|
Baš smo buđavo izgubili ovu posljednju utakmicu, ali zamor materijala je morao da dođe po svoje. Paklen ritam igranja, pogotovo ovih zadnjih nekoliko mečeva, ali i pored toga, obezbjeđen je prolazak dalje u Evrokupu, sačuvana prva pozicija na tabeli ABA lige. Cedevita nije naivna ekipa i ako se već moralo u poraz, onda bolje da je sačuvana prednost iz prve utakmice, što je faktički i dalje 2 pobjede više od Zagrepčana. Ono što ne ide u prilog je blagi pad forme, ali kao što rekoh, ritam u kome se igra svaka 2-3 dana i to niz teških utakmica, morao je da rezultuje ponekim porazom. Cijenim da je ovaj u Zagrebu, uslovno rečeno minimalan, najbezbolniji. Slijede još dvije gadne utakmice, pa da se onda svode računu ovog paklenog perioda. Dobra stvar je da se Bobi polako vraća u ritam, i da Raško diže formu. Obojica itekako vrijede, pogotovo zbog predstojećeg duela sa Partizanom, čiji centri ove godine, za razliku od prethodnih, ne ulivaju povjerenje. Više se i ne sjećam, kada je igra Partizana, u stvari ovoliko počivala na spoljnoj liniji i da je ovako mizeran doprinos, davala unutrašnja linija.
Igra... Fali nam rješenja u napadu od odlaska Šilba, to je i više nego očito. Napadački je on bio daleko najraznovrsniji, pogotovo u pozicionom napadu. Sad je taj teret pao na Dženkinsa i dodatno na Nelsona, ali se vidi manjak raznovrsnosti. Radonja vidim povremeno forsira da Nelson odigra na niskom postu, pa da traži širenje odbrane ili eventualno pas na utrčavanje ili otvoren šut, ali Admiral nije neko ko to može da odigra u Šilbovom stilu. Sa druge strane, onaj dio imporvizacije, koji je donosio Šilb u napadu, sada odrađuje Dženkins, ali na drugačiji način. Vidim da dosta ljudi zamjera Radonji što nema neke akcije za njega, s obzirom da ima vjerovatno najbolji šutu u timu, ali on i nije tip igrača za spot-up situacije, već da sam kreira poziciju i to dok ima loptu u rukama, da obigrava oko bloka ili driblingom oslobodi prostor za šut. Sve u svemu, manjka još jedan čisti šuter i po cijenu da ne dobijemo repertoar u napadu tipa Šilbovog, treba požuriti sa tim. Čini mi se i da Radonjić u hodu mijenja i koncepciju igre, upravo zbog toga što je dosta inisitirao na Šilbovoj organizaciji napada i pik en rolu, koji je on kreirao, sad već mora da se igra drugačije, prosto jer nema igrača na vanjskim pozicijama koji može tako da igra. Ruku na srce, nije ih lako ni naći na tržištu generalno, van sezone kad je tržište najšire, a kamoli sada. Dođe li neko sa dobrim šutem, solidnim prodorom i da je prosječan defanzivac, ja lično ću biti sasvim zadovoljan. Simonović ne može sam na trojku, to je očigledno i kako sezona bude išla ka kraju, ostane li on sam na toj poziciji, padaće mu i procenti, a i odbranu neće moći da igra na ovom nivou, jer nema kvalitetne zamjene. Šteta samo što je u ovom zgusnutom periodu, morao da igra startnu trojku, i to sa velikom minutažom. Dosta toga će biti lakše i povratkom Mitrovića, koji je postao važan igrač u koncepciji napada. Biće tu kvalitet više za napad na zonu, ono njegovo pozicioniranje na vrhu reketa i odličan osjećaj za pravovremeni unutrašnji pas. Možda ja vidim prevelik Mitrovićev značaj, ali njegovo prisustvo dosta rasterećuje Radenovića na četvorci, Marjanović dobija saigrača više, koji zna i može da mu da pravi pas u pravom trenutku, što automatski znači i bolji Bobi, koji neće morati sam da "zida", već samo da ostvari poziciju blizu koša i sačeka pas. Kako god, ja sam i dalje zadovoljan. Stvari nisu savršene, ali malo je ko i očekivao da to ide baš tako. Sezona zasad izgleda vrlo zadovoljavajuće. U najtežoj grupi EL, ostvaren je pristoja broj pobjeda, bilo se nadomak plasmana u Top 16. U Evrokupu smo se dokopali druge faze, opet u poteškoj grupi, dva puta tukli jednog od prvih favorita ovog takmičenja, u ABA ligi i dalje držimo prvu poziciju i sami odlučujemo o svojoj sudbini, kup je odbranjen. U ovom dijelu sezone, stvar izgledaju sasvim dobro. Bitno je sačuvati svježinu i samopouzdanje, pred finalni dio sezone...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|