Citiraj:
Имамо играче под уговором које имамо, имамо предсједника и спортског директора које имамо и постојимо у држави која се зове Србија.
To bi otprilike bila suština u kojoj je bespredmetno dalje pričati o ozbiljnim konceptima i dugoročnim planovima i rješenjima. U sadašnjoj situaciji, govorim o društveno političkoj sceni, kakva vlada u Srbiji, iluzorno je pričati o tome da jedan sportski klub, može normalno da funkcioniše, bez spoljnih uticaja i debelog uglavljivanja vanjskih struktura, koje žele da svoje šićardžijske interese, ostvare na taj način... Da se istjera jedan Božović, koga uzimam samo kao primjer, potrebno je dalek oviše od jednog ili dvojice ljudi, koji bi preuzeli kormilo kluba. Taj problem se rješava na nivou države... Tijelo, koje bi pored države imalo moć, da ograniči ili potpuno eliminiše dotićne iz kluba, zove se navijačka grupa Delije sever, ali iz razloga, u koje ovog puta ne želim da ulazim, to tijelo trenutno ćuti.
Činjenica je da mene takav odnos snaga u društvu, nimalo ne oduševljava, ali je i činjenica da instrumentalizovana masa, na ovim prostorima, ima snagu da iznese određene promjene na svojim leđima (5. oktobar), ali kao što rekoh, tam masa trenutno ćuti. Lukić je na neki način, kupio i zadobio njihovu podršku, koju na izborima nije dobio, i u ovom trenutku, to je prilično sigurno tlo, za nastavak njegovog "rada"...
Elem, u sadašnjoj situaciji, malo je mogućih rješenja. Ja jedno vidim u onom što sam govorio oko Gaspromovog upravnog odobra, jer mi to u sadašnjoj situaciji, jedino izgleda realno. S obzirom da prosječan fudbalski fan, zna kakve prilike vladaju u Zvezdi, onda je logično da ljudi koji bi u ovom trenutku mogli da znanjem i isksutvom pomognu Zvezdi, ne žele da imaju previše posla sa tim. Uostalom, zahvaljujući menadžerima i mafijašima, olako su potrošena velika imena iz Zvezdine prošlosti, počev od Džaje i Cveleta, preko Piksija, a ne treba zaboraviti ni neslavne epizode ljudi koji nisu sentimentalno vezani za Zvezdu, ali koji, poput Zemana, predstavljaju određen autoritet u svijetu fudbala. Trenutno, Zvezda ima reputaciju kluba, koji je potrebno izbjegavati u širokom luku i zbog toga je teško nagađati, šta se može uraditi, da se donekle sanira ova postojeća šteta...
Rekao sam da glavonja i debeli moraju da lete iz kluba, a da je čak i prelazna uprava, olje rješenje. Bilo kakav privrednik, sa određenom reputacijom bolji je od kosmajske glavetine i pljevaljskog potrčka...
No ovako, iz sadašnje perspektive, potrebno je iskoristiti činjenicu da Jugović, želi da pomogne i dodijeliti mu neku savjetodavnu ulogu. Odnosno, Adžiću ostaviti samo formalne nadležnosti, a Jugovića pitati za savjete oko angažmana novih igrača. Na taj način, funkcija sportskog direktora jeste obesmišljena, ali je to svejedno slučaj, otkako je vreća sala, došla na istu... Prije toga angažovati ozbiljnog trenera i dozvoliti mu da redukuje psotojeći igrački kadar, iz koga, po gruboj procjeni, mora da leti 20-ak fudbalera. Što se tiče trenera, u ovom trenutku, po meni su jedino Stepanović i Muslin, dovoljno kvalifikovani kao ozbiljni trenere, a uz to su obojica, dostupni i dovoljno ludi da se hvataju u to kolo. Ostali su mahom zauzeti (Božović) ili su nerealne opcije (Đukić), a kako je Muslin svoj dolazak uslovio, znamo čime, onda i on otpada. Dakle ostaje Stepanović i po meni, jedino je on u ovom trenutku realan opcija. Zvezda nema kondicionog trenera, a uz to ima gomilu igrača, sa kojima je neophodan mukotrpan rad. Jevtić nema samopouzdanja, Perović se ugojio, Lazović je u krizi, jer šansu dobija na kašičicu. Stepanović, može i hoće da radi individualno, što je pokazao u Čuakričkom, dovevši Ninkova od prosječnog prvoligaškog beka, do reprezentacije...
Potrebno je otkačiti bar 20 fudbalera, počev od Karleuše i Stelta, kao zaslužnih prvotimaca, jer sigurno primaju visoku platu, koju apsolutno ne opravdavaju na terenu. Dok su još u igrački zrelim godinama, potrebo ih je se ratosiljati, po kratkom postupku. Dalje - Mikić, Đorđević, Guma, Kadu, Savio, Ignjatijević, Binić - redom nemaju kvalitet i mogu da se kupe iz tima. Balast koji vegetira u B timu, treba takođe temeljtio pročistiti. Pod uslovom da ne bude odlazaka, valja pribaviti još par pojačanja, prije svega u veznom redu, gdje bi konačno mogao da pristigne kršten vezni igrač, možda i dvojica. Isah treba da ostane...
Perovića ne treba precrtavati, ali je neophodno da se što prije dovede u red. Vešović i Lazović da dijele minutažu, pri tom da potonji bude i alternativa u napadu, gdje Trifunović, može da bude samo treća alternativa. Jevtića po kratkom postupku treba vratiti u život... Dalje, nedostaje i kršteno lijevo krilo, koje takođe treba dovesti, s tim da i Koroman dobije određenu minutažu, ali ne viđe od poluvremena po meču, jer za više nema snage. Možda i tu ne bi bilo loše, da dijeli minutažu sa nekim omladincem. U odbrani, do povratka Vilotića ili Mihajlovića, Adi sigurno, ali je potreban još jedan, a kao prva alternativa, opet neki klinja iz omladinaca. Dakle u suštini, neophodna su dva vezna igrača, možda lijevo krilo i štoper. Ostalo može da prođe, ali prije svega - trener, koji će imati slobodu u radu.