagoslova vam se vraca. Bog kaze, kad je neprijatelj zedan - napoj ga, kad je gladan - nahrani ga, a osvetu ostavite meni.
Nase je da pricamo o dobroti, milosrdju, ljubavi, oprastanju a Bozije je da sudi.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 17:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
lavić je napisao:
24. Ko je jagnje koje će se roditi u kući hleba?

O "jagnjetu" i "kuci hleba" i islamskom poimanju vjere mislim da nema rijeci...cak do sad nisam naisao ni da se u islamskoj literaturi upotrebaljvaju gore navedeni sinonimi.

Ne mogu ti dati odgovor s "da" ili "ne"...jer to je isto kao kad bih ja pitao krscane da li u svojim knjigama vise spominju Poslanika s.a.w.s. imenom Muhammed ili nadimkom Ahmed.

Vjerovatno bi odgovor bio da se niti Muhammed niti Ahmed spominju u knjigama.

lavić je napisao:
25. Da li je Isaija Božji prorok?

Svi ljudi koji su Bozji poslanici od strane zidova su i Bozji poslanici od strane muslimana plus Isa a.s. i Muhammed s.a.w.s.

lavić je napisao:
26. Ko je Mesija i od čega nas spašava?

Po judaizmu je to obecani Mesija, po krscanstvu je Isa a.s. ili Isus, a po Islamu je jedan od potomaka Muhammeda s.a.w.s. (Mehdi) s tim da ce u negovo vrijeme sici i Isa a.s.
Po ismamskom vjerovanju Mehdiju ce biti ponudjena vlast, koju ce on ne drage volje brihvatiti, ujedinice ummet, povesti vojsku u konacnu bitku i naravno bit ce jedan od onih koji ce docekati Isa a.s...itd.

lavić je napisao:
27. Zašto Pismo uči da se greh samo krvlju čisti?

To ne znam, jer islamsko ucenje nije takvo grijeh se ne cisti krvlju, nego dobrim djelima, molitvom.

lavić je napisao:
28. Zašto je Aron u hramu prinosio krv?

To opet ne znam da li je prinosio ili ne. Ipak moje licno misljenje bi bilo da Harun a.s. ili Aron, nije prinosio krv, jer je po islamskom tumacenju krv necista, i ne znam zasto bi Harun a.s. prinosio necistocu u hram.

lavić je napisao:
29. Zašto se obrezivalo i zašto se prinosilo jagnje?

Tzv "znakovi sklopljenih saveza" a po nepotvrdjenom vjerovanju sve tri religije bilo ih je nekoliko "Adamova a.s. jabucica, Nuhova a.s. duga, Ibrahimovo a.s. obrezivanje, Salihova a.s. kamila koja iz stjene izlazi, Musaove a.s. ploce, Isaova a.s. "Knjiga Ljubavi" i Muhammedovo a.s. iskreno i konacno "La ilaha illallah".

Jagnje (stoka) u islamu je predstavljala imetak, koji se tesko stice i kao takav je vrijedan, a Bogu se zrtvuje ono sto je vrijedno, cisto i neokaljano.

lavić je napisao:
30. Šta ima loše u 10 zapovesti?

1.- "Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuce ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene.
2.- "Ne pravi sebi lika ni oblicja bilo cega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.
Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze -
na djeci do treceg i cetvrtog koljena, a iskazujem milosrde tisucama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
3.-"Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
4.-"Sjeti se da svetkuješ dan subotni. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, pocinak posvecen Jahvi,
Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kci tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja,
niti došljak koji se nade unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima,
a sedmoga je dana pocinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.
5.-"Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.
6.-"Ne ubij!
7,-"Ne ucini preljuba!
8.-"Ne ukradi!
9.-"Ne svjedoci lažno na bližnjega svoga!
10"Ne poželi kuce bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova,
ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!

10 zapovijedi s aspekta Kur'ana

1. Nemojte nikoga obozavati mimo Jednog Jedinog Boga
2. Dobrocinstvo prema svojim roditeljima cinite
3. I prema svojim bliznjima dobrocinstvo cinite
4. I prema jetimima (sirocadima)
5. I prema siromasnima
6. I lijepe rijeci ljudima govorite
7. I obavljajte namaz (molitvu)
8. I zekat dajite (obavezan dio na visak imovine)
9. Nemojte krv prolijevati jedni drugima
10. I nemojte jedni druge iz domova vasih izgoniti.

To bi bile 10 zapovijedi...

lavić je napisao:
31. Da li je krv prinete žrtve čistila greh?

Ne, krv nikad nije cistila grijeh, zato sto je sama krv necista, kako moze necisto da ocisti necisto, kako moze necista krv da cisti grijeh (koji je isto tako necist)?

lavić je napisao:
32. Šta znači reč jevanđelje i zašto se od Isusa propoveda?

Pa svi znamo da rijec jevandjelje znaci radosna vijest, a zasto se od Isusa propovijeda???
Indzil je knjiga koja je dana Isau a.s. i u njegovo vrijeme se propovijedao, vjerovatno i nakon njega odredjeni dio vremena.

lavić je napisao:
33. Koje su obećanje čekali apostoli?

14. ''O vjernici, budite pomagači Allahovi'' – tj. ustrajavajte na onome što činite, a to je pomaganje vjere. ''...kao što je rekao Isa, sin Merjemin, prisnim sljedbenicima: Ko su moji pomagači u pozivanju ka Allahu?'' – tj. pomozite Allahovu vjeru kao što su Isaovi sljedbenici pomogli Isaa kada im je rekao: ''Ko su moji pomagači u pozivanju ka Allahu?'', pa rekoše: ''Mi smo Allahovi pomagači'' – ovo znači: Ko će od vas na sebe preuzeti da mi pomogne u onome što približava Allahu. Havarijjuni (Isaovi prisni sljedbenici apostoli) su Mesihovi pomagači i odabranici između ostalih njegovih sljedbenika, koji su prvi povjerovali u njega, a bilo je dvanaest. ''Pa je jedna skupina iz Beni Israila povjerovala'' – u Isaa; ''...a druga skupina je uznevjerovala'' – tj. u njega, Isaa; ''...pa smo one koji su vjerovali protiv njihovih neprijatelja osnažili'' – tj. pomogli smo one od njih koji su bili na istini protiv onih koji su bili na neistini; ''...pa su postali pobjednici'' – tj. superiornima koji su nadvladali protivnike. Od Katade se o riječima Uzvišenog: ''O vjernici, budite Allahovi pomagači'', prenosi da je rekao: ''To se i dogodilo, hvala Allahu. Došlo mu je sedamdeset ljudi, pa su na Akabi dali prisegu, a zatim ga dočekali, pružili mu utočište, pomagali ga sve dok Allah nije uzvisio ovu vjeru. Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s., skupini koja se sa njim susrela na Akabi: 'Odaberite mi dvanaest ljudi od vas koji će biti zastupnici svoga naroda, kao što su havarijjuni dali garancije Isau, sinu Merjeminom.' Zatim je rekao odabranicima: 'Vi ste povjerenici svoga naroda kao što su havarijjuni bili povjerenici Isaa, sina Merjeminog. Ja sam povjerenik svoga naroda', pa su rekli: 'Da.'''

lavić je napisao:
34. Kako je Marija začela?

“I kada meleki rekoše: “O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio. O Merjema, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!“ (Ali ‘Imran:42-43)
“I kada meleki rekoše: O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa sin Merjemin, biće viđen i na ovom i na onom svijetu i jedan od Allahu bliskih; on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit“, - ona reče: “Gospodaru moj, kako ću imati dijete kad me ni jedan muškarac nije ni dodirnuo?“ - “Eto tako“, - reče -, “Allah stvara ono što On hoće. Kada nešto odluči, On samo to rekne: Budi! - i ono bude.“ (Ali ‘Imran:45-47)

lavić je napisao:
35. Ko je Isusov Otac?

Svi znamo da Isus odnosno Isa a.s. nema bioloskog oca, zacet je bezgrijesno i bez oca, isto tako kao sto ni Eva odnosno Hava nema bioloske majke niti Adem a.s. nema niti bioloskog oca niti bioloske majke.
A metaforicki Bog nam je svima otac jer je On oduvjek a mi smo postali, i On je zauvjek a mi cemo nestati.

lavić je napisao:
35.Da li je Bog Duh?

Raspravljanje o Bogu i o tome sta je On i od cega je u Islamu je zabranjeno, to su gajb stvari i mi ne mozemo pojmiti Boga da li je duh ili ne, energija ili ne, materija ili ne ....cak i ako bi se upustili u pogadjanje i pogodili mi ni tad ne bismo znali da li smo tacno pogodili.

Boga poznajemo na osnovu njegovih svojstava ili sifata...kao sto su Bog ima i postoji, Bog je vjecan, Bog je Svemoguc, Bog sve vidi, Bog sve cuje, Bog sve zna, Bog sve Svojom Voljom cini itd...

lavić je napisao:
36. Zašto je Isus govorio da je u početku knjigre pisano o njemu?

Nisam siguran na koje odlomke mislis, i nisam siguran da li je Isus uopste to rekao a i ako je rekao govorio je metaforicki. Ako si mislio na "rijec" i da je Isus rijec...da li je to zaista Isus rekao???

lavić je napisao:
37. Šta je to o Isusu pisalo u početku?

Trebas definirati pocetak.

lavić je napisao:
38. Da li je Isusovo učenje naslonjeno na stare proroke?

Isaovo ucenje je naslonjeno na ucenjenje ranijih poslanika u smislu akaida (dogme) a ne u smislu fikha (vjerozakona).

lavić je napisao:
39. Da li je Isusovo učenje naslonjeno na Muhameda?

U smislu akaida sta su oba poslanika a.s. govorila, da. U smislu vjerozakona, ne. S Muhammedom s.a.w.s. je dosao i vjerozakon (serijat) koji je derogirao ranije vjerozakone.

lavić je napisao:
40. Koje knjige iz Biblije Muslimani drže istinitim?

Ne postoje knjige koje muslimani iz Biblije drze istinitim nego samo odlomci, u stvari za one muslimane koji ne poznaju Bibliju dovoljno je reci "niti vjerujemo niti odbacujemo", jer mogu da povjeruju bas ono sto nije istina pa time postanu nesvjesno nevjernici ili mogu da odbace bas ono sto jest istina pa time opet postanu nevjernici.

lavić je napisao:
41. Koje je proroke Muhamed potvrdio?

Kur'an potvrdjuje nekoliko poslanika a.s cak ih i imenom pominje,medjutim bilo je veoma velik broj vjerovjesnika i poslanika negdje oko 314 000, ali je moje misljenje da sve one poslanike koje potvrdjuju Zidovi potvrdjujemo i mi i jos Isa .a.s i Muhammeda s.a.w.s.

lavić je napisao:
42. Kojim znakom je Bog potvrdio Muhameda?

Najveca mudziza ili dokaz poslanstva Muhammeda s.a.w.s je Kur'an sam.

Muhammed nije roditelj ni jednom od vasih ljudi; nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik - a Allah sve dobro zna. (El-Ahzb, 40)
Gospodar tvoj će ti na onom svijetu hvale dostojno mjesto darovati. (El-Isr, 79)
Mi smo te poslali svim ljudima da radosne vijesti donosiš i da opominješ, ali većina ljudi ne zna. (Sebe, 28)
Neka je uzvišen Onaj koji robu Svome objavljuje Kuran da bi svjetovima bio opomena. (El-Furkan, l)
Miradz
Zemlja mu je ucinjena cistom (i sljedbenicima)
Imam je svih vjerovjesnika,
Dat mu je jezgrovit govor,
Prvi će od svih ljudi biti proživljen i izaći iz svoga mezara,
Svi će Božiji poslanici na Sudnjem danu biti pod njegovim bajrakom... itd.

lavić je napisao:
43. Da li je Jovan Krstitelj od Boga prorok?

Jahja a.s.

lavić je napisao:
44. Ko je istiniti prorok Božiji?

Onaj ko zadovoljava sljedece kriterije koje su imali svi Bozji poslanici s.a.w.s.

Svi Božiji poslanici kao zajednička svojstva imali su:
1) ismet – negriješenje,
2) sidk – istinoljubivost,
3) fetanet – oštroumnost,
4) teblig – dosljednost, tj.tačno i potpuno prenošenje Božije poruke ljudima,
5) emanet – povjerljivost i poštenje,
6) adalet – pravednost (to su bili pravedni, pošteni i pravi ljudi, koji nisu nikada ljudima nepravdu i nasilje činili) i
7) rudžulet – muškost (svi su bili muškarci koji su često bili proganjani, ponižavani i zlostavljani)

lavić je napisao:
45.Da li je novi zavet priznat priznat od Muhameda?

Islam priznaje poruku koju je donio Isa a.s.

lavić je napisao:
46. Da li je Muhamed poznavao pismo?

Ne.

lavić je napisao:
47. Da li su apostoli Isusovi učenici?

Da.

lavić je napisao:
48. Da li su apostoli učili protivrečno ?

Ne.

lavić je napisao:
49. Kako su apostoli završili svoje živote?

Ne znam.

lavić je napisao:
5o. Kako su apostoli odjednom naučili jezike svih okolnih naroda?

To ne znam, niti znam da li su uopste naucili jezike svih okolnih naroda.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 12:58 
Veteran
Veteran

Oficiru
Hvala brate za odgovore.
Odustao sam od druge polovine pitanja koja je još važnija jer....čemu?
Reci mi ako ti nije teško gde u Bibliji nalaziš potvrdu za Muhameda da čita iako je nepismen.
Želeo bih da posle prokomentarišemo(zajedno) V mojsijevu 18-tu glavu i prvu glavu po Jovanu zajedno sa ovim citatom koji ćeš ti napisati.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 16:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
lavić je napisao:
Oficiru
Hvala brate za odgovore.
Reci mi ako ti nije teško gde u Bibliji nalaziš potvrdu za Muhameda da čita iako je nepismen.
Želeo bih da posle prokomentarišemo(zajedno) V mojsijevu 18-tu glavu i prvu glavu po Jovanu zajedno sa ovim citatom koji ćeš ti napisati.

Evo ti par pa napiši tekst o njima, ja ne kažem da su ovo proročanstva o poslaniku a.s, ali neki tvrde da jesu.

13 Proroštvo o Arapima. U šikarama pustinjskim počivate, dedanske karavane.
14 Vodu iznesite pred žedne, stanovnici zemlje temske, iziđite s kruhom pred bjegunca.
15 Pred mačevima bježe oni, pred mačem trgnutim, pred lukom zapetim, pred bojem žestokim. Protiv Kedra
16 Da, ovako mi reče Gospod: "Još jedna godina, godina nadničarska, i nestat će sve slave Kedrove.
17d mnogobrojnih strijelaca među hrabrim sinovima Kedrovim malo će ih ostati." Tako je govorio Jahve, Bog Izraelov. Protiv radovanja u nevrijeme

Dedan - ime praoca plemena Qurejš iz kojeg je i Muhammed a.s
šikare pustinjske se nalaze na cesti između Mekke i Medine
Tema - po bibliji, mjesto ime oaze kod Medine
poslanik a.s i muslimani su bježali u Medinu od mača i strela pagana gdje su ih dočekali medinjani lijepo, sa hranom, vodom i domom....
Kedar - sin Benayuta sin Ismaela sin Abrahama
sinovi Kedara su ljudi koji su se nastanili u Mekki kao i njihov praotac.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 17:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

još teksta za lavića....

Evo da možeš diskutovati. Izaija 42 : 6 pa dole

DUPLO PROROČANSTVO

1)
6 Ja, Jahve, u pravdi te pozvah, èvrsto te za ruku uzeh; oblikovah te i postavih te za Savez narodu i svjetlost pucima,
7. da otvoriš oèi slijepima, da izvedeš sužnje iz zatvora, iz tamnice one što žive u tami.
8. Ja, Jahve mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti èasti svoje kipovima.

Ovo je za Isaa a.s bilo, ima Marko 16:15 detaljno kaže o ovom...

2)

nagovještaj još novi....

9. Što prije prorekoh, evo, zbi se, i nove dogaðaje ja naviještam, i prije negoli se pokažu, vama ih objavljujem.
10. Pjevajte Jahvi pjesmu novu (ezan), i s kraja zemlje hvalu njegovu, neka ga slavi more sa svim što je u njem, otoci i njihovi žitelji!
11. Nek' digne glas pustinja i njeni gradovi, nek' odjeknu naselja gdje žive Kedarci! ( Kedar unuk Ismaela, kedarci arapi Mekkanlije već sam napisao) Nek' podvikuju stanovnici "Stijene", neka klièu s gorskih vrhova!

( Stijena je kamenjar Arefata kod Mekke gdje na hadždžu muslimani na glas izgovaraju " lebejke allahume lebejk, lebejk la šerike leke lebejk..... odazivam ti se o allahu odazivam..... )

12. Nek' daju èast Jahvi i hvalu mu naviještaju po otocima!
13. Kao junak izlazi Jahve, kao ratnik žar svoj podjaruje. Uz bojni poklik i viku ratnu ide junaèki na svog neprijatelja.

( Isaa a.s nikad nije bio ratnik, ali Muhammed a.s jest, i sam se borio na bojnim poljima )

14. "Šutjeh dugo, gluh se èinjah, svladavah se; sad vièem kao žena kada raða, dašæem i uzdišem.

15. Isušit æu brda i bregove, sparušiti svu zelen po njima, rijeke æu u stepe pretvoriti i moèvare isušiti.

16. Vodit æu slijepce po cestama, uputit' ih putovima. Pred njima æu tamu u svjetlost obratit', a neravno tlo u ravno. To æu uèiniti i neæu propustiti.
17. Uzmaknut æe u golemu stidu koji se uzdaju u kipove, koji ljevenim likovima govore: 'Vi ste naši bogovi.'"

Jevreji nisu bili idolopoklonici kad im je Isaa a.s došao, ali arapi jesu za vrijeme Muhammeda a.s i on se borio protiv njih dok nije porušio kipove .

ima još u Izaiji

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 17:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Oficiru
Hvala brate za odgovore.
Reci mi ako ti nije teško gde u Bibliji nalaziš potvrdu za Muhameda da čita iako je nepismen.Želeo bih da posle prokomentarišemo(zajedno) V mojsijevu 18-tu glavu i prvu glavu po Jovanu zajedno sa ovim citatom koji ćeš ti napisati.

Kur'an 7: 157 -158

157. onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - postići ono što budu željeli.

158. Reci: "O ljudi, ja sam svima vama Allahov poslanik, Njegova vlast je na nebesima i na Zemlji; nema drugog boga osim Njega, On život i smrt daje, i zato vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova, vjerovjesnika, koji ne zna čitati i pisati, koji vjeruje u Allaha i riječi Njegove; njega slijedite - da biste na Pravome putu bili!"

Izaija 29:11-12

Zato æe vam svako viðenje biti kao rijeèi u zapeèaæenoj knjizi: dade li se kome tko zna èitati govoreæi: "De, èitaj to!" - on æe odgovoriti: "Ne mogu jer je zapeèaæena."
A dade li se kome tko ne zna èitati govoreæi: "Èitaj to!" - on æe odvratiti: "Ne znam èitati."

Prva objava Muhammedu a.s je bila dok je bio u pećini Hira ( Paran )

Došao mu je anđeo Gabriel i rekao : čitaj,
on je odvratio: ja ne umijem da čitam

ovo je anđeo ponovio 3 puta a onda rekao:

čitaj u Ime gospodara svoga koji stvara
stvara čovjeka od ugruška

Čudno kako je jedan nepismen pustinjski čovjek postao učitelj cijelom čovječanstvu :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 17:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ashab Allahovog poslanika Abdullah ibn Selam je bio jevrej koji je živio u Medini, nisam siguran iz kojeg plemena ( benu Kurejze ili Benu Nadir, mislim iz prvog) i on je bio najučeniji među njima u Knjizi.

I kad je vidio Muhammeda a.s rekao mu je : " ja znam da si ti poslanik i znam da govoriš istinu ! "

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 20:39 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
114_AhmeD je napisao:
još teksta za lavića....

DUPLO PROROČANSTVO

1)
6 Ja, Jahve, u pravdi te pozvah, èvrsto te za ruku uzeh; oblikovah te i postavih te za Savez narodu i svjetlost pucima,
7. da otvoriš oèi slijepima, da izvedeš sužnje iz zatvora, iz tamnice one što žive u tami.

2)

nagovještaj još novi....

9. Što prije prorekoh, evo, zbi se, i nove dogaðaje ja naviještam, i prije negoli se pokažu, vama ih objavljujem.
10. Pjevajte Jahvi pjesmu novu (ezan), i s kraja zemlje hvalu njegovu, neka ga slavi more sa svim što je u njem, otoci i njihovi žitelji!
11. Nek' digne glas pustinja i njeni gradovi, nek' odjeknu naselja gdje žive Kedarci! ( Kedar unuk Ismaela, kedarci arapi Mekkanlije već sam napisao) Nek' podvikuju stanovnici "Stijene", neka klièu s gorskih vrhova!

( Stijena je kamenjar Arefata kod Mekke gdje na hadždžu muslimani na glas izgovaraju " lebejke allahume lebejk, lebejk la šerike leke lebejk..... odazivam ti se o allahu odazivam..... )

13. Kao junak izlazi Jahve, kao ratnik žar svoj podjaruje. Uz bojni poklik i viku ratnu ide junaèki na svog neprijatelja.

( Isaa a.s nikad nije bio ratnik, ali Muhammed a.s jest, i sam se borio na bojnim poljima )

14. "Šutjeh dugo, gluh se èinjah, svladavah se; sad vièem kao žena kada raða, dašæem i uzdišem.

15. Isušit æu brda i bregove, sparušiti svu zelen po njima, rijeke æu u stepe pretvoriti i moèvare isušiti.

16. Vodit æu slijepce po cestama, uputit' ih putovima. Pred njima æu tamu u svjetlost obratit', a neravno tlo u ravno. To æu uèiniti i neæu propustiti.
17. Uzmaknut æe u golemu stidu koji se uzdaju u kipove, koji ljevenim likovima govore: 'Vi ste naši bogovi.'"

Jevreji nisu bili idolopoklonici kad im je Isaa a.s došao, ali arapi jesu za vrijeme Muhammeda a.s i on se borio protiv njih dok nije porušio kipove .

ima još u Izaiji

jevreji su i te kako bili idolopoklonici...Isaija, Jeremija, Jezekilja....cak i u Hristovo vrijeme su bili...tako da ti ne pije vodu...procitaj ti malo citavu knjigu a ne samo stihove koje copiras od islamskih teologa..

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 22:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
114_AhmeD je napisao:
još teksta za lavića....

DUPLO PROROČANSTVO

1)

2)

nagovještaj još novi....

ima još u Izaiji

jevreji su i te kako bili idolopoklonici...Isaija, Jeremija, Jezekilja....cak i u Hristovo vrijeme su bili...tako da ti ne pije vodu...procitaj ti malo citavu knjigu a ne samo stihove koje copiras od islamskih teologa..

Haj sad vrati se na moj post koji sam postavio u 17:44 h gdje piše da " JA NE KAŽEM " 100% da su ovo proročanstva već dajem laviću materijala za diskusiju jer neki muslimani citiraju navedene tekstove. A i tvoj odgovor je za plakanje , ozbiljno.

Kakve veze Kedarci- arapi, šuma pustinjska, Teman, ensarije koje dočekuju putnike lijepo i "čovjek rata" imaju Isusom Kristom majke ti tvoje ?

Da si pročitao život Muhammeda a.s vidio bi ga u ovim citatima ali meni je jasno da, i kad bi postojao citat u Bibliji ovakav: " spavaču Muhammed je poslanik ", ti ne bi povjerovao. A znaš što ? Zato što je srce slijepo a ne mozak u tim stvarima.

Je li Isus pred ljudima oživio mrtvaca pa su ostali ravnodušni ?
O tome ti pričam :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 23:44 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
odgovor je na mjestu, Izrailjci su bili idolopoklonici, a ti kazes da nisu ni pre Hristovog dolaska.. :cat:
da ti procitas Isaiju vidio bi o kome prica prorok...(vec si dobio odgovor za Kedar)...takodje da si procitao ostale proroke vidio bi da je data naredba Izrailju da zakopa oruzje jer se Bozije ime vise nece proslavljati na taj nacin...takodje da si izucio sistem zrtava i Svetinju u S.Z vidio bi na koga se to odnosi u N.Z...

naravno da ne bi povjerovao kad se ne slaze sa Biblijom... :wink:

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2010, 23:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Jun 2008, 22:54
114_AhmeD je napisao:
Čudno kako je jedan nepismen pustinjski čovjek postao učitelj cijelom čovječanstvu :wink:

А ово је једна од највећих провала у историји човјечанства :lol:

Nećkala se lopta nećkala...

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2010, 00:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Black Boy je napisao:
А ово је једна од највећих провала у историји човјечанства

A ovo je najveci spam u historiji ove teme...ajd sad tornjaj se i pusti ljude da pricaju.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2010, 00:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
A ovo je najveci spam u historiji ove teme...ajd sad tornjaj se i pusti ljude da pricaju.

Немогу ја спамоват колико се може овде наћи провала.Уосталом овде се не прича него дописује,а провала има колико нема у историји овог форума.Ајд сад,чибе.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2010, 00:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Чуј онај постао учитељ цијелом човјечанству.Чега болан учитељ!?Није био случајно можда неко већи или је било већих?Значи он је и тапија јел?Ту је крај,ха?Е,неће да може!Никад!

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2010, 00:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

hm... :D

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2010, 10:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Black Boy je napisao:
Чуј онај постао учитељ цијелом човјечанству.Чега болан учитељ!?Није био случајно можда неко већи или је било већих?Значи он је и тапија јел?Ту је крај,ха?Е,неће да може!Никад!

E vidiš, da osmanlije nisu poslušali Muhammeda a.s i da su se ponašali kao Ratko kad su vlast imali , znaš gdje bi ti sad bio i svi kršćani balkana ?

A Muhammed a.s je rekao:

Ko učini nepravdu nemuslimanu ili mu uskrati njegovo pravo, ili ga optereti iznad njegovih mogućnosti, ili od njega uzme nešto protiv njegove volje, NA SUDNJEM DANU JA ĆU MU BITI TUŽITELJ ( a teško onom koga tuži božiji poslanik )

Zato "jaro", budi čovjek, nemoj biti životinja pa pozdravljati najgore stvari koje mogu ljudi uraditi.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2010, 18:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
E vidiš, da osmanlije nisu poslušali Muhammeda a.s i da su se ponašali kao Ratko kad su vlast imali , znaš gdje bi ti sad bio i svi kršćani balkana ?

Лажеш,ништа ново.Генетска особина већине вас мухамеданаца.Османлије(турци) и остали мухамедански народи,док су имали власт и гдје су већина,а зна се како су постали већина за не баш дуг временски период,скоро тотално уништили друге религије(хришћанство,посебно православно) те припаднике народа истих.За постоје докази,које ћеш ти и теби слични покушати оповргнути наравно те их назвати манипулацијом и измишљотинама.Интересентно како је нестајао хришћански народ око 1915(након дефинитивне пропасти османске) и послије...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Nw1ySyVc2hk[/youtube]

Је ли то тај алахов пут?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Zb2Rz1SlNzA[/youtube]

Мислим,кад је у питању очување и заштита хришћанских објеката много старијих од самог настанка ислама(религије љубави,пријатељства итд :roll: ) те осталих чињеница које су свједоци хришћанства на просторима Блиског истока и дијелова Азије,онда треба апеловати на владу нпр. Турске или да буду под заштитом УНЕСЦО,а ако се забрани минарет у Швицарској,ето опште фрке.

114_AhmeD je napisao:
A Muhammed a.s je rekao:

Ko učini nepravdu nemuslimanu ili mu uskrati njegovo pravo, ili ga optereti iznad njegovih mogućnosti, ili od njega uzme nešto protiv njegove volje, NA SUDNJEM DANU JA ĆU MU BITI TUŽITELJ ( a teško onom koga tuži božiji poslanik )

Твоји лоши покушаји да ме фасцинираш наводима твог посланика,само мени оалкшавају да дефинитивно закључим да цијело вријеме покушаваш одушевити сам себе.Себе си давно одушевио,вјерујем,а мене,можда сутра.Видим је шта је твој посланик рекао и како вас је учио.А то знаш и ти ,ко је од кога шта одузимао и на који начин :wink:

114_AhmeD je napisao:
Zato "jaro", budi čovjek, nemoj biti životinja pa pozdravljati najgore stvari koje mogu ljudi uraditi.

Пошто модерација није реаговала на твој ријечник (гледе животиње),желим ти рећи да је вјероватно животиња у правом смислу ријечи,управо онај који своју религију бескрупулозно ваздиже изнад осталих религија,упркос томе што се твоја религија на најмонструознији и најбруталнији начин великом брзином ширила.Зато,мене нећеш увриједити са својим болесним испадима и вријеђањима,јер си неко ко се дичи својом вјером те аутоматски поздрављаш све оно што су радили припадници те вјере у име ње.
Прилично сте осакатили хришћанство на истоку,алал вам вјера.
Не знам само да ли вам је Бог опростио,јер ниста знали шта радите.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2010, 22:00 
Veteran
Veteran

Ahmedu
Zahvalan sam na odgovoru. Oprosti malo sa vremenom nisam najbolje ali uz Božiju pomoć učinićemo komentar na pomenute stavke.
Verujem da će i Oficir imati šta da kaže.
Slažemo se u načelu a to je:
1 Da je Bog jedan.
2. Da muškarci i žene treba da imaju odeću dostojnu sluga Božjih.
3. Da postoji hrana koju bi trebalo izbegavati.
4. Da Muhamed ima mnogo korisnih poruka u Kuranu.
Mišljenja sam da na sve to jednom Božijem detetu nedostaje još jedna VEOMA važna stvar a to je pitanje:
Kako se spasavamo?
I još jedno:
O kome je reč u navedenim glavamna i koliko kontradiktornosti ima u Pismu ako ih ima?

Slažete se sigurno da je Biblija starija od Kurana i da Bog neće sam sebi protivrečiti. Zato pogledajmo šta ne štima.
Uskoro uz Božiju pomoć...

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2010, 15:52 
Veteran
Veteran

Prvo bih konstatovao neke stvari a potom bih izneo moje viđenje pomenutih glava i onda sledi dijalog.

Činjenica je da je jedan Bog i da ima istu meru za sve ljude.
Avramovo potomstvo su i Jevreji i Arapi. Božije obećanje se neda pomeriti zato i od Ismaila i od Isaka načini narod velik.
Ako Bog pagane prihvata kao svoju decu kako onda da ne prizna Isakovo i Ismailovo potomstvo?
Pošto smo pred Bogom svi isti tako nam je i način spasenja isti a samim tim i uslov spasenja.
Bog nije postavio tri načina spasenja već JEDAN.
Ako Bog govori preko Jevreja (jer je njih prvo vodio kao narod) onda su te reči ISTINITE.

Proroci Božji uvek govore ISTINU. Svi Božji proroci su navedeni u Bibliji (oni što su govorili preko Jevreja).
Ako neko negira tu reč on ne osporava proroka već Boga jer prorok nije govorio svoje reči već prenosio poruku.
Ako je Muhamed dobio objavu od Boga slava Bogu za to,a ako je dobio od nekog drugog mi to možemo proveriti.
Kako?
Sasvim jednostavno,Bog nikad ne protivreči sebi i uvek potvrđuje svoje proroke znacima i drugim prorocima.
Bog nikad ne vodi narod unazad već napred i nikad ne poriče put kojim ih je vodio.

Dakle,na prvog proroka se nadovezuje drugi koji potvrđuje prvog i donosi nadgradnju-veću spoznaju.
Ili su svi proroci u Bibliji Božiji ili su svi falsifikat nema treće jer se nadovezuju jedan na drugog i svaki potvrđuje predhodnog noseći nova uputstva.
Suština je u korenu svake poruke a ona je napredovanje naroda ka poslušnosti i izbiranje boljeg puta.
Muhamedovo pismo bi moralo po tom redosledu da prizna sve Biblijske proroke i da donese veću poruku a ne da donosi poruku koja vraća u nazad.

Na žalost Islamska zajednica kaže:,,Mi prihvatamo sve proroke ali reči njihovog proroštva u celosti nemožemo prihvatiti.''
To izjavljuju viđeniji Muslimani koji u svetu važe za vođe.
Tako se uzme od Isaije nekoliko redaka koji bi trebali potvrditi ono što njima odgovara a sve ostalo je,,laž''-
Tako biva sa svima od Mojsija do Malahije. Da bude nesreća još veća ,,priznaje'' se i INDŽIL ali reči u njemu nisu prihvatljive.
Ako se nešto ne razume to je već nešto drugo ali ako se nešto odbacuje to onda nije vera.

Ako prorok kaže 1000 istina a u jednoj stvari slaže onda je lažni prorok jer Bog ne laže nikad!
Kako to da svi proroci u Bibliji nose iste poruke iako je vremenska distanca između njih bila velika.Nisu svi proroci čitali Mojsija niti napamet znali petoknjižje a ipak su govorili istu poruku.
Bog je rečju stvorio sve i kako stoji univerzum tako i Njegova reč koja ga drži. Ta reč nemože proći niti se Bog menja jer savršenom nije potrebna promena.

Ta reč se ne vraća prazna već uvek ispuni ono na šta je poslana tako ni Biblija nemože proći pa ni jedno slovo iz Božijih usta nemože propasti.
Nemože se reći da su 12 apostola Isusovi učenici a ne verovati njihovim rečima. Ili su lažni ili istiniti učenici i sledbenici učenja ili to nisu. Jer je kontradiktorno reći ja verujem Muhamedu ali ne verujem njegovim rečima.
Ja neznam ko je Muhamedu dao objavu ali po njegovim rečima to je učinio anđeo Gavrilo. Taj isti anđeo je rekao da će Marija zatrudneti po Duhu a da li je tako rekao i Muhamedu?
Onda Marija nije začela po Duhu ili je Muhamedu neko drugi rekao da se zove Gavrilo? Bog je Duh i Njegova reč stvara i samim tim reč stvoriti znači načiniti nešto odnosno roditi nešto novo.

Ako Bog ne stvara otkud mi ovde? Ako stvara šta je to Njemu nemoguće? Možda reći da Marija zatrudni i da bude po toj reči koja se utelovi? Pa da li je Marija rodila dete...pa ko je onda Otac tom detetu? Ako mu je Bog otac onda je to dete Božji sin. Koja bi svrha i smisao rađanja tog deteta kao čoveka bila...da pokaže Bog da i On može rečju stvoriti čoveka...to sigurno ne. Kad je sve stvorio pa i čoveka i dao mu život kome je trebao dokazivati svoju moć...ko je kao Bog da bi se morao dokazivati?
Za divno čudo Bog je preko svojih slugu to davno najavio a onda i potvrdio svoju reč. To utelovljenje reči po Duhu je sa svrhom koja je kruna svega smisla u univerzumu. Bog je ljubav koji grešniku daje izbor-slobodnu volju što znači mogućnost da bira kojim će putem ići. Da je samo to ostavljeno onda bi mi kao srvorenja bili najnesretniji jer bi svi na nekoj od milion raskrsnica u našem životu pogrešili i GOTOVO, naš put bi nas odveo u smrt.

Zato Bog daje sebe(jer je On Duh koji se rađa kao čovek ali bez nasleđenog greha kao ostali ljudi) da bi prineo svoj život kao pravdu za naše grehe. Tako svaki koji vidi da luta i greši kaje se i traži vođu kroz život i dobija oprost zbog pokajanja.
Da bi čovek primio oprost mora prvo uvideti svoj greh i poverovati u dato obećanje koje se i potvrdilo a onda verom prihvatiti očišćenje i Boga za svog vođu. Ponovo kažem ništa nije lakše od dobijanja spasenja i ništa teže od ostajanja u njemu.Svaki koji kaže da greha nema laža je jer Bog reče da su svi sagrešili.

Ovo bi bila kratka konstatacija ćinjenica a sad bih da pređem na V Mojsijevu 18-tu glavu kao celinu no pre toga
pitanje za braću Muslimane pošto znam da vam je drag prorok Isaija pa bih 9-tu glavu da malo pročitami i da se obrati pažnja na 6-ti stih pa mi pomognete da razumem ko je ta osoba sa svim tim imenima:
,,Jer nam(Jevrejima) se RODI DIJETE, SIN nam se dade, kojemu je VLAST NA RAMENU,i ime će mu biti(slušaj sebe brate dok čitaš) : DIVNI, SAVJETNIK, BOG SILNI, Otac vječni, KNEZ MIRNI.''
Ko je ta osoba brate i kad će se RODITI? Isaija je Božji prorok! Amin.
Nastavak je V Mojsijeva 18

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 213 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]