Igrom slucaja sam bio na dan utakmice u B.Luci i veoma blizu mesta (gotovo direktan ucesnik,jer sam iz porte gradske crkve imao priliku da posmatram obracun policije sa Vulturesima).
Cela situacija je veoma zalosna,medjutim ne treba sve to odmah prebacivati na politicko-religiozni razlog (mada je to sigurno jedan od bitnih razloga),to je jednostavno pojava koja je rasirena sirom sveta.Mislim da bi trebalo uvesti zakone kao u Engleskoj gde sledi duza robija zbog ulaska na teren.Ne bih optuzio Vulturese,nego policiju i organizatore susreta zbog nesposobnosti.Znalo se da ce ovo biti mec visokog rizika,pa samim tim je trebalo poduzeti i konkretne mere.Nije smelo da se desi da ima dovoljan broj policajaca i i drugog obezbedjenja,a da jedan manijak udje u teren.Duznost obezbedjenja nije da gleda utakmicu i promatra igrace,nego da tokom celog meca prati ponasanje publike,dakle da budu okrenuti publici.
Zatim sledeca greska obezbedjenja je sto su bacili suzavac medju publiku i na taj nacin jos vise podigli tenzije,a verovatno na taj nacin naneli povrede i neduznim navijacima.U jednoj iole normalnoj zemlji,sa normalnim sistemom,neko bi odgovarao za ovakav postupak i verovatno da bi bilo otkaza ili ostavki.Da li ce se to desiti i u banjaluckom slucaju,cisto sumnjam,jer slasta je slast,a vlast je slast po bilo koju cenu!!!
Kako ce biti registrovana ova utakmica ili ce biti ponovljena?
Po nekim normalnim svetskim normama i zakonima ova utakmica bi trebala biti registrovana 3:0 za Sarajevo,medjutim u bosanskoj praksi imam slican primer za drugcijim ishodom.Slican incident se desio na utakmici Slavija-Sarajevo gde je navijac Sarajeva napravio isti ispad.Posle praznjenja stadiona utakmica je nastavljena,jer je izvrsen ogroman pritisak na rukovodstvo i igrace Slavije (cak im je receno da ce utakmica biti registrovana u korist Sarajeva ako se ne vrate na teren),dakle ako primenimo isti arsin utakmica bi trebala biti registrovana 3:0 za Borac,jer su igraci Sarajeva odbili da se vrate na teren.
PS1.anchica,
ovo je sportski podforum,dakle tvoj post je potpuno besmislen i nepotreban na ovom podforumu.
PS2.
Pozdrav i postovanje Vulturesima,jer su i u onako malom broju pokazali kako se navija za svoj klub i nisu se bojali da se suprotstave onoj hordi u plavom,kojima je bilo vaznije da lice na likove iz SF-filmova,nego da se pobrinu za sigurnost utakmice.
_________________ Z.I.P.D.D.Z.
|