Ren je nezgodan, ali ne i nepobjediv. Ne pratim više francusku ligu, kao prije, ali znam da je ta ekipa, oduvijek bila negdje na sredini tabele ili u rangu borbe za Evropu. Onako na prvi pogled, djeluje da bi ekipa koja je šesta u Francuskoj, drugoplasirani tim iz JSL, trebala da pojede za doručak. No...
Ako je vjerovati onom što govore poznavaoci prilika u francuskom fudbalu, Ren nije bauk. Oslanja se na kontranapade, presingom tjera protivnika na grešku i potom osvaja prostor, brzom transformacijom u fazu napada. Dakle ključna stvar, biće odbrana od kontri, gdje se vjerovatno najviše oslanjaju na brze napadače i bekove... Zvezdina prednost, po meni, mogao bi da bude Nenad Kovačević. Zna da spriječi kontru, dobar je u kvarenju igre protivnika, a oznaje francuske ekipe. Ključn a stavka ipak, biće posjed lopte i svođenje grešaka u dodavanju na minimum minimuma. Vjerujem da bi svako pogrešno dodavanje na sredini ili u fazi napada, bila potencijalna opasnost po gol, pogtovo što štoperi Zvezde, svojem brzinom, ne mogu da pariraju ni prosječno brzim igračima. Dakle, na sredini će morati a zaigraju Evandro i Dimitrijević, dok Kadu, po meni, nema šta da traži u ovom dvomeču. Jednostavno, za borbu safizički daleko jačim igračima, kakvi sigurno igraju u Renu, on jednostavno nije...
Druga bitna stavka biće sam vrh napada. Kaluđerović i na početku ove sezone, daje golove, ali opet na vidjelo izbijaju sve njeove manjkavosti, za ovaj sistem igre. Kada lopta ide od noge, gdje je najbitniji protok i osvajanje prostora kroz brža dodavanja, on nema ni snage ni tehnike da loptu zadrži i proslijedi, a ni dovoljno fudbalske intuicije, da odigra iz prve. Sve što vezni red uradi, dobro on uglavnom uprska, gubljenjem lopte, što protiv ekipe koja igra na kontre, može da bude pogubno. Jednostavno, ako nije mogao da u par navrata zadrži loptu protiv anonimusa iz Ventspilsa, teško da će moći išta da uradi, protiv daleko ozbiljnijih odbrambenih igrača... Tošić i Mikić bi morali da opterete njihove bokove, stalnim napadima, ali se bojim da će jedan od njih dvojice, gotovo sigurno riijeđe ići naprijed, jer dva spora štopera, neće biti dovoljna za igru protiv kontranapada. Pretpostavljam da će taj više odbrambeno orijentisan, biti Tošić, jer je bolji u defanzivi, a Mikić je po igračkom rejtingu ispod nejga, pa je veća vjerovatnoća da će protivnik da potcijeni, njegove napadaćke mogućnosti...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|