A jbg, tesko je reci. Ono sto je jako zanimljivo, Novak udara sa osnovne linije lopticu jace za 20%!?, u odnosu na sezonu 2010. Ovo je oficijelan podatak sa vise turnira iz prosle sezone, i mislim da to objasnjava mnogo. Dvadeset posto pojacanje, je OGROMNO pojacanje. Ne racunajuci jednim dijelom Rogera, i sad naravno Novaka, Rafa bas i nema plan B, za bilo kog igraca. Ide na to da te oduva sa terena, da te drzi sto je moguce dalje od osnovne linije. Novaka vise nikada (nikad ne reci nikad) nece oduvati sa terena intenzitetom razmjene, i jednostavno nema plan B, jer ga nikad nije ni imao, nije mu trebao, nije razmisljao o njemu. Pokusao je nesto da uradi po tom pitanju, pa je pojacao glavu rekete malo drugacijim karbon vlaknima, i stavio je olovo na glavu reketa, sto dodatno otezava reket, daje na snazi udarca, ali otezava i ruku. Ne vidim da mu je to nesto pomoglo, barem ne protiv Novaka, za ostale da li ima uopste potrebe za tim, ne vjerujem. Bez obzira, ne vidim mu to kao potez koji ce mu nesto rijesiti, bolje bi mu bilo da pojaca slajs, i da napokon se vrati forhend izmahu iznad desnog ramena, umjesto lijevog sto konstantno radi zadnje 3 godine, kako bi pojacao spin. Valjda mu je napokon jasno da njegovi spinovi Novaka vise i ne zanimaju previse. Samo bezveze sebi stvara dodatan pritisak na zglob lijeve ruke, i oduzima sebi na preciznosti. Neka se ugleda na Novaka, cak je i Janko rekao da nikad nije vidio igraca desnjaka, koji ama bas svaki forhend zavrsi iznad lijevog ramena, skolski, kao sto je to Novak radio u sezoni 2011.
Udarac koji pravu najvecu razliku, je Novakov retern, koji je nevjerovatno dubok, a Rafa to mrzi. Rafa kad reternira, povuce se pristojno iza osnovne, i samara, ali poslije servisa voli odmah nagaziti u teren i oko linije, i poceti sa pritiskom. Proslih 7 dana sam pogledao natenane svih 6 finala (u HD rezoluciji

), i nevjerovatan je procenat reterna koji padaju Rafi bukvalno pod noge, cak je u par navrata bio prisliljen odigrati volej, drop-sot, poluvolej, poslije Novakovog reterna
Mene trenutno najvise zanima kako ce se Novak pripremiti za sljaku, (ako krene sa pripremama poslije Amerike, moglo bi biti prekasno, ali je glupo ocekivati da ja to znam bolje od njega

) i moze li Monte Carlo biti pocetak kraja za Rafu. Uzme li mu Monte Carlo, eto i RG, a to ne znam kako ce Rafa da prezivi. Samo da se usput neki lelemudan ne povampiri, kao Roger prosle godine.