|
Иако још није званично, ова вијест је донекле изненађујућа,што се мене тиче добро дошао Авраме.
Иако цијеним оно што је Станојевић урадио, интерес Партизана је испред интереса свих осталих. Довођење гранта би могло бити добар стратешки потез, у резултатском смислу његов успјех ће се огледат искључиво у европским наступима од јула.
Добре ствари
Сигурно је да Авраму неће којекакви људи из сјене креирати тим, тактичке замисли, да ни навијачки транспаренти или добацивања неће одређивати ко да игра а ко не. Аврам је засигурно добар и квалитетан стручњак, сигурно и већи ауторитет него што је то био Станојевић,а и прије њега пар њих,изузмемо ли Лотара и Љубишу. Јасно је међутим да ће Партизан дакако физички спремнији бити након одрађених припрема, једноставно рад на Острву и рад у овим нашим регионалним лигама у сегменту физичке спремности се још увијек не могу стављати под исто,дакле очекујем дисциплинованији Партизан. Јасно је међутим да острвски тип фудбала ,а тога је претпостављам свјестан и сам Грант није могуће спроводити у српској лиги и са тимом какав је Партизанов.
10 бодова које му је оставио претходник сасвим сигурно ни дакако мање име не би требало испустити из руку,тим прије имајући у виду квалитет највећих ривала али и распоред у наставку сезоне. Куп такмичење је наравно итекако занимљиво,стигло се до саме завршнице,ту је императив трофеј,али неће бити пропаст и ако се не узме дупла круна.
Оно на што посебно мора обратити пажњу Грант је партизанова школа,једноставно једна од најјачих европских школа се мора додатно користити и на неким дугорочнијим стазама бити један од главних елемената успјеха,надам се и у Европи од јула. Не сумњам ја да ће долазак Гранта довести и до неких тактичких промјена,тако да (иако није мјерило ЈСЛ неке посебне јачине) ће и сам тим Партизана изгледати другачије,несумњиво играће најспремнији,ма како се они звали и ма колико играли до сада. Овим не желим рећи како Станоје није дао шансу свима,рекао бих да је неким дао и превише,тако да мислим да ће Грант неколицину из стартне поставе лагано избацит. Биће ту и појачања,несумњиво, Медо ће гарант отићи,уз њега вјероватно ће нас напустити још 2-3, с тим да ће се Лазар, Немања и Стојковић задржати.
Није добро
Прије свега то што у пола сезоне (без обзира на предност) добијамо квалитетног тренера,али сама ситуација у клубу и могуће посљедице би могле оставити трага на играче,па и на чланове најужег руководства,стекло се неповјерење и на трибинама,подјеле...Све би то могло утицати да резултати не буду увјерљиви,тим прије што прву утакмицу гостујемо у НП који ће сигурно је бити знатно јачи наго на почетку сезоне,а гори им под ногама,сигурно је да ће и Партизан бити у нешто измјењеном саставу. Исто тако,сасвим јасно је да би неки играчи који су код Станоја били стандардни,често довођени у контекст бораца за Станоја, могли од стране актуелног руководства бити на игнору,иако то није одлика професионализма али код нас ме ништа не чуди. Наравно велико је питање колико ће појединци на припремама задовољити Аврама,неће се он много обазирати на старе заслуге,голове,асистенције, свјестан је он да је Партизан велики клуб на овим просторима,гдје је резултат једино мјерило,али не толико у домаћем такмичењу гдје доминира,већ у Европи,а као подлогу за Европу ваља претходно пола године створити тим и план,да би се већ у јулу почела епизода звана "улазак у групе ЛШ". Велико је питање и колико ће буџет Партизана моћи истрпити замисли Гранта,не сумњам ја да је он итекако упућен колико Партизан може трошити на трансфере али на плате, стога би се требао постићи некакав консензус,а што да не путем Аврамових веза,које нису мале довести неки играчи из Челсија,омладинци или чланови другог тима.
Све у свему, сваком гробару овај потез мора бити добар, ако ништа друго онда је ипак име Аврама Гранта довољно јако у европским водама, надат се да ће и неки спонзор ускоро доћи, надат се да ће Аврам што дуже остати, а што ће посљедица бити добри резултати у Европи. Некад кажу не треба се окретати шта је било, дакле антипатије према Ђурићу оставити по страни, нисмо у својој историји после Тумбе имали веће тренерско име, добили смо га и надат се да ће нам донијети доста добрих ствари,за почетак титуле и европске боље дане....
|