banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 18:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Avg 2008, 22:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Ove godine Padobranski klub Banjaluka obilježavanja veliki jubilej - 60 godina padobranstva u našem gradu, Republici Srpskoj i BiH. Naime, prije tačno 60 godina, davne 1948. prvi sportski padobranski skok u Bosni i Hercegovini izvela je Banjalučanka Nevenka Nena Ličina-Majc.

Povodom obilježavanja ovog velikog jubileja, najmlađi banjalučki nastavnik padobranstva, Nemanja Goronja će na sportskom aerodromu Zalužani u Banjoj Luci, u nedjelju, 31.avgusta skočiti 60 skokova - i time uspostaviti Balkanski rekord u broju izvedenih skokova u jednom danu padobranom tipa “Krilo” što bi simbolično predstavljalo 60 godina padobranstva Banjaluke, Republike Srpske i BiH.
Osim toga, banjalučki padobranci će pokušati uspostaviti i visinski rekord - grupni skok sa 8.000 m bez boca sa kiseonikom na aero mitingu sa padobranskim desantom koji će biti upriličen 06. i 07. septembra.2008. godine na sportskom aerodromu Zalužani u Banjoj Luci.

http://www.banjaluka.rs.ba/vijesti/news ... lov=Obilježavanje%2060%20godina%20parobranstva%20u%20Banjoj%20Luci

Vrh

PostPoslato: 29 Avg 2008, 14:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
To je vrlo lijepo. A ima li Padobranski klub neku web stranicu?

Vrh

PostPoslato: 31 Avg 2008, 21:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nastavnik padobranstva i aktuelni vicesampion BiH Nemanja Goronja danas oko 17 casova uspio je izvesti pravi podvig i skociti 60 skokova u jednom danu sto simbolicno predstavlja 60 godina od prvog padobranskog skoka u Banjaluci i BiH kojeg je 15.1.1948. izvela banjalucanka Nevenka Nena Licina Majc i time uspostaviti Balkanski rekord u broju izvedenih skokova u jednom danu. Spektaklu na aerodromu Zaluzani je prisustvovalo nekoliko stotina gradjana Banjaluke i ljubitelja padobranstva, bodreci od ranih jutarnjih sati Nemanju Goronju. Nakon 60. skoka vidno umoran Nemanja Goronja je izjavio da se za ovaj spektakl pripremao punih 7 godina zahvalivsi se svim gradjanima Banjaluke koji su ga bodrili na aerodromu. “ Ovo je veliki dogadaj za nas i sve ljubitelje padobranstva ne samo u Banjaluci nego i u Republici Srpskoj i BiH pa I sire, a na ovaj nacin smo se simbolicno oduzili nasoj sugradjanki Neni Licini koja je prije ravno 60 godina izvela prvi padobranski skok u Banjaluci i BiH” rekao je predsjednik Padobranskog skolskog centra Banjaluka Dusko Grmusa.
Gradonacelnik Banjaluke i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Dragoljub Davidovic je istakao da je ponosan na cinjenicu da se bas u Banjaluci desio ovaj veliki podvig koji ce uci u istoriju te da se kao i davne 1948 istorija padobranstva ponovo pise u nasem gradu naglasavajuci da ce Padobranski klub Banjaluka zahvaljujuci uspjesima koje redovno postize i na dalje biti podrzan od Grada. Naime banjalucki padobranci su aktuelni prvaci RS i BiH u disciplini skok na cilj, te sampioni BiH u disciplini Para-ski.
Obiljezavanje 60 godisnjice od prvog padobranskog skoka u Banjaluci i BiH bice nastavljeno narednog vikenda kada ce na aerodromu Zaluzani biti uprilicen aero-miting te Padobranski kup.

vise o Padobranskom klubu Banjaluka moze se pronaci na http://www.padobranci.net
http://web13.superb.net/neles/mirko/nov ... vosti.html

Prikačeni fajlovi:
Nemanja Goronja 60.skok 31 8.jpg
Nemanja Goronja 60.skok 31 8.jpg [ 15.78 KiB | Pogledano 1750 puta ]
Nemanja Goronja 31 8.jpg
Nemanja Goronja 31 8.jpg [ 23.83 KiB | Pogledano 1752 puta ]
Vrh

PostPoslato: 01 Sep 2008, 15:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Bravo Moljac :P

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2008, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Upravo danas cestitah Nemanji, svaka mu cast!
I cudno- prije nego sto otvorih "Sport" pomislih da postavim ovu temu...
Hvala drug :)

Vrh

PostPoslato: 02 Sep 2008, 23:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jan 2008, 12:57
Block out je napisao:
Bravo Moljac :P

moljci :fadein:

Vrh

PostPoslato: 05 Sep 2008, 23:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

ovog vikenda bi moglo ponovo biti zanimljivo u Zaluzanima. Nastavlja se obiljezavanje 60-te godisnjice padobranstva u Banjaluci. Sutra je aeromiting:

10:00 casova dolazak ucesnika, gostiju i publike na sportski aerodrom Zaluzani i razgledanja staticke izlozbe vazduhoplova ( padobrani, Zlin, C 172, Pajper, Utva-75, jedrilica dg300, helikopter Kaguar, helikopter Gazela, helikopter UH 1, Helikopter Mi-8, motorni zmaj.
* 11:00 otvaranje aero mitinga, obracanje prisutnima, skok padobranaca sa zastavama.

Prikaz letenja vazduhoplova:

* 11:05 casova aero modelari
* 11:10 casova motorni zmaj
* 11:15 casova ultra laka letjelica
* 11:20 casova paraglajder
* 11:25 casova jedrilica
* 11:30 casova avion Utva-75 – Aero klub „Sveti Ilija“
* 11:35 casova nastu specijalne jedinice policije MUP-a RS
* 11:40 casova nastup formacije – avioni Cessna 182, Cessna 172
* 11:45 casova helikopter Gazela – Oruzane snage BiH
* 11:50 casova helikopter – Eufor
* 11:55 casova helikopter Mi-8 prikaz gašenja pozara – Oruzane snage BiH
* 12:00 casova helikopter Gazela – MUP Republike Srpske
* 12:05 - 13:00 padobranski program aero mitinga
- vuca parole PŠC avionom Utva-66
- bacanje tereta sa padobranom PD-08 i PŠ-03
- skokovi školskim padobranima tip krilo
- skokovi brzim kupolama
- skok sa šišmiš odijelom
- skokovi tandem padobranom
- padobranski desant

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2008, 11:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
ko to placa sve?-SNSD... bravo za vladajucu laktasitu, opet novcima gradjana kupuju izbore...

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2008, 12:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

jest mi se muce sa onim majicama-politika mora biti svagdje prisutna

Vrh

PostPoslato: 06 Sep 2008, 21:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Politika je, na zalost, na ovom nasem podneblju svugdje prisutna, pa je tako bilo i danas. Jos ce mnogo vode Vrbasom proteci da se politika prestane mijesati u sport generalno...Bio sam danas na aerodromu i ono sto je meni danas bilo fascinatno je to da su podrsku banjaluckim padobrancima da obiljeze ovaj veliki jubilej dali padobranci iz svih zemalja regiona, zajedno izvodivsi padobranski desant. A bilo je tu i nekih interesantnih avioncica, slikao sam pa mozda i ubacim koju fotkicu. I naravno Nevenka Licina, zena koja je zasluzna za to sto se danas na aerodromu ista obiljezavalo...nakon 30 godina ponovo u Banjaluci...A to da li su banjalucki padobranci zasluzili sve ovo danas, pa naravno da jesu obzirom na njihove rezultate a pogotovo ako uzmemo u obzir cinjenicu da je Nemanja Goronja postavio balkanski rekord po broju izvedenih skokova u jednom danu...60 puta...treba samo izbrojati do 60...meni je nekad tesko napraviti i 60 koraka a kamoli 8)

A i sutra bi moglo biti zanimljivo: :evil3:

Za dan 07.09.2008. godine (nedelja)

Padobranski kup grada Banjaluke „Nena Licina“

07:00 dorucak
08:00 sastanak vodja ekipa i takmicara
08:30 otvaranje takmicenja i izvocenje takmicarskih skokova
14:00 proglašenje pobjednika i dodjela medalja i pehara
14:15 zatvaranje takmicenja i rucak
preuzeto sa http://www.padobranci.net

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2008, 10:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ako ovde ima padobranaca može li malo informacija o samoj obuci, kako to izgleda, koliko traje, kakvi se medicinski pregledi rade, kolika je cijena?

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2008, 12:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
Ako ovde ima padobranaca može li malo informacija o samoj obuci, kako to izgleda, koliko traje, kakvi se medicinski pregledi rade, kolika je cijena?

www.padobranci.net

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2008, 12:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

To na sajtu sam vidio ali sam mislio da neko kaže malo više, svojim riječima :)

Gdje se izvodi ljekarski pregled i šta on sadržava?
Piše da je obuka 8 časova ali i da traje jedan dan, znači tih 8 časova su svi u jednom danu? I isti taj dan je skok?
Cijenu nisu naveli jer kažu da varira, ali može li neko reći koliko otprilike iznosi?

Da li je bilo...hm...nesretnih slučajeva? Mada nisam čuo da je neko ovde poginuo jer mu se nije otvorio padobran.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2008, 12:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56
dragan kecman, ima vise godinu dana... bio je jedan od iskusnijih na podruciju ex-jy...

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2008, 18:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

emeritus je napisao:
dragan kecman, ima vise godinu dana... bio je jedan od iskusnijih na podruciju ex-jy...

Koliko je meni poznato, ova tragedija nije se dogodila u Banjaluci vec u Prijedoru. Za 60 godina postojanja kluba u Banjaluci nije se dogodio niti jedan nesretni slucaj.

@ Vader - Za sve info najbolje je da pozoves neki od brojeva telefona. Ja sam imao priliku upoznati neke od padobranaca i koliko znam bezbjednost padaobranaca je na najvisem mogucem nivou, cak su "pocetnici" u blagoj prednosti jer im je sve "automatizovano". Ono sto sam saznao tokom vikenda, nabavili su taj "tandem padobran" koji ce zasigurno postati i turisticka atrakcija jer skaces iz aviona zajedno sa iskusnim padobrancem. I svu obuku i skok mozes obaviti za jedan dan. A cijena je po "dogovoru" 8) Juce je recimo bila nagradna igra u fazonu ko prvi dodje do tog i tog aviona dobija na poklon "tandem" skok...

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 01:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Za dvije sedmice najvjerovatnije idem na obuku i prvi skok! Jipi! :D Zapravo, ja sam prilično plašljiv čovjek, ali malo mi je lakše kad znam da je za prvi skok sve automatizovano i da se skače sa instruktorom (nešto slično kao s ronjenjem).

A ima li negdje u Banjaluci paraglajding?

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 01:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vaderu, za ljekarski pregled na sajtu piše da može da se obavi i na licu mjesta, u klubu.

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 09:10 
Cestitam Goronji na uspjehu, samo naprijed. :)

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 09:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Harvester javljaj utiske, i sa obuke i sa skoka :)

Javi kako izgleda taj medicinski pregled, šta gledaju.

Mogao bih ih ja nazvati i sve pitati da namjeravam sada ući u to, ali zasad me zanima samo informativno. A same utiske mogu najbolje čuti od nekoga ko je prolazio kroz to pa se nadam da će ovde biti takvih komentara.

Šta znači da se skače sa instruktorom? On skače pored tebe? Znači u avion na taj skok idete samo vas dvojica, i možda pilot :D

Vrh

PostPoslato: 09 Sep 2008, 09:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa valjda "skok sa instruktorom" podrazumijeva da on leti pored tebe. A kažu i da imaš nekakvo sigurnosno uže ili nešto slično, tako da nema šanse da pogineš. Don't worry, čim prođem kroz sve ovo, ako budem još živ, detaljno ću da opišem ovde.

A što se tiče ljekarskog pregleda, ja se nadam da će samo da pregledaju srce i tako to... NADAM se :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 44 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]