banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 22:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Baseball
PostPoslato: 16 Apr 2006, 18:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jan 2005, 13:15
Imali zainteresovanih za taj sport? Zna li iko jeli ikad pokusano osniivanje takvog kluba na ovim prostorima i sl. Evo, u Srbiji se igra prvenstvo u footballu, zasto se ne bi organizovao i koji baseball klub.

Vrh

Tema posta: Re: Baseball
PostPoslato: 23 Maj 2013, 17:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Mislio sam otvoriti temu ostali sportovi, jer kontam da baseball pratim samo ja, eventualno jos 1-2 osobe, ali eto, kad vec ima tema, pa makar i sa jednim postom :)

Ne znam koga zanima uopste ovaj sport, ali eto, ako nekog zanima, neka priupita, manje-vise sam upratio vecinu pravila, razloga za neke taktike, zamjene na terenu i sl, pa da nekog "prosvjetlim"...

Takodje bih podjelio interesantne igre ("plays"), koji su izveli odredjeni timovi..

Recimo, triple play NY Yankeesa:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JW4SQWhSRqM[/youtube]

Ili "cycle" Mike-a Trouta:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bqgVxzTeOP4[/youtube]

te gestove, kao gest NY Yankeesa za Boston (zbog bombaskog napada prije nekoliko sedmica):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wN807-wxPW0[/youtube]

itd :)

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013, 18:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Je l' moze na nekom prostom seljackom srpskom (meni bliskom) da pokusas objasniti osnovna pravila? Ko, sta, kako, koga i kada?

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013, 19:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

9 inninga... Sastoji se iz dva dijela... Top i Bottom... Top je uvijek napad gostujuceg tima, Bottom napad domaceg tima, i uvijek ide Top pa Bottom... Iz tog razloga se ponekad ne igra 9i inning do kraja, tj, ako domaci tim vodi, nema potrebe da se igra Bottom... Nema vremenskog ogranicenja, i igra se dok jedan tim ne pobjedi (pa tako moze biti i 10i i vise inning)...

Dva tima, imaju po 9 igraca ili 10 ukoliko koriste DH (designated hitter) (9 igraca u prvoj postavi, ima ih jos na klupi)... 1 bacac, 1 hvatac, 3 outfield (vanjski dio terena, desno, centar, lijevo), 4 infield (unutrasnji dio terena, prva baza, druga baza, shortstop i treca baza)... DH mjenja bacaca ukoliko njihov tim napada (tj, rijetko kad bacac udara lopticu, on je tu samo da baca)... Naravno, uvijek mogu biti zamjene, najcesce je to bacac, tako sto tim ubaci relievera (onaj koji baca 6-8 inning obicno) i closer (koji baca zadnja dva najvise)...

Kada se tim brani, svih 9 igraca tog tima su na terenu... Napadacki tim, maksimalno u napadu moze imati 4 igraca (na svakoj bazi po jednog, plus trenutni udarac)... Napad traje sve dok odbrana ne izbaci 3 protivnicka napadaca... Izbacivanje igraca moze biti na nekoliko nacina: strike out, fly out, ground out, caught stealing... SO je kada igrac tri puta promasi lopticu ili ne zamahne, a loptica je bila u strike zoni... FO je kada protivnicki tim uhvati loptu prije nego sto padne na zemlju... GO je kada loptica padne na zemlju, ali odbrana uspije baciti do baze na koju napadac trci... Caught stealing je kada igrac napada pokusava da ukrade bazu dok bacac baca loptu, i ukoliko hvatac (obicno, mada moze i bacac ako primjeti na vrijeme), baci lopticu na bazu na koju napadac trci, taj napadac ispada...

Poen se postize kada jedan igrac obidje sve baze i vrati se na "home" bazu... To se moze desiti tako sto jedan udarac udari lopticu, koja padne na zemlju, i on otrci na jednu od 3 baze (1 - single, 2 - double, 3 - triple), i kada sledeci udarac udari, onaj sto je na jednoj od baza trci dalje... Trenutni udarac ne moze napredovati, ako baza nije slobodna... Naravno, najpoznatiji je Home Run, kada loptica ode izvan terena direktno iz udarca, i tada igrac odmah postize poen... A ako loptica udari od zemlju i odbije se izvan igralista, po pravilu, igrac ide na drugu bazu... Postoji jos udarac u Foul teritoriju, a to je teritorija omedjena sa dvije linije na lijevu i desnu stranu, ako pogledate sliku na netu, vidjecete na sta mislim... Nesto kao aut u fudbalu.. Udarac u foul teritoriju se racuna kao strike, osim ako je treci, onda se ne racuna, tj igrac ne moze ispasti tako sto udari foul, ali moze skupiti 2 strike pomocu foula..

Osnovna terminologija (mislim, ima je jos, ali ovo je najosnovnije):
- swinging strike - udarac zamahne i promasi lopticu
- called strike - udarac nije zamahnuo, loptica je unutar strike zone
- ball - udarac nije zamahnuo, loptica je van strike zone
- walk - udarac nakon 4 "ball" moze da proseta na prvu bazu (ako je ona zauzeta, onda se i taj igrac pomjera za jednu bazu)
- hit - kada udarac udari lopticu i ona padne na loptu i on stigne na jednu od baza
- run - kada runner (trkac) dodje na home bazu, nakon sto je obisao sve baze, i to je jedan poen u baseballu

Eto, to su neka najosnovnija pravila... Ako sam nesto zaboravio, ili vas zanima, slobodno pitajte... Mozda sam malo smotano objasnio, ali sve je iz glave, pa onda pisem kako mi pada na pamet...

Poslednji put menjao Archangel dana 23 Maj 2013, 20:10, izmenjena 3 puta

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013, 20:07 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2012, 12:51
Pored svega uvalili su nam i svoj Mek pa nam samo i ovo američko sranje treba, not interesting for me.
Ovaj sport mi se nikad nije sviđao.

Poslednji put menjao Wrangler dana 23 Maj 2013, 20:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013, 20:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2012, 11:37
Bejzbol nije sport posto se tu ne koriste steroidi.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013, 20:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
Iskreno nisam nikad gledao, ali mi je zanimljiva jedna stvar, koliko mi je poznato ovdje mogu da igraju i stariji igraci posto uglavnom nije presudna fizicka sprema. Jesam li u pravu?

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013, 20:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hvala tebi Arandjele, ja cu ostati u Evropi. :)

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013, 20:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa uglavnom da... Nije nesto posebno potrebna fizicka sprema... Ali opet to zavisi od pozicije do pozicije... Maksimalno se igraci povlace oko 50e godine... Mada to bude malo ranije obicno...

Nije sport komplikovan ili slicno, ali razumijem ljude koji ne gotive ovaj sport... Sto ljudi, sto cudi... Ja npr, ne gotivim nesto posebno rukomet... Kosarku tu i tamo, i sl... Ali eto, baseball mi je bio interesantan od djetinjstva (oni djeciji filmovi), pa preko Field of Dreams ("If you build it, he will come"), pa preko ovih novijih, tipa Moneyball (preporuka, odlican film, ne zato sto je o baseballu, nego ima finu pricu)... Drugaciji je od ostalih, jer nije klasicno 9 na 9, 11 na 11, 7 na 7 i sl, nego je u napadu max 4 protiv 9 :) I napreduju jednu po jednu bazu... Kao riziko :)

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013, 20:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 09 Jun 2012, 13:13
Da, ja sam sa ovim sportom upoznat uglavnom preko filmova, nije toliko dostupno na nasim prostorima, ko zna da imamo priliku vise da pratimo sigurno bi i vise ljudi se zaintrigiralo za baseball.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013, 21:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Imam ja jednog koji je zainteresovan, ali nije na forumu.
Ima dvije rukavice i lopte i kad stigne prati ligu.

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
e sad meni objasni ovo... kako to da citav mec (npr 6 ininga) nema nijednog udarca i onda u tom (npr) 7. iningu oni prave 5-6 udaraca i dolaze do 2-3-4 run-a... pri tom da napomenem nije bila izmjena bacaca, a ti sto su udarali udarali su i ranije... je l' to moguce da ih tad sve za redom potrefi ili je to neka taktika? ako je taktika onda mi je to nesto mnogo retardirano...

i sta je foul kod bacanja? vidim da se ne pise ni kao ball ni kao strike...

edit:
i sta je bullpen?

Vrh

PostPoslato: 23 Maj 2013, 22:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Gledajte ovo :D

http://imgur.com/gallery/rvjaX

Vrh

PostPoslato: 24 Maj 2013, 05:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Braneee je napisao:
e sad meni objasni ovo... kako to da citav mec (npr 6 ininga) nema nijednog udarca i onda u tom (npr) 7. iningu oni prave 5-6 udaraca i dolaze do 2-3-4 run-a... pri tom da napomenem nije bila izmjena bacaca, a ti sto su udarali udarali su i ranije... je l' to moguce da ih tad sve za redom potrefi ili je to neka taktika? ako je taktika onda mi je to nesto mnogo retardirano...

i sta je foul kod bacanja? vidim da se ne pise ni kao ball ni kao strike...

edit:
i sta je bullpen?

Najcesce je to zbog umora bacaca... Nakon 5-6 inninga, njegov fastball pada za 10-20mph, pa je laksi za pogoditi (ne svima, ali vecini)... Fastball je najcesce bacani pitch, i njegova jedina prednost je sto je brz, kao sto sama rijec kaze... Ako on uspori, mnogo ga je lakse udariti... Iz tog razloga svaki bacac mora da ima offpitch (curveball, slider, sinker, cutter i sl).. Medjutim, ovi pitchevi su tezi za kontrolisati, pa bacaci cesce daju ball-ove i sl... Pored toga, udaraci imaju vremena da se naviknu na bacaca, odnosno na njegova bacanja... Znaju kakve lopte baca, u koji dio strike zone i sl, pa im je mnogo lakse pogoditi lopticu...

Foul se manifestuje na dva nacina: foul i foul tip... Razlika izmedju ova dva je samo sto kod foul tip, udaranje je takvo da loptica udari dio palice, ali nastavi da leti prema hvatacu, i isti je uhvati... Kod Foula, ukoliko udarac ima manje od 2 strike-a, onda on dobije novi strike... Medjutim, Foul nikada ne moze biti treci strike, sto znaci, on moze udariti 2 foula, i dobije 2 strike-a, ali onda moze udariti jos 10, i nece dobiti nijedan strike... Foul tip se racuna kao normalni strike udarac i loptica je u igri... Tj, udarac moze ispasti pomocu foul tipa (za razliku od foula), a trkaci mogu da napreduju po bazama...

Foul teritorija je omedjena dvema linijama koje idu uz lijeve i desne tribine, te ako loptica ide u taj dio terena (ne bitno da li je pala ili nije) to je foul... Medjutim, ako jedan od obrambenih igraca uspije da uhvati lopticu prije nego sto ona padne u foul teritoriju, racuna se kao da je udarac izbacen (isto kao na obicnom djelu terena)...

Bullpen je dio terena u kojem se zamjenski bacaci (reliever i closer) zagrijavaju kada trebaju da udju u igru... Medjutim, danas je ustaljeno da se svi zamjenski bacaci u stvari zovu bullpen... Tj, kada cujes "Braves-i imaju dobar bullpen", to znaci da imaju dobre zamjenske bacace (i to je super za kladionicu, naravno ako nadjes da odigras live, jer protivnicki timovi protiv njih rijetko postizu poene u zadnjih par inninga)...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]