Citiraj:
NBL liga (koju Nitro pomenu) je najbolji primer zasto NE.Do starta NBL lige centri srpske kosarke(Kraljevo,Cacak itd.) su bili u zizi interesovanja,pa samim tim i imali vise para i veoma uspesne skole kosarke,a od kad je krenula ta nakaradna liga dvorane su prazne,klubovi iz tih gradova su sve zaduzeniji i sve vise se zanemaruje rad sa mladjim kategorijama.
o kakvim centrima srpske kosarke mi tacno govorimo? koliko titula, plasmana u plej of, kupova, bilo cega imaju ti centri u posljednjih 50 godina?
partizan i zvezda nisu putujuci cirkusi, pa da im je zadatak da posjecuju sela i priredjuju predstave za narod tamo. jel treba ti klubovi da zrtvuju jake utakmice, a time vjerovatno i svoj uspjeh u evropskim takmicenjima, zarad toga da bi neki domacin u kraljevu mogo da vidi partizan i da mu srce bude puno? to su gluposti.
sto se tice rada sa mladima, pa postoji juniorska liga srbije, to je prilika za talente da se dokazu i zasluze poziv u fmp, hemofarm, zvezdu ili partizan. ako je skauting dobar, nece biti nikakvih problema. ocit primjer je djekic, koji do ove sezone nije odigrao ni jednu seniorsku utakmicu. a eno ga sad u partizanu, sa nemalom minutazom. plus, NLB liga nije zatvorena, pa svako moze da se stisne i napravi klub koji ce kroz prvenstvo srbije uci u NLB ligu i igrati jake utakmice, kao sto je to uradio radnicki iz kragujevca. dakle, ja ne vidim nikakav problem sa svim tim. bolje je da jedna zemlja ima 4-5 jakih klubova, nego 20 prosjecnih/slabih.
Citiraj:
Stvaranjem jedinstvene fudbalske lige opet bi nestali centri,poput Nisa,Krusevca i Kragujevca i srpski fudbal bio na najvecem gubitku
upravo suprotno, ti centri propadaju zbog slabosti domace lige. vise ni zvezda ni partizan ne mogu da privuku vise od par stotina gledalaca tamo. kvalitet (ako takvog necega tamo uopste i ima) je potpuno razvodnjen, rad sa mladima je nula. ako bi se igrala zajednicka liga, klubovi bi bar imali motiva da prave timove koji bi mogli da se plasiraju u tu ligu i igraju jake utakmice, vjerovatno i finansijski profitiraju. ovako, za sta se uopste bore nis, krusevac, kragujevac? zasto bi neko ulagao pare da bi bio cetvrti (posto su prva tri mjesta rezervisana) u ligi, eventualno odigrao jedno pretkolo evropskog takmicenja, i ostatak sezone igrao dosadne utakmice u dosadnoj i slaboj ligi?
Citiraj:
To recimo misliš ti, ja se u neku ruku slažem i još dobar dio ljudi smatra tako, ali je problem što oni koji stvarno donose odluke, u toj tvrdnji imaju dobor uporište, za izbjegavanje regionalne lige. Jednostavno će se uvijek nači neki mudroser, koji će reći da će tako nešto upropastiti ligu, recimo Srbije, jer zaboga Zvezda se stabilizovala, Partizan pojačao, a Vojvodina će na proljeće mnogima da pomrsi račune sa pojačanjima koja je dovela. To što ih prosječni evropski ligaši prave smiješnima u evro-utakmicama, to je manje bitna stvar...
pa svako ko nije slijep moze da vidi da zvezda i partizan nikad u svojoj istoriji nisu bili gori nego sad. ja ne znam stvarno kome ti mudroseri mogu da prodaju tu pricu.
Citiraj:
Elem, iz razloga koje sam naveo u ranijem postu, a koristeći elemente koje sam naveo u ovom, držim da će pomenute sive eminencije u fudbalskim klubovima, spriječiti formiranje te lige. Jednostavno jer je njima lakše da u budu krupne ribe u bari, nego osrednje ili čak male u jezeru... O odbrani patriotskih stavova - "gdje ćeš sa ustašama u istu ligu, jesmo li se za to borili" (molim da se niko ne uvrijedi ovo je samo karikiranje nekih drugih stavova, nikako moje lično mišljenje) "stubovima srpstva" i "odbranama nacionalnih interesa", ne treba ni govoriti. To će tek da bude kamen spoticanja...
jedina stvar koja meni daje nadu je to sto ni u ostalim klubovima regiona ne sjede neka ugladjena gospoda, nego vrlo slicni lovci u mutnom kao i u zvezdi i partizanu. dakle, mozda se dogovore svi zajedno da love u mutnom u velikoj zajednickoj ligi, iduci logikom da bi tako mogli na neki nacin da pokradu vise para. uostalom, namjestaljke i kradje nisu bile strane ni u ligi bivse jugoslavije. od kad ja pamtim, sto je negdje od kraja osamdesetih, uvijek je bilo raznoraznih afera, namjestanja da jedni ostanu, drugi ispadnu u ligu (cuveni slucaj pristine). sjecam se utakmice kojoj sam prisustvovo sa 11 godina, sarajevo-zvezda, kada su svi na stadionu znali da ce sarajevo da pobijedi, ali da ce pancev da da nekoliko golova, da bi bio zlatna kopacka evrope. i bijase 3:2 za sarajevo na kraju, s tim sto su za zvezdu igrali tipovi za koje je malo ko i znao da se nalaze i u rezervnom timu.
dakle, lova u mutnom je uvijek bilo u ex-yu i uvijek ce ga vjerovatno i biti. to nije prepreka za formiranje jedinstvene lige