9 inninga... Sastoji se iz dva dijela... Top i Bottom... Top je uvijek napad gostujuceg tima, Bottom napad domaceg tima, i uvijek ide Top pa Bottom... Iz tog razloga se ponekad ne igra 9i inning do kraja, tj, ako domaci tim vodi, nema potrebe da se igra Bottom... Nema vremenskog ogranicenja, i igra se dok jedan tim ne pobjedi (pa tako moze biti i 10i i vise inning)...
Dva tima, imaju po 9 igraca ili 10 ukoliko koriste DH (designated hitter) (9 igraca u prvoj postavi, ima ih jos na klupi)... 1 bacac, 1 hvatac, 3 outfield (vanjski dio terena, desno, centar, lijevo), 4 infield (unutrasnji dio terena, prva baza, druga baza, shortstop i treca baza)... DH mjenja bacaca ukoliko njihov tim napada (tj, rijetko kad bacac udara lopticu, on je tu samo da baca)... Naravno, uvijek mogu biti zamjene, najcesce je to bacac, tako sto tim ubaci relievera (onaj koji baca 6-8 inning obicno) i closer (koji baca zadnja dva najvise)...
Kada se tim brani, svih 9 igraca tog tima su na terenu... Napadacki tim, maksimalno u napadu moze imati 4 igraca (na svakoj bazi po jednog, plus trenutni udarac)... Napad traje sve dok odbrana ne izbaci 3 protivnicka napadaca... Izbacivanje igraca moze biti na nekoliko nacina: strike out, fly out, ground out, caught stealing... SO je kada igrac tri puta promasi lopticu ili ne zamahne, a loptica je bila u strike zoni... FO je kada protivnicki tim uhvati loptu prije nego sto padne na zemlju... GO je kada loptica padne na zemlju, ali odbrana uspije baciti do baze na koju napadac trci... Caught stealing je kada igrac napada pokusava da ukrade bazu dok bacac baca loptu, i ukoliko hvatac (obicno, mada moze i bacac ako primjeti na vrijeme), baci lopticu na bazu na koju napadac trci, taj napadac ispada...
Poen se postize kada jedan igrac obidje sve baze i vrati se na "home" bazu... To se moze desiti tako sto jedan udarac udari lopticu, koja padne na zemlju, i on otrci na jednu od 3 baze (1 - single, 2 - double, 3 - triple), i kada sledeci udarac udari, onaj sto je na jednoj od baza trci dalje... Trenutni udarac ne moze napredovati, ako baza nije slobodna... Naravno, najpoznatiji je Home Run, kada loptica ode izvan terena direktno iz udarca, i tada igrac odmah postize poen... A ako loptica udari od zemlju i odbije se izvan igralista, po pravilu, igrac ide na drugu bazu... Postoji jos udarac u Foul teritoriju, a to je teritorija omedjena sa dvije linije na lijevu i desnu stranu, ako pogledate sliku na netu, vidjecete na sta mislim... Nesto kao aut u fudbalu.. Udarac u foul teritoriju se racuna kao strike, osim ako je treci, onda se ne racuna, tj igrac ne moze ispasti tako sto udari foul, ali moze skupiti 2 strike pomocu foula..
Osnovna terminologija (mislim, ima je jos, ali ovo je najosnovnije): - swinging strike - udarac zamahne i promasi lopticu - called strike - udarac nije zamahnuo, loptica je unutar strike zone - ball - udarac nije zamahnuo, loptica je van strike zone - walk - udarac nakon 4 "ball" moze da proseta na prvu bazu (ako je ona zauzeta, onda se i taj igrac pomjera za jednu bazu) - hit - kada udarac udari lopticu i ona padne na loptu i on stigne na jednu od baza - run - kada runner (trkac) dodje na home bazu, nakon sto je obisao sve baze, i to je jedan poen u baseballu
Eto, to su neka najosnovnija pravila... Ako sam nesto zaboravio, ili vas zanima, slobodno pitajte... Mozda sam malo smotano objasnio, ali sve je iz glave, pa onda pisem kako mi pada na pamet...
Poslednji put menjao Archangel dana 23 Maj 2013, 20:10, izmenjena 3 puta
|