Vieri: Moratti je režirao Calciopoli i imam dokaz
Nakon što su milanski Inter i Telekom Italije, osuđeni na plaćanje kazne od milion eura odštete bivšem italijanskom reprezentativcu Christianu Vieriju, za ilegalno prisluškivanje dok je bio fudbaler Intera, poularni Bobo se oglasio u javnosti.
Vieri je istakao da su igrači Intera imali potpisanu klauzulu o navodnoj saradnji Intera i Telekoma, koja je predviđala uklanjanje najjačih momčadi lige, sa ciljem da Inter osvoji Scudetto. Ovo su riječi bivšeg napadača Intera, koji je također igrao za Juventus i Milan.
"Spreman sam da pokažem taj dokument, za koji su svi znali. To ne mogu kriti, jer sam i sam prevaren i špijuniran. 70% ugovora fudbalerima je plaćao Inter, a 30% Telekom Italije, sve u cilju manjeg plaćanja poreza. Također, Moratti i Telekom su imali su dogovor o uklanjanju drugih timova, kako bi Inter dospio na vrh. Žao mi je Juventusa, kao i Milana, koji su najviše oštećeni, jer sam tada mislio da radim ispravnu stvar, za dobrobit kluba", rekao je Vieri.
Podsjetimo, u ljeto 2006. godine, najslavniji italijanski klub, Juventus, izbačen je u drugu ligu zbog navodnog namješatanja utakmica, iako su se nešto kasnije pojavili kompromitirajući dokazi i za Inter, te Milan, kao i neke druge klubove, ali sportska pravda u Italiji se nije očitovala i nije odlučila ponovo otvoriti slučaj.
Ovo me sad podsjeti na situaciju od proslog ljeta. Po italijanskom sportskom zakonu slucaj zastarjeva nakon 5 godina. Samo jedan dan nakon sto je prosao taj period sudija je dozvolio zainteresovanim stranama uvid u cjelokupnu dokumentaciju sudjenja i za divno cudo tada je isplivala gomila materijalnih dokaza za koje se i ranije tvrdilo da postoji, prije svega dokazi o interovoj saradnji sa Telekomom i zapisnici sa snimcima razgovora Morattija koje sudija nije smatrao relevantnim.
2. Glavni inspektor, mislim da se prezivao Faccheti, koji je vodio svu tu hajku je imao vlasnickog udjela u Telekomu ubio se pod nerazjasnjenim okolnostima nakon sto su ove cinjenice isplivale u javnost.
|