banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 02:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Avg 2016, 15:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Poceo sam rekreativno igrati tenis. Tucem vec mjesec dana, ali nemam reket pa ga planiram kupiti.
Ne znam da li ima forumasa koji su upuceni u tu problematiku. Dosadilo mi je igrati cesto sa razlicitim reketima.
Cackao sam po netu i citao da imaju razlike izmedju npr. Wilson i Head proizvodjaca.
Ima li neko kakav savjet oko izbora posto sam vidio da tezine variraju i vjerovatno se razlikuju i u drugim stvarima, a ne bih da se pokajem nakon kupovine? :)

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2016, 10:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Aj pitaj sve što te interesuje :wink:

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2016, 13:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 10 Nov 2011, 18:38
Kako skontati odgovarajucu tezinu reketa posto sam provalio da ih ima razlicitih tezina?

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2016, 15:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

pinkara je napisao:
Kako skontati odgovarajucu tezinu reketa posto sam provalio da ih ima razlicitih tezina?

Ako misliš na formulu, nema je 8)

Za rekreativce se preporučuje 285-295 grama, do 300 maximum (osim ako nisi preko 2 metra, i preko 100 kila mišića). Gramaže preko se ne preporučuju rekreativcima jer sa preko 300 grama rapidno raste šansa za povredu lakta ili ramena, zbog nepravilnog udaranja i pokreta (što je slučaj sa 99% rekreativaca).

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2016, 18:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
MuskoBre je napisao:

Koristan savjet si vec napisao. Nisam znao za to, dok negdje preporucuju teze rekete pocetnicima. :-?
Npr. igram cesto sa nekim Head tudjim reketom, ali mi se cini da je tezi nego sto bi mi odgovaralo. Ni grip mi se ne svidja. Kao da bi mi odgovaralo da ima jos kakav sloj na rucki. Uglavnom tucem prvu servu, a poslije neke felseve pokusavam tako da bih na takve isao rekete.
E sad sta je tu preporucivo uz cinjenicu da sam pocetnik? :)

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2016, 19:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 10 Nov 2011, 18:38
Meni je receno da sr odgovarajuca velicina gripa mjeri tako sto kad drzis reket,razmak izmedju vrhova prstiju i korijena sake treba da bude debljine prsta(znaci da se prst ne dodiruje sa korjenom sake).
Mozda su me pogresno naucili,za koliko kupio za toliko prodao :-)

I da se vratim na moje pitanje za tezinu- primjetio sam da kada igram sa tezim reketom da je loptica brza i preciznija(mozda sam i po ovom pitanju samo istripovao ove stvari :-) )

Vrh

PostPoslato: 30 Avg 2016, 09:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

neizreverbiliziran je napisao:
MuskoBre je napisao:

Koristan savjet si vec napisao. Nisam znao za to, dok negdje preporucuju teze rekete pocetnicima. :-?
Npr. igram cesto sa nekim Head tudjim reketom, ali mi se cini da je tezi nego sto bi mi odgovaralo. Ni grip mi se ne svidja. Kao da bi mi odgovaralo da ima jos kakav sloj na rucki. Uglavnom tucem prvu servu, a poslije neke felseve pokusavam tako da bih na takve isao rekete.
E sad sta je tu preporucivo uz cinjenicu da sam pocetnik? :)

Bilo koji početnik ili rekreativac nema šta da radi sa reketom preko 300-305 gr. Doduše, kao što sam već napisao, nije ni to ništa pogrešno, ali na duže staze to je idealan recept za povredu ramena, lakta, pa i zgloba.

Što se tiče gripa, uvijek imaš opciju da pored bejzika imaš još 1,2 overgripa, kako kome odgovara. Neko pravilo je ipak da ako imaš potrebu za više od jednog overgripa preko bejzika, onda to nije to.

Ne postoji reket ili model koji je bolji za neku vrstu ili tip udaraca (barem kada je riječ o početnicima, amaterima, rekreativcima). Veću razliku ćeš tu primjetiti u odnosu na koliko je reket našpanovan, nego sam model ili tip reketa. Ali eto da ne bude da ti ništa nisam pomogao, ako barem pokušavaš da igraš što ravnije, moguće da će ti više odgovarati reketi da debljim frejmom, našpanovani na višu kilažu (25+), nego tanji frejm. Što je niža kilaža španovanja, loptice lete brže ili jače, ali ja kontrola nešto manja. Što je kilaža viša, povećava se kontrola, ali se gubi na snazi.
pinkara je napisao:
Meni je receno da sr odgovarajuca velicina gripa mjeri tako sto kad drzis reket,razmak izmedju vrhova prstiju i korijena sake treba da bude debljine prsta(znaci da se prst ne dodiruje sa korjenom sake).
Mozda su me pogresno naucili,za koliko kupio za toliko prodao :-)

I da se vratim na moje pitanje za tezinu- primjetio sam da kada igram sa tezim reketom da je loptica brza i preciznija(mozda sam i po ovom pitanju samo istripovao ove stvari :-) )

Tako je. Što je reket teži, povećava se i snaga ili brzina udarene loptice. Mada, dosta tu igra ulogu i balans reketa, kako je težina rasporedjena. Sve preko 330 gr se smatra ekstremom, čak i za to profesionalce. Mada npr, Federer je dodavao olovo (kako se to inače radi), i radi i dan danas. I Zimonjić, i mnogi drugi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]