shoole je napisao:
Frisky_Dingo je napisao:
svesti na četiri je jednako zabrani. pogledaj rumunsku i kiparsku ligu koje su desetak puta jače od srpske. one su počele da se razvijaju kad su potpuno otvorene granice. ili bugarsku. tamo je šampion nešto na L. u rumuniji svake godine izlaze nekakvi cluj-evi, kluž-evi, imaju ozbiljnu konkurenciju, stvaraju nove sredine. a ozbiljne konkurencije nema bez kvantiteta, znači dovesti petnaestak jeftinih stranaca i kroz konkurenciju svesti na pristojnu brojku. tako se radi u rumuniji i kipru, pa čak i ako igraju sve sami stranci, to je dobro za srpski fudbal jer će konkurencija u drugoj ligi biti jača. samim tim i zvezda i partizan se pojačavaju i to im je vjetar u leđa za evropu. priča da je dovoljno četiri dobra stranca je prevara, jer je nemoguće procijeniti "dobrog igrača" na tako malim budžetima. kao, evropljani su glupi a mi smo pametni. pa gdje su nam onda silni mladi igrači ako forsiramo naše. zvezda kupila sve najbolje što imamo u januaru a ispostavilo se da se radi o vrlo prosječnim igračima u odnosu na koje je lazović bar dvije klase ispred. oni mogu igrati protiv amatera u srbiji, ali u evropi nema šanse.
Сад ће ти заговорници идеје о максимално 4 странца рећи: а погледај резултате румунске, бугарске и кипарске репрезентације!
Од два задња европска и два задња свјетска првенства, Кипар и Бугарска нису учествовали ни на једном, Румуни само на ЕП у Аустрији и Швајцарској 2008. године. Ми смо учествовали на два СП у Ј. Африци 2010 и у Њемачкој 2006. године, па смо као успјешнији.
То је тај баланс између клупског фудбала и репрезентативног. Ти лимити постоје свуда, знаш да је у Енглеској проблем за странца да добије радну дозволу ако нема довољан број наступа за своју репрезентацију. Јер која је сврха постојања омладинских погона при великим клубовима, ако за мање пара можеш довести готовог играча из Африке и Ј. Америке?
Не знам, мени је то на самом дну листе проблема. Поготово што данас играч који вриједи може добити двојно држављанство.
Али небитно, одосмо у офтопик, ово је тема о ФКЦЗ.
možemo mi o ovome i na drugoj temi, ali samo par kratkih misli
da, igrali su i znamo kako su prošli. kvalitet fudbala jedne zemlje je kombinacije klupskog i reprezentativnog, a mi se sa njima ne možemo porediti. ta toletova logika je vrlo problematična "zatvorimo granice, forsirajmo mlade po cijenu da ispadamo u prvim kolima u evropi i imaćemo reprezentaciju" vidimo da tako ne ide. to je pokojni miljanić forsiro i sad samo preuzima tole, koncept koji bi možda ima smisla u istočnoj njemačkoj šezdesetih, ali mi živimo potpuno drugo vrijeme. jedina šansa je promovisati male sredine, ali oni nemaju dovoljnu bazu da bi bili konkurentni u odnosu na zvezdu ili partizan. to je suština.
u engleskoj radnu dozvolu moraju da imaju samo izvan granica eu, ali to je engleski zakon i za šlosere i nije vezan samo za fudbal.
ključni problem je što su mimo evrope i što su postali crna fudbalska rupa u svakom pogledu.