Tehnika se bazira na polugama, kao sto si vec rekao, ali cu malo da te ispravim, dziu-dzica je sirovi realni aikido, jer realni aikido se ne bazira na tvojoj snazi, nego se bazira na kretanju, brzini i kontinuitetu. Tehnike realnog aikida mozes u stvarnosti primjeniti tek poslije 1 godine treniranja, izgledaju veoma lako, ali su u stvarnosti veoma komplikovane. To je tehnika samoodbrane, ne ucis tu kako napasti protivnika, nego kako se odbraniti od njegovih napada [od jednog ili vise protivnika, obicni udarci, napadi nozevima, palicama i sl.] i kako ga privremeno "onesposobiti". Ja sam upisao realni aikido prije tri mjeseca i toliko mi se svidio da nisam propustio nijedan trening.
Zbog nedostatka prostora treninzi traju jedan sat, ali i mi ne mozemo duze da treniramo jer nam koncentracija opadne. Ako te interesuju tehnike, mozes skinuti par snimaka sa net-a
http://www.crars.net/video.html
za gledanje ovih snimaka potreban ti je
http://download.divx.com/divx/DivX505Bundle.exe [DivX 5.0.5 Codec]
Citiraj:
ŠTA JE REALNI AIKIDO?
Tvorac realnog aikidoa je Ljubomir Ljuba Vračarević, nosilac crnog pojasa 8. Dan, profesor realnog aikidoa i džiu-džice. Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu sticanom kontinuiranim usavršavanjem kod vrhunskih japanskih majstora ove veštine, majstor Vračarević je izdvojio nekoliko stotina tehnika, prečistio ih, preoblikovao elemente, uključivši i neka znanja iz drugih borilačkih veština, i tako stvorio svoj stil - realni aikido - izuzetno efikasan i fleksibilan sistem odbrambenih tehnika. Upravo fleksibilnost realnog aikidoa je jedna od njegovih najbitnijih karakteristika. Kombinovanjem tehnika prema zahtevima konkretne situacije, postiže se maksimalna efikasnost. Prelaz iz tehnike u tehniku je jednostavan, i samo od znanja i umešnosti pojedinca zavisi koje elemente će upotrebiti. Ovakve neograničene mogućnosti kombinovanja, omogućavaju svestranu primenu realnog aikidoa.
Starosnog ograničena za bavljenje ovom veštinom nema. Pogodna je za rekreativno vežbanje odraslih, pozitivno utiče na razvoj psihofizičkih osobina i motorike dece, a zbog svojih specifičnih odlika, realni aikido je izuzetno pogodan za obuku telohranitelja i specijalnih jedinica vojske i policije. U ovoj oblasti, majstor Vračarević je postigao izuzetne rezultate i van granica svoje zemle - obuka telohranitelja predsednika Zimbabvea, Roberta Mugabea, libijskog predsednika Moamera Gadafija, specijalnih jedinica ruske policije "Alfe" i "Kobre" itd.