Vidim da je često sarkastično poturanje teze da je Robert Prosinečki neka nedodirljiva mantra u Crvenoj Zvezdi i da mi koji ga podržavamo, u stvari njega držimo iznad samog kluba. Govorim u svoje ime, a oni koji prate moje postove duže, mogu da potvrde, da sam uvijek bio za to da se treneru da određen period, da pokaže, može li da da doprinos unaprijeđenju igre, igračkog kadra i da osvaja titule. Sa par izuzetaka (Dostanić, Kristić), kod kojih je elementarno neznanje bilo evidentno, čak sam smatrao i da je otkaz Pižonu bio kardinalna greška, iako mi je igra bila odvratna, dekadentna i uopšte nedostojna Zvezde. E sad postavlja se pitanje, šta Crvena Zvezda u ovom trenutku, traži od trenera i šta od istog može da očekuje? Titula? Evropa?
Bilo bi bolje da ljudi na vrijeme shvate bitnu stvar, a to je da je klub trenutno u fazi pucanja po svim šavovima, počev od organizacionog haosa, koji je sadašnja nesposobna uprava dijelom naslijedila, dobrim dijelom i sama stvorila, preko dugovanja, kredita, kamata i menadžerskih igrača, za šta sve vrijedi ista opaska. Dijelom naslijeđeni, dobrim dijelom, sami stvoreni od strane aktuelne uprave. U sportskom sektoru, takođe vlada haos, koji se postepeno produbljuje. Ma koliko pojedinci smatrali da je normalno, da igračima plate kasne i da se dinamika isplate kreće u sferi "dođem ti kad budem imao", akumulirano nezadovoljstvo takvim načinom poslovanja, neminovno vodi ka nezadovoljstvu, kasnije ka revoltu, a bogami i otvorenom buntu... Omladinska škola je u do par godina unazad bila u fazi stagniranja, a postavljanje dokazanog nestručnjaka Dostanića, na njenno čelo, bio je još jedan u nizu banalnih poteza uprave, koji su unazadili sportski sektor... Dakle šta je realan, šta stvaran domet u situaciji kad ti jedini rival, finansijski, logistički i organizaciono,daleko bolje stoji? Koliko je realno pričati o tituli? Zavaravamo se da Zvezda ima vrhunski tim za ovdašnje okvire, a realno u pitanju je samo perspektivan tim, koji do potpune afirmacije, mora da prođe još mnogo, a konstantno se osipa. Pričamo o tituli, a Zvezda ne može da dovede alternativu Mladenoviću na lijevom beku, niti igrača koji bi zamijenio Mikića, jednog sasvim prosječnog JSL beka. Nema adektvanih pojačanja na krilnim pozicijama, a od četvorke za koju je trener zahtjevao da ostane, ostala su dvojica. I mi pričamo o nekoj kvalitetnoj alternativi na trenerskom mjestu. Kao bi Stepanović ili Milinković, sa ovako osutim igračkim kadrom, i vrlo upitnim pojačanjima, bili sposobni da pariraju Partizanu i izbore učešće u Ligi Evrope? Gledajmo mi malo realnije...
Nisam uopšte idolopoklonik, niti dajem blanko podršku Prosinečkom, ali mu dajem podršku do trenutka, kad u noromalnim uslovima, sa igračima kojima barem ne kasni plata, ne bude ostvarivao adekvatne rezultate. nogi će opet reći - TITULA MORA DA SE OSVOJI. Ja odmah kažem da ne mora. Dovoljno je potvrditi kvalitetan rad, daljom afirmacijom mladih igrača, stvoriti sistem koji će stvarati igrače, a rezultat će doći kao plod takvog rada...
Prosinečki je iz krnjave omladinske škole izvukao Mijailovića, koji sada na tržištu vrijedi bar 3-4 miliona, a koga prethodnici nisu nimalo zarezivali. Afirmisao je i Lazovića, koji je kod Pižona i Dostanića bio daleko i od klupe, i umalo prodat Grashopersu za pola miliona, dok sada vrijedi deet puta više. Ako ništa drugo, afirmisao je dakle dvojicu igrača, koji u svakom trenutku mogu da se prodaju za soldinu sumu novca i omoguće klubu da preživi određen period. Igra nije na očekivanom nivou, ali za usvajanje određene filozofije, potrebno je vrijeme... Bilo koji trener da dođe, zahtijevaće igrače, pojačanja i opet neće ništa da garantuje. Pešić u KK je od poluigrača napravio solidan tim, izvukao maksimum, ali za više zahtjeva pojačanja i stabilan budžet. RP u FK, ćuti i radi, iako su u prilično sličnim situacijama, što se tiče ekipe... Opet, Kari, kao jedan od najboljih svjetskih trenera, zahtjeva pojačanja, i to kvalitetna, zahtjeva siguran budžet, ali KK ima čovjeka koji to i može da mu obezbjedi. FK ima upravu, koja sve svoje bijedne poteze, krije iza trenera, kojem direktno podrivaju autoritet, gurajući ga kao odgovornog za sve. Sličnosti postoje, s tim da Kari svoje prevazilazi time što može da digne sidro i ode, jer nema toliku emotivnu vezu sa klubom. Prosinečki neće da diže ruke, a mogao bi isto tako, jer mu je nebrojeno puta, uprava sama podrila autoritet, prigovarala za podršku igračima kod štrajka, i olako pustila važne igrače...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|