Nadrobiste poprilično toga, a ja ću da se nadovežem na svoju i milankovu priču oko podmlađivanja reprezentacije.
Što se tiče Stojakovića, njega bih apsolutno prihvatio u reprezentaciji, ali bojim se da je Radmanović sasvim druga priča. Sa druge strane, Ivković vjerujem uopšte ne razmišlja u tom pravcu, jer bi to bio korak nazad u procesu stvaranja olimpijskog tima. E sad... I ja bih svakako rekao da nema potrebe odje..ti načisto te momke iz reprezentacije. Prvo i osnovno, jer su i oni na svoj način zadužili reprezentaciju... Koliko god da je Jarić meni recimo iritantan lik, ne treba zaboraviti kako je ubacivao ona slobodna protiv Amera i pogodio onu trojku u Indijanapolisu. Gurović je mentol i paljevina, ali je i on dao svoj doprinost, tada i bilo bi pogrešno njegov doprinos potpuno marginalizovati i reći da za njega više nema mjesta ni blizu reprezentacije... Osnova zdravog funkcionisanja reprezentacije ili tima, jeste zajedništvo, a svakako da bi recimo bilo dobro, da na budućim pripremama, te momke posjete recimo Stojaković i Jarić, prenesu dio iskustva i daju neki dodatni poticaj. Lično, siguran sam da pomenti igrači i sami shvataju kako stvari stoje i da niko od njih nema namjeru da se kroz medije ili na neki drugi način gura u reprezentaciju. Jednsotavno postoji zdrava osnova mladih igrača, a pitanje je, kao što milanko reče, koliko bi neko od njih prihvatio da bude rezerva nekom mlađem. Mada, zašto da ne i to... Jedan Zoran Sretenović je 1995. godine, komplet prvenstvo presjedio na klupi i mahao peškirom, a bio je ubjedljivo najiskusniji igrač tada. Mislim da je to isključiva stvar autoriteta trenera i činjenice da pravi studiozan stručnjak, ne sakuplja ekipu sjedeći u fotelji, već sa svakim kandidatom razgovara i naravno daje mu do znanja gdje ga vidi u svom timu i kakvi zadaci ga očekuju...
Čak i u takvoj situaciji, dolazi do nenadanih odskoka pojedinih igrača... Koturović je recimo 2002. bio tu samo akao alternativa na centarskoj poziciji u slučaju povrede nekog do glavnih igrača, a imao je značajnu minutažu i u važnim utakmicama. Bjelica je sada došao, praktično da popuni mjesto na treninzima, a postao jedan od važnijih igrača u rotaciji... Sve u svemu, uzdam se u činjenicu da konačno imamo selektora koji zaista zna šta radi i ima jasnu viziju ispred sebe.
Meni se recimo čini da bi od te "stare garde", ovoj reprezentaciji dobro došao pominjani Miličić, ali samo i samo u slučaju, da može da obuzda svoje brutalne ispade. Vjerovatno bi koristan bio i Vujanić, ali Vujanić u punoj formi i sa dobrom sezonom iza sebe i Rakočević. Posljednji je i najstariji, nisam ga nikad volio kao igrača, ali bi recimo Tripkoviću, kao budućem očito prvom šutere u reprezentaciji, dobro došao neko ko iza sebe ima toliko iskustvo i još igranja na vrhunskom nivou. Ne kao alternativa, već kao konkurencija na pripremama, jer vrhunska konkurencija izvlači iz igrača maksimum. Ako ga konkurencija, udalji od vrhunske forme, onda i nije za reprezentaciju. Uostalom, na pripremama nema povlaštenih, bez obzira na godine i svi se ravnopravno bore za mjesto.
Dakle, spoj na pleju mi se sviđa. Vrhunski defanzivac, previše krut u napadu, ali solidan organizator Marković, sa vrhunskim kreatorom Teodosićem. Taj momak, samo ako bude maksimalno posvećen treninzima, mora da bude vrhunski bek, svejtskih razmjera. Dvojka nedostaje i pored Tripkovića i Tepića. Potonji je all round igrač, za sve pozicije, lažni plej za prenos lopte, i ne bi ga trebalo gušiti da jurnja bez lopte oko blokova. Tripković je nekonstantan i ako to ne popravi u narednih godinu dana, bojim se da će biti potrošen talenat. Ima meku ruku, ali ništa od toga, ako će, pri svakom otvaranju utakmice sa dva promašena šuta, biti izgubljen do kraja meča. Zbog toga bi mislim, konkurencija u vidu Rakočevića, koristila jer je on, na početku karijere, imao takođe problem sa bezglavim srljanjem i kamikaza potezima po terenu, ali je sa godinama postao racionalan bek sa konstantnim učinkom. Moram da priznam i da sam očekivao daleko bolji učinak recimo Mladena Jeremića u seniorskoj konkurenciji, ali mi se čini da je malo stagnirao. Od njega može da bude vrhunski šuter i to bi bio još jedan plus na toj poziciji. O Tepiću se može dugo, ali samo da postane agresivniji i da još radi na šutu. Neće nikad biti Bodiroga, ali to niko i ne traži od njega. Novica i Bjelica su posebna priča. Za prvog sam lično bio ubijeđen da nikad neće postati ništa više od recimo klasičnog krljatora pod košem, onog koji obavlja prljav posao i igra odbranu. On je postao respektabilan napadački potencijal, a da od odbran ništa nije izgubio. Dok se Tadija Dragićević zamlaćivao statusom vrhunskog talenta, Novica je vrijedno radio i postao daleko kompletniji igrač, iako na početku, to teško da je ko mogao da zamisli. I može još da napreduje, što je jako bitno... Bjelica me kratko rečeno oduševio, ali i on mora da radi. Na šutu i eksplozivnosti. S obzirom da je uvijek prvi na skoku, ne bi mu škodilo da brže povuče kontru, pošto zna da prenosi loptu. Da popravi šut i još štošta, ali i on je raskošan talenat, ali talenat, koji ima želju da radi... Kešelj i Bogdanović da se ne zaborave na tim pozicijama... Od centara, Krstić može još par godina da bude glavna opcija. Perović se pokazao kao solidna alternativa, ali mi se čini da bi u konkurenciji "normalnog" Miličića i za koju sezonu starijeg Marjanovića, Perović ipak izvisio. Vidjećemo, to je ipak samo moje viđenje...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|