Citiraj:
Oliver Knezović priznao da je pucao u navijača
Prema neslužbenim informacijama, Oliver Knezović, čovjek koji je pucao na navijača nogometnog tima Sarajeva, Vedrana Puljića nije policajac kako se vjerovalo već jedan od sudionika nereda. Knezović se sam prijavio policiji jer, kako je rekao, nije mogao izdržati ono što se dogodilo. Policiji je izjavio da je u neredu u kojem se našao bio napadnut te je pucao u samoobrani i to ne u nekoga posebno već u gomilu.
ŠIROKI BRIJEG - Može Ćiro Blažević koliko hoće glumiti ujedinitelja Bosne i Hercegovine, ali stvari su ''došle na svoje” u nedjelju u Širokom Brijegu.
Užasno je teško rekonstruirati što se oko 15 sati u nedjelju događalo kraj stadiona u Širokome, bez obzira na jednodušnost lokalnih svjedoka.
Jasno je samo da je u okršaju poginuo navijač Sarajeva Vedran Puljić (22), da je ranjeno 15 civila i 16 policajaca, a u sarajevsku bolnicu se navečer prijavila još 31 osoba, i da je gužva počela kad se kraj stadiona Pecara pojavio konvoj od dvadesetak automobila i autobusa s oko 600 navijača Sarajeva zvanih Horde zla.
Dočekala ih je mala skupina policajaca, jer je glavnina snaga upućena na mostarski Bijeli brijeg, gdje su se sastali arhineprijatelji iz Zrinjskog i Veleža. Po kafićima i kućama uz lijepi stadiončić za sedam tisuća gledatelja pričaju da su Horde zla, čim su stigli s jedne i druge strane stadiona, odmah izjurili iz autobusa glava pokrivenih “fantomkama” i oboružani letvama, bokserima, kamenjem, ciglama i drugim priručnim sredstvima uključujući i vatreno oružje i počeli razbijati i tući sve na što i koga su naletjeli.
- Šutali su nogama one jadne policajce, ovi im nisu mogli ništa, porazbijali su sve, evo meni sva stakla otišla, priča nam - kao i većina drugih uz molbu za anonimnost - gazda jednog od kafića u nedjelju navečer dok su komunalci šmrkovima prali tragove žestokog okršaja.
Svuda su se čuli pucnjevi, a da nitko nije znao od koga dolaze. Policija tvrdi da nijedan njihov pripadnik nije zapucao, lokalci pričaju da Škripara - navijača Širokog - u početku nije bilo nigdje jer ih je jedva stotinjak bilo već na tribinama. No, u jednom trenutku i oni su se priključili metežu, navodno su i jedni i drugi policajcima otimali oružje, a netko je ispred vlastite kuće u zrak ispalio rafal iz automata.
U ljutome boju 59-godišnjem Željku Zadri propucana je pred kućom noga, a 21-godišnjem navijaču Amiru Hadžiću pluća (obojica su stabilno), dok su se kasnije u sarajevsku bolnicu prijavila još dva navijača s prostrijelnim ranama vrata i lakta. Letjele su bengalke, a samo ludom srećom ni jedna od njih nije pogodila benzinsku crpku uz sam stadion, makar je bilo pokušaja, a onda bi stvarno došlo do tragedije.
- Upadali su po kućama i baščama, susjedu su mi i alat pokrali, jednom su čovjeku polomili ruku, stradale su sve šipke kojima držimo paradajz, trebalo im za tuču - kaže nam jedna starija stanovnica ulice uz stadion.
Panika je zavladala i u frizerskom salonu lokalnog - kako se predstavlja - stilista, vlasnika manekenske agencije i pjevača Lea Morena koji je upravo pripremao frizure na šest manekenki koje sudjeluju ovih dana na jednoj modnoj reviji.
- Cure su počele vrištati, morao sam ih skloniti u WC da ne stradaju - kaže Moreno. S druge strane, prijestolničke TV postaje i portali - a bar dio toga potvrđuju i snimke na YouTubeu - bruje da je prvo konvoj kamenovan s kuća i stabala, pa da su Horde zla samo krenuli pomoći napadnutima.
I u Širokom Brijegu rekli su nam da nešto kamenja jest poletjelo, “ali to su djeca bila”. Kad su specijalci ispraćali gostujuće autobuse cijelim putem od Širokog do Mostara prema njima je letjelo kamenje, o čemu svjedoče i hrpe stakla uz tu cestu. S obzirom na naizgled važniji posao u Mostaru, u Širokome Brijegu bilo je angažirano 50 policajaca, 30 zaštitara i šest klupskih redara, pa su sudionike tučnjave uspjeli smiriti tek specijalci koji su oklopnim transporterima stigli iz Mostara.
Policija Zapadnohercegovačke županije tvrdi da je sve bilo inscenirano od strane navijača Sarajeva, načelnik Zoran Galić demantirao je odmah u nedjelju navečer na tiskovnoj konferenciji sve priče o navodnim zasjedama za Horde zla i policijskoj pucnjavi.
- Znaš šta ću ti ja reći, svakome policajcu koji na ove budale nije izvadio pištolj treba odmah dati otkaz - kaže jedan od naknadno ohrabrenih Širokobriježana, koji, dodaje, žali što nije otišao do kuće i vratio se s očito uvijek spremnim kalašnjikovom, pa da im “spraši rafal po nogama”. A kako je to svuda uobičajeno u BiH, svi su vrlo precizni u nacionalnom određivanju gostujućih huligana, bez obzira što je poginuo mladi sarajevski Hrvat jedine zamjenice koje se koriste su “mi” i “oni”, a pridjevi “naši” i “nji’ovi”.
Tenzije spušta načelnik Miro Kraljević, koji o izgredima govori samo kao o huliganskim ispadima kakve Široki Brijeg nije vidio još od okršaja Torcide i Bad Blue Boysa na turniru Gojka Šuška prije tri, četiri godine.
- Ne želim nikakve tenzije, i pozivam i sve druge koji požele nešto reći o ovome da na isti način postupe. Ipak, vjerujem da je ovo bilo isplanirano, umjesto u Mostar huligani su došli u Široki, gdje ih očito nitko nije očekivao - kaže Kraljević, spominjući da su igrači Sarajeva u Širokom lijepo dočekani, došli su dan ranije, izlazili po kafićima, družili se i s rivalima iz Širokog.
I mnogi drugi su skloni teoriji da su huligani izabrali Široki Brijeg kao “rezervno” mjesto obračuna.
- Bar dva autobusa su iz istočnog Mostara došla, i to prepuni ljudi, i po podu su sjedili. Točno su znali zašto dolaze - priča nam onaj isti širokobriješki ugostitelj.
Nogometni savez je odmah odgodio utakmicu osmine finala kupa koja se trebala igrati u srijedu, u Mostaru su trebali igrati Zrinjski i Sarajevo.
Izvor: Jutarnji list
Link za tekst, fotke i komentare:
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,10,5,,178653.jl