Hristov je napisao:
Pozdrav Besparica,
Ako se sjecas filma "Blood Sport" sa van Damme-om, mozda si vidio na kraju filma da se spominje Frank Dux (ne znam tacno kako se pise), inace on drzi sve rekorde u Kumiteu (najbrzi nokaut nogom, najbrzi nokaut rukom, itd...itd..) neporazen u Kumiteu u svoje vrijeme. Ne znam stvarno da li je tacna ta informacija, ali ako je tacna onda u prilog ninjutsjuu govori cinjenica da je Frank Dux majstor Ninjutsua.
Mislim da stvari posmatras iz pogresne perspektive, npr. razlog zasto Ninjutsu nikad nece biti sport je taj sto je svrha Ninjutsua da se sto lakse rijesis protivnika primjenom opasnih zahvata, zbog toga nema smisla da sad jedan ninja ide da se bori u kavezu ako se obucava da protivnika paralise i sl. Pored toga prakticari ninjutsua imaju razvijen kodeks koji im nalaze da nikad ne primjenjuju smrtonosne zahvate, znaci ninja bi se osjecao ogranicen u kavezu, a ici u kavez da se boris sa namjerom da koristis najopasnije zahvate sa ciljem da ubijes protivnika, to je za mene ispod granice humanosti. U ovoj emisiji recimo Muay Thai borac moze da zada smrtonosan udarac ali to nije bio jedini kriterij u ocjenjivanju, zato je bolje da pogledas emisiju. Recimo TKD borac zadaje najbrzi i najmocniji udarac nogom ali kriterij nije bio brzina nogu, itd... Druga stvar, vecina vjestina uci kako napraviti invalida od protivnika ali malo koja vjestina uci pruzanje prve pomoci, upravo to cini Ninjutsu, sto ja vidim kao prednost u odnosu na ostale vjestine, ali to nije bio kriterij.
Smatram da je za TKD potrebno vise vremena da se postane efikasan borac jer glavni adut u TKD je koristenje snage noznih udaraca, oboje mora da se razvija i ne radjamo se sa time, a to se ne moze dobiti za par sedmica, dok u Jiu-Jitsuu naucis dosta zahvata koje mozes da primjenis, za relativno kratko vrijeme.
Pozdrav.
Naprotiv, ja mislim da ti gledas stvari iz pogresne prespektive.
Sve sto ti govoris su spekulacije koje nisu dokazane u nekoj realnosti. Mislim, Van Dame i to. Nema to veze sa realnoscu. Ta ocjenjivanja su ciste spekulacije. Jedini pravi nacin da se utvrdi koja vjestina je superiornija je borba, a najbolji nacin da se na posten nacin suprostave razliciti borci je MMA borba. U MMA ti je "Price Fighting", borba za novac i tu niko nece ostaviti prostora za izmotavanje i pricu nego ce iskoristiti najefikasnije metode da pobjedi. Te tvoje tvrdnje o prednosti nidzicua su tvoje tvrdnje koje niko nije dokazao u borbi. Svi ti fensi kung fu, nidza potezi i ne pale nesto u pravoj borbi. Mogu oni pricati sta hoce.
Takodje imas pogresnu perspektivu o Ninjutsu-u. To je vjestina koju su osmislile nidze iz feudalnog Japana, a oni nisu bili nista drugo do profesionalnih ubica. Tako da je ta prica o njiovom casnom kodeksu o kojoj ti pricas vise proizvod Holivuda. A i te nidze su vise koristili taj nidzicu zbog discipline, dok u obavljanju svojih zadataka nisu prezali od nicega (puske, barut, otrov...).
O TKD i BJJ.
Govoris da treba duze da se nauci. Ajde da uzmemo da jeste tako (iako ja mislim da nije). Sta vrjedi sto je zahtjevniji kada nije efikasan. Gledao sam dosta borbi kada olimpijski TKD borac dobija batine od hrvaca i BJJ boraca. To je neka realnija situacija a ne prica.
Ponavljam, najbolji nacin da se utvrdi koja vjestina je superiornija je borba, a da bi realno to utvrdili danas je najblize realnom rjesenju MMA rinig ili MMA ohtagon.
Popokatepetl je napisao:
Cim je nesto regulisani borilacki sport, znaci da nema veze sa stvarnom borbom, ma koliko se cinilo da je "blizu". U stvarnoj borbi te napadaju 3, 4, vise ljudi, koriste se razni predmeti, nozevi, lanci, nema ama bas nikakvih pravila, i u tom segmentu se borilacki sportovi poput kik boksa, boksa, razlikuju od nindjucua, kung fua, i jos nekih borilackih vjestina.
U tom kontekstu je bespredmetno govoriti o borilackim vjestinama. Daj mi hekler i ja cu ti srediti bilo kojeg majstora koji trenira 10 godina.