Četiri ocila ili kako ih većina danas zove četiri “S” na drevnom srpskom grbu navodno su skraćenica za: “Samo Sloga Srbina Spašava”, a u nekoj ne ozbiljnijoj sportskoj varijanti komotno bi mogla da znače:”Srbija Svetska Sportska Sila”, jer ona to i jeste! Mnogima su naši sportisti i naša reprezentacija konce zamrsili. U mnogim sportovima, naročito onim timskim (kolektivnim), dominiramo na svetskoj sportskoj sceni, mada imamo mi i dosta sportista iz individualnih (pojedinačnih), sportova koji su u samom svetskom vrhu, stvar je samo u tome što se ovde prate više ovi timski pa se zato razumljivo o njima i njihovim rezultatima više zna. Dimitrije Ljotić čuveni srpski vodja, političar, ministar pravde, advokat i pisac rekao je: “Veličina jednog naroda ne meri se po njegovoj brojnosti niti po veličini teritorije, već po broju junaka i svetaca!“ Ako pretpostavimo da je to tačno, a jeste, onda sasvim slobodno možemo reći da je SRPSKI narod gigantski narod! Mali narod po brojnosti a veliki po svojim delima, junacima i svecima. Toliki broj svetski poznatih naučnika, književnika, kompozitora, junaka i svetaca. Ali tema je sport te se vratimo njemu. Zašto sam sve ovo pomenuo, zato što sve ovo važi i za naše sportiste. Mala zemlja ali zato ogromna sportska sila. Imamo veći broj poznatih i uspešnih sportista nego neke zemlje koje su deset puta veće od naše i sa isto toliko većim brojem stanovnika. Košarka, odbojka i vaterpolo su svakako sportovi u kojima imamo svetsku dominaciju, nekada je to bio i fudbal ali sada se srozao. Pojedinačno i dalje mi imamo strašne fudbalere ali podbacuju kao reprezentacija.
Baš pre neki dan naši vaterpolisti uništiše kubance rezultatom 21:1, mislim šta reći.
Mislim da na ovo temu može da se otpočne zanimljiva diskusija, izmedju ostalog i nabrajanjem manje poznatih sportova i sportista koji ostvaruju značajne rezultate za našu zemlju kao i onih perspektivnih koji tek dolaze kako sportista tako i sportova.
|