Citiraj:
BRITANSKI dnevnik The Independent je uoči meča Ivana Ljubičića protiv domaćeg tenisača, Britanca Andyja Murraya, u trećem kolu Wimbledona iznio životnu priču našeg igrača od bijega iz Banja Luke kao 13-godišnjaka do danas.
Ivan Ljubičić, jedan od najpopularnijih i najpoštovanijih tenisača na Touru, prije 19 godina je zajedno s obitelji živio u okupiranoj Banjoj Luci koju je napustio s bratom i majkom kada je eskaliralo ratno stanje. Nije znao što mu je s ocem šest mjeseci, a u klub koji mu je usmjerio bogatu tenisku karijeru došao je s rupama u tenisicama.
"Moji su roditelji osjetili da su naši životi ugroženi. Bilo je zaista opasno iako ja to nisam primjećivao, jer sam bio klinac. Kad se sada prisjetim, shvatim da za mnogo ljudi koje sam poznavao prije rata više nikada nisam čuo, a ni vidio. Ideja je bila da odemo na nekoliko mjeseci pa da se vratimo kada se stiša ratno stanje. Bili smo jedna od posljednjih obitelji u Banjoj Luci, a već su gotovo svi putevi koji su vodili izvan BiH bili blokirani", prisjeća se Ljubičić.
http://www.index.hr/sport/clanak/ljubic ... 58015.aspxA originalni ćlanak:
Citiraj:
Nineteen years ago Ljubicic and his family were living in the Serbian-dominated part of Bosnia and Herzegovina. With the Balkan War escalating, most of their fellow Croats had already fled by the time Ivan's father put his two sons and wife on one of the last flights out of Banja Luka.
"My parents felt our lives were in danger," Ljubicic said. "Day after day they knew of many people who simply disappeared. It was really dangerous, though I wasn't aware of it as a kid. When I look back on it I realise there were a lot of people I knew personally who I just never saw again. They disappeared.
"The original idea was to leave for a couple of months, hope the situation would improve and come back. We were one of the last families to leave. A lot of the routes out of Bosnia were blocked.
http://www.independent.co.uk/sport/tenn ... 01892.htmlE novinarstvo, na q te nabijem...