Tek što je rapsodija u susretu s Velsom podigla atmosferu koja okružuje srpsku reprezentaciju, selektora Sinišu Mihajlovića sačekali su novi problemi s kojima će morati da se porve. Belgijanci su odbili da ispune Mihajlovićevu želju i igraju u Novom Sadu, a dešavanja sa susreta Partizana i Nefčija u Ligi Evrope ponovo su podigla tenziju oko Vladimira Stojkovića, "jedinice" Orlova.
Srbija se posle 6:1 u Novom Sadu vraća u Beograd, pa se javila bojazan da bi u prestonici, u kojoj bi trebalo da vlada svečarska atmosfera, Mihajlovićeva ekipa mogla da se nađe na vetrometini.
Mihajlović u intervjuu za MOZZART Sport kaže da njegovim izabranicima preostaje samo da razmišljaju o igri, bez obaziranja na sve nemile događaje. Selektor dodaje da sanja dan kada će naši gosti protiv sebe imati na samo 11 igrača, već celu Srbiju za protivnika. "Logično je da nam Belgijanci neće dati prednost. Znaju oni zbog čega to rade, znaju da nam se u Beogradu zviždi. Zato sam i pokrenuo inicijativu da igramo van prestonice, a najviše bih voleo da me beogradska publika razuveri, da me ubedi da sam pogrešio. Ako ne budu zviždali protivničkoj himni, pa i nama samima, ako nam budu davali vetar u leđa, spreman sam da se javno izvinim za sve što sam rekao", počinje Mihajlović iskrenu priču za MOZZART Sport.
O dešavanjima s duela Partizana i Nefčija u Humskoj (Stojković posle provokacija Saše Stamenkovića odbio da se pozdravi s kolegom pre utakmice) ne želi da govori, jer još "nema dovoljno informacija". Međutim, svestan je da to nije ni prva, a verovatno ni poslednja prepreka na koju će naleteti zbog klupske podeljenosti i ostrašćenosti u srpskom fudbalu. "Znao sam za to i pre nego što sam prihvatio da vodim ekipu. Znao sam u šta se upuštam i odmah sam to uračunao u neke probleme koje bi svi zajedno trebalo da rešimo. Želim samo da protivnici, kada dođu u našu zemlju, imaju osećaj kao da igraju protiv cele Srbije, a ne samo protiv 11 igrača na terenu. Navijači moraju da budu jedinstveni kao i mi dole na terenu. Ako nam zaista budu 12. igrač, što je slučaj svuda osim u Srbiji, onda možemo mnogo. Ako se budemo delili po tome da li navijamo za Crvenu zvezdu ili za Partizan, da li nam je draži ovaj ili onaj igrač, onda su sve to što radimo obične gluposti. Mi volimo da budemo jaki na rečima, a slabi na delima. Volimo da kažemo da hoćemo da idemo u Brazil na Svetsko prvenstvo, ali ne volimo da uradimo ništa po tom pitanju".
Mlada ekipa Srbije, ističe selektor, teško prihvata takvu situaciju. "Znate kako, mi smo u Beogradu protiv Irske, pred 5.000 navijača koji su nam zviždali, igrali sa 50 odsto mogućnosti. Sa onakvom publikom kakvu smo imali u Novom Sadu, dali smo 120 odsto od sebe. To je normalno sa ovako mladim timom. Mi ćemo igrati i pod zvižducima, nemamo šta drugo da radimo, ali bih voleo da navijači shvate koliko njihova podrška znači ovim našim momcima. Mogu oni, mogu mnogo. Ja sam to od početka znao, ali javnost nije verovala. Ni vi novinari, pa ni sami igrači. Zato protiv Škotske i nisu pružili koliko mogu. Da smo bili malo drskiji, odlučniji u završnih 35 metara i tamo bismo ostvarili pobedu. Ali nije njima bilo lako. Igrali su prvu zvaničnu utakmicu pred 55.000 navijača u Glazgovu. Sve je to normalno, ali sam siguran da ćemo s vremenom rasti".
Taj proces je, čini se, već počeo, pa je u Novom Sadu Srbija izgledala sasvim drugačije. Mihajlović, ipak, ističe da posle četiri boda iz prva dva meča Srbija nije najednom postala najbolja u grupi, kao što ni posle 0:0 u Škotskoj nije bila najgora. "Ova ekipa ima potencijal, veliki potencijal, ali treba da izrastu u tim, da veruju u sebe. Da veruju koliko ja verujem u njih ne bi bilo problema".
To samopouzdanje umnogome će zavisiti od zbivanja na naredna dva meča Srbije – protiv Belgije u Beogradu 12. oktobra i tri dana kasnije na gostovanju u Makedoniji. "Već sam rekao da je naša grupa uravnotežena, mnogo teška, jer svako svakog može da pobedi, ali i od svakog da izgubi. Belgija je sigurno favorit, na papiru ima najjači tim, njeni igrači su standardni u svojim klubovima. Makedoniju su mnogi već na početku otpisali kao autsajdera, ali su oni pokazali da svakome mogu da pomrse konce. Nema lakih utakmica, ali je važno da sve zavisi od nas. Ako budemo bili svoji, ako budemo igrali kao protiv Velsa, ako budemo bili ubeđeni u svoju snagu, onda iz naredne dve utakmice možemo da osvojimo i svih šest bodova. To je sada na meni i mojim igračima. Da se psihički spremimo za te izazove, da ih motivišem i ubedim da umeju i mogu".
Novi izazovi i nova lica u srpskom timu. Prvi koji će dobiti šansu je 21-godišnji vezista Alen Stevanović, kojeg je Mihajlović već obišao u Torinu. "Mislim da ću za oktobar samo njega zvati od novih igrača. Videćemo u novembru kada budemo igrali prijateljsku utakmicu, verovatno s Čileom. Tada ćemo probati i neke igrače koji do sada nisu imali prilike da se pokažu".
Mihajlović ne krije njihova imena. "Biće tu sigurno Nikola Đurđić (golgeter Helsingborga) i Filip Đorđević (napadač Nanta), a ima i dosta momaka koji privlače pažnju u mladoj reprezentaciji. Tu pre svih mislim na malog Nikolu Ninkovića i Aleksandra Mitrovića".
Neki stariji igrači, koji su godinama bili nosioci, izgubili su mesto s novom filozofijom o podmlađivanju nacionalnog tima. Neki su, ipak, još u najboljim igračkim godinama, pa bi mogli i da se "rehabilituju". Selektor kaže da je sa mnogima u kontaktu, ali su čitaoce MOZZART Sporta najviše zanimala dva imena: Danko Lazović i novopečeni kapiten Đenove Boško Janković. "Dobro ih poznajem, znam šta oni mogu. Kod Danka je problem što ne igra, videćemo kako će se tu situacija razvijati. Boško je odličan igrač, sjajan je u Đenovi, ali mi za oktobar ne treba, jer na raspolaganju imam igrače koji karakteristikama više odgovaraju mojim zahtevima, stilu igre kojeg želim".
Potencijalna pojačanja za srpski nacionalni tim pojedinci često vide i u strancima sa srpskim pasošem, ali Mihajlović kaže da za vreme njegovog mandata to neće biti slučaj. "Želim da zovem igrače koji osećaju nešto prema ovoj zemlji. Mnogo radim na psihološkom planu, mnogo mi je bitno da igrači kada obuku dres Srbije ne predstavljaju samo sebe, nego i svoju rodbinu, svoje prijatelje. Ne znamo kako bi, recimo, jedan Brazilac mogao da ima takav motiv".
Bojan Krkić? "Da stavim tačku na to. Razgovarao sam s njegovim ocem, rekao sam mu da mi se Bojan javi, on nije to učinio i ta je priča gotova. Igranje za reprezentaciju trebalo bi da bude čast i ne pada mi na pamet da nekoga molim".
NEMA SVAĐE S PROSINEČKIM
Ocena doskorašnjeg trenera Crvene zvezde Roberta Prosinečkog da Hrvatska ima kvalitetniji tim od Srbije, izazvala je ljutu reakciju Siniše Mihajlovića, uz tvrdnju da Robi ne bi tako pričao da je ostao u Beogradu. Prosinečki je posle rekao da ga Mihajlović nije dobro razumeo, a i selektor Orlova kaže da su mediji preuveličali njihov sukob. "Nema tu nikakvih problema, niti sukoba s Prosinečkim. On je rekao šta misli i ja sam rekao šta mislim. Svako ima pravo na to. Nismo se svađali i stvarno tu nema mesta pričama o nekakvim problemima".
|