Evo moram i ja nešto da nakenjam, pošto nisam poslije one utakmice sa Slavijom, koju sam, uzred budi rečeno, jedva i pogledao... Viša sila, obaveze i tako to...
E sad... Danas se konačno poradovah, da ću konačno, na miru, bez jurnjave i nagađanja o tome, hoću li stići, pogledati jednu Zvezdinu utakmicu. Rekoh, utakmicu? Molim da mi oproste poštovaoci fudbalske igre, koji ovu igru posmtarju an nekom višem nivou... Tuga i žalost, čemer i jad, a što je najgore, nije puno bolje bilo ni sa Slavijom, gdje je splet nesvakidašnjih okolnosti, donio Zvezdi mogućnost da sebi obezbjedi prolazak dalje. Zašto Zvezda nije izbacila Slaviju, a ni pobijedila Napredak danas? Bojim se da odgovor polako pruža sam trener, odnosno bezmudi taktičar, koji vegetira na Zvezdinoj klupi... Trenutno samo vegetira, jer konkretno za igru, bojim se da ne čini ništa... Da se mi razumijemo, kad kažem IGRU, ja doslovno mislim na koncept u kome lopta ide od noge do noge igrača, gdje se nazire nešto fudbalsko, dribling, pas, ulazak u prazan prostor, udarac... Nešto, što bi me razuvjerilo da je Zvezda danas ipak tim, a ne skup limitiranih igrača, od kojih Pižon, pokušava da skrpi nešto što bi se nazvalo timom... Zvezda danas, nije Zvezda od prije par sezona. Nema individualni kvalitet igrača, ali ima nešto što prije par godina, nije imala. Sreća je danas (ne mislim na današnji dan isključivo), veliki Zvezdin saveznik. Golovi i banalnosti koje je Slavija činila da Zvezdi na tacni pokloni mogućnost prolaska, pa današnji gol u Kruševcu, dokaz su tome. Sa druge strane, imamo trenera koji se boji poraza, više nego što želi pobjedu i otud interesantna opaska, koju pročitah negdje - da Pižon igrač, ne bi kod Pižona trenera, imao mjesto u timu... I kad se odvagnu te dvije stvari, jasno je da Zvezda uspjehe, odnosno pobjede bilježi zahvaljujući činjenici da igrači stvarno daju svoj maksimum i više od toga, čime zaslužuju i ogromnu naklonost fortune, ali sve to nekako anulira sumanuti ziheraški pristup trenera, koji ima viziju o igri bez igre... Evo kenjam po sopstvenim riječima, u kojima sam rekao da će Pižon biti najbolaj karika u Zvezid ove sezone. Brutalno sam se prevario... Od igre sa trojicom defanzivnih veznih, do guranja kiksera Pavlovića i Tutorića na ključna mjesta u odbrani, pa sve do konstantnog držanja ono malo kreativnih igrača na ledu (Kadu i Obrić), porazi se nameću kao logična posljedica manjka hrabrosti da se igra... Slavija je bila i prošla, ali Zvezda je ispala zahvaljujući treneru - svom. A protiv Napretka, prosječne prvoligaške ekipe, Zvezda je dala gol iz ničega i nije stvorila nijednu šansu za cijelu utakmicu. Patetično zvuči činjenica da bez Ninkova nema igre, prodornosti i uopšte opasnosti po protivnički gol. Čovjek trči kontre, probija stranu na kojoj sarađuje sa Lazetićem i koriguje greške odbrane. Sve je to lijepo, momak igra sjajno i taj neopravdani izostanak sa spiska reprezentativca smatraću samo potezom Antića, koji ne želi da eksperimentiše pred važnu utakmicu sa Francuzima, ali Ninkov je desni bek. Zar je Zvezda spala na to, da joj igra zavisi od čovjeka koji igra desnog beka? Treneru? Igra? Znam, ne stvara se preko noći, ali ovaj tim je na okupu već 2-3 mjeseca. Valjda im se moglo usaditi bar nekoliko prostih krštenih fudbalskih akcija, koje bi mogli da pokušavaju, a ne da izgledaju kao da su juče sakupljeni. Pa i da je tako, protiv bilo koje provligaške ekipe, moral bi da se stvori pokoja šansa.
Razočaran sam pristupom, ali ne igrača, već trenera. Igrači igraju tako kako mogu. Greška je onoga ko ih je doveo, što imaju manjak kvaliteta, jer oni igraju svoj maksimum, a greška je (ili neznanje) trenera što ih ne uklopi malo bolje. Nije kriv Tutorić za one golove u Pragu, jer on ne zna bolje, tačnije niko ga nije naučio. Kriv je onaj ko ne uviđa njegove limite, pa ga drži u timu... Uglavnom, teško je ove sezone očekivati neke značajnije rezultate ili dostignuća. Mada su i konkurenti patetični, tako da je fudbal prilično nisko pao ove sezone...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|