Vrijeme je za novu sezonu ABA lige. Olimpija je opet izlobirala mjesto za sebe, naravno Covke je to iskoristio i ubacio usput jos jedan Srpski tim

Kad mi ne bude mrsko napisacu malo o pojedinacnom rosteru ekipa kako se budu popunjavali. Za sada mogu pisati jedino od FMPu jer oni nece mijenjati mnogo. Trebalo je da trojica predju u Zvezdu ali posto ce se igrati ABA onda je logicno da ostanu jos jednu sezonu i da se razviju do kraja. Pitanje je hoce li vracati Aranitovica, ali pretpostavicemo da hoce (mada logicnije je da ostane u Leksu).
Roster:
Covic, Djokovic, Rebic
Radanov, Aranitovic
Davidovac, Lazarevic, Radovic
Dobric
Apic, Tejic, Bursac
Mislim da ce biti ovako.
Odmah se primjecuje da ce FMP igrati atipicnu kosarku jer, logicno, ovdje nema petice. Svi momci koji ce glumiti centra mogu pogoditi sa distance a mogu se i pohrvati sa jacim od sebe u reketu, dakle bice izuzetno nezgodni. Bursac, Apic i Tejic ce glumiti petice, Dobric i Lazarevic ce provoditi neko vrijeme na 4... Skok im nece puno trpiti jer imaju dobre atlete u vidu Lazarevica, Dobrica, Bursaca, a i momke sa dobrim skokom na poziciji nize. Vrtice pik do iznemoglosti, spustace Lazarevicu na niski post protiv slabijih igraca, bice tu mnogo tecne i lijepe igre jer ce biti uigrani i imace fin kontinuitet. Glavni organizator je Filip, momak je sazreo igracki, igra za ekipu, prvi je asistent ove zavrsene superlige, zna povuci kad treba, moze pogoditi kad se lomi, u sustini postao je odlican ABA plej, i drago mi je sto ce igrati takmicenje svog nivoa a ne da cami u KLSu. Ocekujem ih oko sredine tabe, mozda cak i u gornjem dijelu ako se poklope kockice. Medju zadnje tri ekipe sigurno nece biti.
Sto se tice igraca koji su potencijalno zanimljivi u perspektivi za Zvezdase, ali i za ljubitelje Srpske reprezentacije, trebalo bi (ovim redoslijedom) obratiti paznju na:
1.
Radanov - Plej u tijelu beka, mozda i krila... 18 godina, veliki potencijal, posjeduje sve sto bi dobar kosarkas trebao imati, dobra odbrana, asist, pregled igre, kontrola lopte, sut koji je nekonstanatan ali se moze popraviti.
U najboljem slucaju rang Jarica, u najgorem Vuk Radivojevic (naravno ako se ne dese neke uzasne povrede)
2
Lazarevic - Fizicka zvijer u svakom pogledu. ...20 godina....Rijetko vidjen spoj atleticizma i snage. Bolje predispozicije nego kod Nikole Kalinica. Posjeduje sve sto jedan savrsen role player na najvisem nivou treba posjedovati. Jedina zamjerka na kamenom sutu, ali da ima i sut vec sada bi bio u najjacim evropskim klubovima. Moze da brani sve od 1 do 4, cak i lakse petice, lateralne kretnje brutalne, skok sjajan, gradjenje, pozicioniranje, niski post, razumije igru, ulaz, momak ima sve osim suta. Moje licno misljenje je da ce sut tesko da popravi ali moze da pogodi u dobrim procentima one "Kinsijevske" suteve.
Sto se tice limita, ostavicu otvoren najbolji slucaj, a u najgorem ce biti rang Kalinica.
3.
Davidovac - Plej u tijelu igraca 3-4. ...21 ili 22 godine (tu je negdje na prelazu, Gudurino je godiste mislim)... Posjeduje savrseni kliker za kosarku, stari tip igraca, pametan racionalan, kompletan. Izgleda po malo spor ali u stvari nije, prvi korak je dobar. Posjeduje solidan sut, igra odlicno sve vrste pika, defanzivno dobro brani od 2,3 a moze i 4 u nekim situacijama. Malo losije izlazi iz blokova. Mana mu je sto je jednostavno nekonkretan, trebao bi preuzeti inicijativu i pokazati ko je caca. Nema ociglednih nedostataka, treba samo da klikne i sazrije i mislim da ce mu ABA liga u tom pomoci.
Najbolji slucaj neka verzija izmedju Bodiroge i Duska Savanovica (odlican EL igraca i ozbiljan reprezentativac), najgora verzija prosjecan ABA igrac poput nekog tamo Delasa ili mozda Stojanovskog, tako nesto. Ne mogu mu naci konkretnog parnjaka jer je on stvarno atipican igrac.
4.
Dobric - Dobar suter i atleta.... 22 godine.... Za mene je licno iznenadjenje kako se razvio, nisam ocekivao puno od njega, bilo je i vecih talenata. Ali eto momak se razvio u odlicnog sutera. moze pokriti 3 i u nekom slucaju i 4. Siri odbranu, dobro trci tranziciju. Defanzivno je dobar, moze da brani 1,2,3 ... cetvorke vrlo tesko, jedino one lagane. Igrac rotacije u sustini, brzo nakucka nekih poena, gotovo neprimjetno.
Ocekujem mu Keseljovu karijeru, mozda sam i dalje nepravedno nepovjerljiv ali eto to je moje misljenje.
O Aranitovicu smo puno pisali prije. To je to sto se tice najzanimljivijih igraca. Tu naravno moze iskociti neko drugi a neko od ovih da nestane, ali sada trenutno ovako stoje stvari.
Eto, nadam se da nisam smorio