joj, oce nesto da mi bude od ovih dusebriznika koji nam objasnjavaju da zivimo u bosni i hercegovini, a ne srbiji, pa da je, prema tome, bih nasa drzava. to "nasa" drzava je, kanda, veoma fleksibilno, pa je to prvo jugoslavija, pa bosna i hercegovina, sutra ce biti boga pitaj sta. da skratim, svako treba da navija i naziva svojom onu reprezentaciju za koju ga srce veze, bez da mu neko objasnjava sta je njegovo a sta nije. sto se tice toga da nam je vecini drago sto su hrvati izgubili. a sto nam ne bi bilo drago? rivalstvo izmedju dvije drzave u sportu je sasvim normalna stvar. nemojmo samo prica kako smo mi to izmislili, kako je to izum glupih balkanaca koji tako demonstriraju svoj primitivizam. recimo, u kulturnoj skotskoj su se za vrijeme svjetskog prvenstva u fudbalu prodavale na ulicama zastave i majice SVIH reprezentacije koje su igrale PROTIV engleske, vrlo malo ljudi uopste navija za skotsku reprezentaciju, ali svi odreda navijaju PROTIV engleza i slave njihove poraze. o rivalitetu engleske i francuske, holandije i njemacke, danske-norveske-svedske da i ne pricamo. dakle, to sto na svakoj utakmici u svakom sportu navijam protiv hrvatskog tima uopste ne znaci da sam iskompleksirana budala koja bi sutra isla da kolje hrvate. daleko bilo. i to nije nas izum.
a drago mi je sto su izgubili zbog te samouvjerenosti i dizanja svoje reprezentacije u nebesa. tipa "mi i francuzi smo tri klase iznad svih drugih". ma bas. u posljednjih 5 godina, zlata su osvajali francuzi, danci, spanci ali ni jednom hrvati. onda "imaju najbolje mlade igrace na svijetu". evo, danas se duvnjak vidio samo kad mu je omeyer branio suteve kao od sale. cupic ono sto je dao iz sedmeraca, u drugom poluvremenu je bio smusen. pa onda smijanje cvetkovicu kad je govorio da je sistem takmicenja na prvenstvu svijeta los. tipa "sta se on zali, isto je svima". a oni puni prica kako 2007 godine nisu uzeli svjetsko prvenstvo zbog LOSEG sistema takmicenja, pa izgubili samo jednu utakmicu, i ispali iz borbe za medalje. a sistem takmicenja isti ko i sad. a onda, kad stvari ne krenu kako treba, raspad sistema. igraci pogube zivce, a i nekako su uvijek sudije krive. svaki put. i 2007 na sp u rukometu, i 2008 na ep u fudbalu, 2005 i ep u kosarci da i ne spominjemo. pa tako dominikovic mrtav ladan u studiju rtl-a izjavi da mu je "zao sto vori nije pogodio loptom u glavu onog kretena od sudije". i osta ziv. a sudije, recimo, ponistile francuzima dva cista gola abaloa iz kontri. btw, ako su vec 3 klase iznad svih ostalih reprezentacija, osim francuske, sto se onda raduju srebru? mislim, kontam, pobijedis reprezentacije koje su 3 klase slabije od tebe, izgubis od jedinog dostojnog protivnika na svom terenu ubjedljivo, i onda pricas kako je to fenomenalan rezultat.
a opet, moram priznati, i krivo mi je sto takva atmosfera kao kod njih ne vlada i oko nase reprezentacije. zasto mi nemamo samopouzdanja i ne vjerujemo u nasu reprezentaciju. nego, cim se vezu 2-3 dobre utakmice, nadju se dusebriznici ili tipa cvetkovica ili tipa novinara da kazu da je to slucajno, da mi ipak nemamo kvalitet za neki veliki rezultat, kako je puna kapa sto smo nekom bili ravnopravni, kako ne treba biti nerealan. jebiga, ako ne postavis visoke standarde, uvijek ces i biti prosjek. vrlo prosto. da su hrvati 2003. bili "realni" po pitanju svog plasmana, pogotovo poslije pocetnog poraza od argentine (a ne trubili uvijek "mozemo mi to, dobri smo, niko nije bolji"), ko zna da li bi ova nesumnjivo sjajna generacija dozivjela takve uspjehe. ili bi ih "obrazovali" da budu luzeri, objasnjavajuci im da, ipak, nije realno da postignu uspjeh.
_________________ Zec: NEEEEEEE, RISE! Ris: Ma ne remse!
|