Стојнић: Ослањаћемо се на младе снагеИгра коју су показали пулени Велимира Стојнића на старту нове сезоне Премијер лиге БиХ обећава и сигурно је да је код бањалучких навијача пробудила наду да напокон могу да играју важнију улогу у првенству и можда да се домогну своје прве титуле у овом такмичењу. Фудбалери Борца су у прва три кола забиљежили исто толико побједа и лидери су првенства.

- Мислим да је у прва три кола урађен најважнији дио посла, направљен је резултат. Да смо одиграли добро, а да нисмо направили резултат, онда би били другачији погледи на ствар. У прве двије утакмице смо се трудили да у првим полувременима ријешимо неке ствари и у томе смо успјевали.
Што се тиче игре, она може увијек да буде боља. Са Леотаром смо играли без гледалаца, а да их је било, ми бисмо сигурно и друго полувријеме пружили много атрактивнију игру. Таква игра тражи од играча више кретања, чиме долази до потрошње играча и до повреда, али пошто није било публике, ми нисмо имали потребу да ризикујемо - рекао је Стојнић.
Да ли је вријеме да и Борац игра важнију улогу у првенству?
- Мислим да је вријеме да и Борац буде у самом врху табеле. За успјех клуба је потребна, поред добрих играча, добра управа. Најбољи примјер за то је Славија. Они већ четири-пет година имају исту управу и константно су у врху и имају запажене резултате како код нас, тако и у Европи. Борац треба да уради нешто слично томе и мислим да смо на добром путу. Уколико се настави са оваквом политиком, успјеси неће изостати, у то сам сигуран.
Борац је од оснивања Премијер лиге БиХ летећа екипа. Да ли је дошло вријеме да се сада бори за титулу?
- Сигурно да је било осцилација, али то је било све због погрешне политике клуба када се све хтјело ријешити преко ноћи. Велика грешка је било ангажовање тренера са стране који су доводили своје играче. То је давало тренутни успјех, а након тога би услиједио велики пад. Прошле године смо одлучили да станемо на крај таквој политици. Одлучили смо да се ослонимо на рад са нашим играчима. Оваквим начином рада мора да се дође до резултата. Да ли ћемо ове године да дођемо до титуле, тешко је рећи, али свакако да ћемо дати све од себе. За такав подухват је потребно доста времена уигравања, али ако нам се укаже прилика, ми ћемо да је искористимо. У сваку утакмицу улазимо са намјером да побиједимо и мислим да је то прави пут до успјеха. Потрудићемо се да млађе играче не продајемо чим стигне нека понуда, него да их задржимо док клуб не одлучи да је право вријеме за продају. Огњен Врањеш је прерано напустио екипу и сада се види да за њега нема мјеста у Црвеној звезди, гдје је конкуренција доста јака. Сигуран сам да сада играчи под уговором неће тако лако напуштати клуб.
Да ли овај играчки кадар може да издржи до краја сезоне? Да ли ће евентуално бити потребно довести нека појачања и колико је реално да Борац доведе неког звучног играча?
- Тренутно је Борац остао без доста играча из прошле сезоне, али су и доведени играчи који својим квалитетом могу да надомјесте њихов одлазак. Лично мислим да смо јаки као и прошле сезоне и да имамо добар број квалитетних играча. Сви могу да играју у било којем тренутку и мислим да са тим не би требало да имамо проблема. У тиму имамо здраву конкуренцију и то је веома добро. У овом тренутку није реално да ангажујемо неког познатијег играча. Наша управа је имала жељу да ангажује Дарка Спалевића, али због финансијских проблема нисмо успјели у томе. У Борцу су сада сви једнаки и то је главна врлина наше екипе, хомогеност и компактност. О појачањима ћемо да причамо на крају јесењег дијела сезоне када направимо комплетну анализу. Играчи који не буду задовољили наше критеријуме биће прослијеђени у друге клубове. Појачања ћемо рационално да доводимо, само на позицијама на којима нам у том тренутку буду потребна. Тренутно сам задовољан екипом, а сада нам је можда потребан квалитетан голгетер пошто је првенство дуго.
Читава Бањалука жели титулу, може ли се навијачима обећати борба за њу или бар излазак на европску сцену?
- Навијаче много цијенимо и много нам значи њихова подршка. Имамо, сигурно, једне од најбољих навијача у БиХ. Можемо да им обећамо да ћемо у свакој утакмици ићи на побједу, да ће сви играчи на терену да дају свој максимум, а на крају сезоне ћемо да видимо да ли је то било довољно за титулу. Тренутно се не оптерећујемо пуно том идејом, али сигурно ћемо искористити сваку прилику која нам се пружи. У сваку утакмицу ћемо улазити максимално озбиљно и убјеђен сам да ће нам то донијети резултате.
Која је тренутна политика и које су амбиције клуба?
- Клуб ће се у овом периоду ослонити на рад са млађим категоријама и стварање младог тима. Борац тренутно има потенцијал да за годину-двије избаци неколико квалитетних младих репрезентативаца. Што се тиче коначног пласмана, трудићемо се да сезону завршимо међу првих пет-шест екипа и да обезбиједимо излазак у Европу. Формирање Надзорног и Управног одбора доказује да је Борац амбициозан и да се налази на правом путу развоја.
(Независне)