Khal Drogo je napisao:
Нема ту неког правила када су у питању емоције и са колико ћемо жара навијати за вољени клуб или вољену националну селекцију.
И тај емотивни набој зна бити промјењив. Танка је и границе између љубави и мржње.
Ту емоције, наклоност, знају одредити неки догађаји, да нам клуб или национална селекција постану омражени, или их гледамо са више симпатија.
Како то и бива, и политика се зна умијешати. И када су клубови у питању (рецимо својевремено смо имали у Шпанији у вријеме Франкове ере када је Барса имала "посебан третман"), а још више када су националне селекције у питању.
Код националних селекција, имали смо рецимо у Загребу 1989-е првенство Европе у кошарци, и та Југа је имала подршку у Загребу какву вјероватно никад раније није имала.
Само неколико мјесеци касније 03.06.1990, фудбалска селекција Југе у том истом Загребу угостила је Холандију, и читав Максимир острашћено је навијао, наравно за Холанђане. Заправо и нису имали нешто симпатија за Холанђане колико ту бјеше мржње и колико негативног набоја на том мечу према Југи. И колико се ствари за неколико мјесеци промијене.
Не спорим, било је и 1980их и раније на том простору анимозитета према Југи, барем ја то знам, но све је то кроз + или -, које емоције у том тренутку превладавају, тако се створи и привид, а привид је у овом случају важнији од реалног стања ствари.
Ту обично кажемо, за селекцију "своје земље". Но када је "наша" национална селекција у питању, значи Србија, вјероватно ће се са више жара, са више страсти навијати у Српској него у самој Србији (ако би се равнали по Београду, дефинитивно), иако наши простори формално припадају другој земљи.
Имамо ми таквих ситуација доста по свијету, и ту када су емоције у питању супремацију често има етничка припадност у односу на држављанство, а некад и сам анимозитет према администрадивном средишту или пак доминантном народу у тој земљи.
Код клубова то и није толико подложно промјенама, и промјене у емотивном односу према неком клубу су обично везане за неке личности које нам постану омражене или их више готивимо.
Преширока тема, тешко је ту у пар реченица рећи неку "коначну истину".
Како ми је први пост на овој теми, Србији пуно среће у Русији.
Zaboravio si drugi slucaj....
Fudbalska "velesila" Banglades koja vjerovatno nikad nece zaigrati na mundijalu je uveliko podjeljen ... pola ih navija za Brazil a pola za Argentinu .... u toj svojoj strasti idu toliko daleko da se potezu nozevi i desavaju teska ranjavanja...