Silvio Dante je napisao:
Задуженост једне САД са СФРЈ је неупоредива.
САД има шта да заложи за те дугове, СФРЈ није имала. Чињеница је да док је ММФ одобравао кредите (као нпр. данас Србији) да се одржавала та социјално-друштвена прича. А онда у 80-тим завртање вентила, недостатак пада, пораст инфлације, откази, пропаст производне, уништен социјални живот, расте незадовољство и нептрепељивост и наравно производ свега рат. Ја мислим да тог рата не би ни било да запад није имао интереса да га буде али било га је и то је чињеница. Тај "југословенски комунизам" је пао на испиту, тотално и то је нешто што неки очигледно не могу да схвате и неће да прихвате...
a pazi ja mislim da je usporediva, ako Jugoslavija nije imala imala sta zaloziti, dici na hipoteku onda ne znam...samo socijalizam, drzavna imovina, nema da privatnik za 1 euro privatizuje banku...ali evo uzmi bilo koju drugu zemlju Francusku, Njemacku...iz godine u godinu stizu izvjestaji kako su zaduzenja sve veca i veca...
pazi Ameri sruse grad sa 200 000 hiljada stanovnika, sravne ga sa zemljom, a nije rat ni zavrsio oni odobroli Njemcima nevidjene kredite...to je kontrola, mozes ne uzeti krediti, i biti siromasna zemlja sa niskim prihodima, ili igrati po tudjim pravilima...samo ocigledno da pravila drugi odredjuju, a kada se ne pridrzavas pravila vidjeli smo i osjetili i osjecamo i osjecacemo na nasoj kozi...
opet podebljenao se slazem 100% sa tobom...
ne idealizujem "jugoslovenski komunizam" , ali me smeta da se prica o tom periodu kao dobu mraka, tame i ne znam ni ja sta...na ispitu su po meni pali ljudi...bilo je i drugih federacija pa nisu se medjusobno poklali...