Citiraj:
.
Izvor: PRESS
Intervju, LOTAR MATEUS, Nemačka fudbalska legenda
PARTIZAN JE MOJ NAJVEĆI USPEH!
Lotar Mateus:"Plasman sa crno-belima u Ligu šampiona najradosniji je trenutak u mojoj karijeri, tada sam bio ispunjeniji nego kada sam 1990. godine sa Nemačkom postao prvak sveta"
Nemačka fudbalska legenda Lotar Mateus kaže da mu je plasman sa Partizanom u Ligu šampiona najveći uspeh i najradosniji trenutak u karijeri, računajući i igrački i trenerski deo! On je u opširnom intervjuu za zvanični sajt FIFA istakao da je tadašnji podvig crno-belih ravan uspehu nemačkog nacionalnog tima iz 1954. godine, koji se okitio titulom svetskog prvaka!
Mateus je istakao da je posle pobede nad Njukaslom bio emotivno najispunjeniji, čak više nego kada je 1990. godine sa Nemačkom postao prvak sveta.
n Imali ste mnogo uspeha u trenerskoj, a naročito u igračkoj karijeri. Šta biste izdvojili kao najvažniji i najsrećniji momenat?
- Prvo mi na pamet pada osvajanje Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine, ali plasman s beogradskim Partizanom u Ligu šampiona je moj najveći trenerski uspeh i emotivno sam tada bio najispunjeniji. Poenta je u tome što niko nije očekivao da možemo da prođemo kroz kvalifikacije, ali načinili smo pravo čudo u Njukaslu! Posle poraza u Beogradu, otišli smo na Ostrvo i eliminisali engleskog predstavnika. Vratili smo samopouzdanje čitavoj zemlji, koja je bila na kolenima. Bio je to identičan uspeh onome iz 1954. kada je Nemačka postala prvak sveta.
FAKTI
- Lotar Mateus je preuzeo Partizan u decembru 2002. godine i vodio ga do pred kraj 2003. Sa crno-belima je osvojio šampionsku titulu i plasirao se u Ligu šampiona
- Nemac je prvi i najuspešniji strani stručnjak u istoriji srpskog fudbala
- Mateus je posle Partizana vodio Rapid, mađarsku reprezentaciju, brazilski Atletiko Paranenense i Salcburg
n Osim Partizana vodili ste još nekoliko klubova širom sveta, ali ste jedno vreme radili i kao selektor Mađarske. Gde je teže raditi, u klubu ili reprezentaciji?
- Kao selektor nemate identičan uticaj na igrače, kao kada ste trener tima i sa njima ste svakodnevno. Selektor mora više psihološki da utiče ekipu, jer nema dovoljno vremena da sa igračima radi na terenu. Svega dva ili tri dana.
n Koja je vaša omiljena formacija?
- Ja sam pristalica atraktivnog, napadačkog fudbala, koji gaje Arsenal ili Barselona. Takođe, minhenski Bajern ove sezone forsira takav stil. Uvek sam za napad, mada ne smeju da budu zapostavljene ni obaveze u defanzivi. Trudio sam se da sve moje ekipe igraju tako.
n Ostaćete upamćeni kao jedan od najboljih centralnih veznih igrača koje je svet ikada video. Koji igrači su danas najbolji na toj poziciji i koliko je vremenom izmenjena uloga plejmejkera?
- Nemate danas klasične kreatore igre kao što su to nekad bili Dijego Maradona ili Mišel Platini, koji su bili bukvalno perfektni. Poslednji takav igrač bio je Zinedin Zidan. Međutim, formacije su sada znatno drugačije nego ranije i konstantno se menjaju, tako da više nemate klasičnu, staromodnu „desetku" - naglasio je Mateus.
PRIREDIO: V. T.