banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 01:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 339 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Sep 2010, 21:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
teskakategorija je napisao:
Ja samo kažem da ako pričamo o realnoj tuči i o tome ko bi pobijedio koga u realnoj tuči golim rukama da su prvaci svjeta u teškoj kategoriji u mma najbolji borci na svijetu i nepobjedivi bilo da je borba u kavezu ili na ulici.

Jesi li ti kada vidio ljutog ninju? Ili ninju nakon sto je ruckao feferone?

Ako se sastanu MMA borac i recimo kung-fu borac, potpuno jednake brzine i snage, sta mislis ko ce pobijediti? Kojim adutom raspolaze MMA borac u takvoj konstelaciji? Opet cinis gresku koju su cinili pojedinci, sto razvijanje brzine i snage poistovjecujes sa nekom vjestinom. Ako stoni teniser razvije vecu snagu i brzinu od MMA borca, ispasce da "je teniser jaci od MMA borca", sto nema smisla. Kad uporedjujes vjestine gleda se sta ti sama vjestina nudi, a ne koliko cu sati kao kung-fu borac ili teniser provesti u teretani dnevno. U cemu je poenta MMA? "direkt, aperkat, mavashi-geri, 6 sati u teretani-geri, zderi ko stoka i budi najjaci na svijetu"? Mislis da MMA borac ima sanse protiv sumo borca prvaka svijeta? Bezveze su poredjenja snage u kontekstu vjestine.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2010, 21:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Maj 2009, 20:41
Rusija mama

http://www.youtube.com/watch?v=2PKfW2R6x_E&

Ima li kod nas dje da se more trenirati Sambo?

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2010, 22:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Nema ali cini mi se da ovo na klipu nije SAMBO.
I da nisu braca Rusi, call-ovo bih bullshit. :D

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2010, 23:07 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Maj 2009, 20:41
Jasta da nije , ovo je Systema.
Sad jebat ga ja sam laik za ove stvari al ako Spetsnaz ovo trenira onda mora da valja :D

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 12:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

E, da...
@ teskakategorija
Ja mislim da ti imas pogresnu percepciju sto se tice vrhunskih MMA boraca. Dajes prevelik znacaj sirovoj snazi u odnosu na tehniku. Vecina vrhunskih MMA boraca ce ti reci upravo suprotno, da tehnika pobjedjuje snagu. Oni daleko vise vremena provode u treningu tehnike, nego u klasicnom treningu snage. Naravno, i sam trening tehnike doprinosi fizickoj spremnosti, a fizicka spremnos podrazumjeva vise od sirove snage koja dolazi iz mase.
Evo i u MMA svijetu imas dobar primjer. Mariusz Pudzianowski. On ti je strongmen, ima covjek 125 kg misica, cak je bio i sampion. Dakle, bio je najsnazniji covjek na svijetu, sto se tice te "zivotinjske" snage i on sigurno snazniji od svih MMA boraca. I na tu predhodno nabijenu snagu poceo je da trenira MMA (kik boks, hrvanje, BJJ) i nakon godinu-dvije se posao boriti u MMA... Ali sta se desilo? Cim je naisao na prvog ozbiljnijeg protivnika, dobio je batina.
Ne mogu misici i sirova snaga da pobjede godine, tj. desetine godina u borilackim vjestinama.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 12:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Ne, ne mogu.
Ljudi nikako da shvate da ako se može naučiti sjedeća odbojka, isto tako se može naučiti i borenje, ali istinsko borenje, ono koje spasava glavu na ulici. I pritom zaboravljaju da je na ulici, u borbi, za razliku čak i od svih vrsta ultimat fighta, dozvoljeno ama baš sve.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 14:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ali ne treba zaboraviti da su oni koji treniraju borilacke sportove savrseno svjesni te cinjenice.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 15:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koje?

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 15:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa da je na ulici "dozvoljeno" sve.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 17:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Rasprava o tome koja je vještina upotrebljivija u "relanoj situaciji", koja je "bolja" je već postala besmislena. Većina prosječnih, normalnih ljudi se veoma rijetko nalazi u situaciji da se bije na ulici. Ima li onda smisla potrošiti godine i godine života na nešto što će možda jednom eventualno zatrebati? Mislim da nema.

Prije neki dan, u nekom filmu naiđoh na misao, "možeš čovjeka naučiti borbenim tehnikama, ali od njega nikada ne možeš načiniti borca". To se može reći i u kontekstu rasprave o vještinama, neke obuhvataju širi spektar borbenih tehnika, i samim tim su bliže nekom "savršenstvu", ali je u konačnom ishodu sve do samog čovjeka. Svi imamo različite afinitete, i u skladu sa tim i biramo vještinu (ili sport, ako gledamo šire).

Ne mogu govoriti o drugim klubovima u Banjaluci, ali mogu ponešto o kineskom borenju koje mi učimo, a Daljac može da potvrdi nešto od toga, ako se slaže. Ko želi da đođe kod nas da nauči da se "tuče", da bi to ekspresno primjenjivao na ulici, može odmah da odustane. Pogotovo kad je riječ o klincima od 17-18 godina, kojima je glava usijana. Čovjek mora da bude mentalno spreman za određene tehnike, jer poznavanje vještine sa sobom nosi i odgovornost. Zato su ljudi koji se dugo bave borilačkim vještinama uglavnom smireni i izbjegavaju konfliktne situacije, jer nemaju potrebu da se bilo kome dokazuju. Borilačke vještine su nekada služile da bi se preživjelo, ali danas, kada za tim uglavnom više nema potrebe, njihovo usavršavanje treba da bude samo sebi svrha.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sta je Sanda, ako moze objasnjenje?

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://en.wikipedia.org/wiki/Sanshou

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hvala. Interesuje me kako izgleda trening Sande, bio sam posmatrao jedan trening, citav trening osim zagrijavanja i razgibavanja su sparingovali...? Znaci kako izgleda jedan klasican trening Sande?

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 21:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I meni se sanda doima. 8)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3l71pjVU4II[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 22:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Onda pravac skola D. Obradovic i uclanjuj se, pa da gledamo fajt tunajt :D

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 00:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Hvala. Interesuje me kako izgleda trening Sande, bio sam posmatrao jedan trening, citav trening osim zagrijavanja i razgibavanja su sparingovali...? Znaci kako izgleda jedan klasican trening Sande?

To je bio trening u prošli utorak koliko sam skontao, žao mi je što nisam bio, neka manja povreda se ispriječila. Mislim da su se momci spremali za neku noć borilačkih vještina, gdje se radi mini prezentacija, pa su zato više sparingovali.

Inače, u ljetnjem periodu su treninzi manjeg intenziteta, što zbog vrućina koje su nepodnošljive, kad u sali bukvalno nema vazduha, što zbog manje posjećenosti zbog raspusta i ljetovanja. Tada kondicionog dijela i treninga snage praktično i nema, već se uglavnom radi istezanje, a najveći dio je posvećen tehnikama. Otprilike u ovom periodu, kada zahladi, kreće se sa vježbama za snagu, i uopšte, dosta jačim treninzima.

Recimo da bi neki "klasični" trening obuhvatao vježbe snage i izdržljivosti, razgibavanje i istezanje, te vježbanje tehnika. Tehnike zavise od nivoa na kojem se učenik nalazi, ali je najveći akcenat posvećen bacanjima i hvatanjima. Vježbaju se i udaračke tehnike, ali je njihova svrha više u tome da pripremi teren za hvatanje i bacanje. Uostalom, u ovom klipu gore se vidi koliko se pažnje posvećuje bacanjima i hvatanju udaraca nogama.

Hristove i Besparica, uvijek ste dobrodošli da prisustvujete treningu, pa i da ga odradite sa nama. Vjerujem da bi to bilo zanimljivo, pogotovo sa stanovišta ninđucu percepcije borbe i treninga.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 10:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sanda je, prije svega, kontaktni sport koji se zasniva na bacanjima, jer ona skraćuju onu kritičnu distancu između dva protivnika na kojoj su mogući mnogobrojni udarci. Bacanja su srž sande, jer je taj sport napravljen da zaštiti onoga ko radi. Udarci, bilo koji i bilo kakvi, sredstvo za postizanje cilja, tačnije način kako da se priđe protivniku, da ga zaposliš da bi pokušao da uradiš bacanje, iako, naravno, bacanja možeš da radiš i kada je on u naletu, u napadu, kada razvija silu, ali tada se borba i traženje načina za bacanje drugačije odvija. Sanda na ulici izgleda sasvim drugačije, jer postoji i onaj njen dio koji se uči na većim nivoima i koji podrazumijeva odsustvo bilo kakvih pravila, tako da tradicionalno kinesko borenje koje je, manje - više, poznato kao wing chun, i sanda u određenom trenutku imaju sijaset istih i sličnih tehnika, a to se naročito podrazumijeva kada je u pitanju borba u parteru, borba sa oružjem i borba sa više protivnika. Ali, to su izuzetnbo visoki nivoi do kojih u klubu kod nas još niko nije došao i tu može da se nastavi ona priča koju je počeo Popokatepetl o tome kako se uči i šta treba očekivati od treninga kineskog borenja i ja se slažem sa svakom rječju koju je napisao.

Dakle, prije svega treba objasniti koncept kineskog borenja kao takvog, kao proizvod kineske civilizacije. Ono je stvoreno samo sa jednom svrhom - da nauči preživljavanju, što je istorijski uslovljeno nebrojenim ratovima koje su Kinezi vodili najprije među sobom, a potom i protiv osvajača, prvenstveno Mongola. Neću ulaziti u dublju istorijsku ekspertizu i genezu nastanka kineskog borenja, ali ću naglasiti da je ono do prije nekih pola decenije jednostavno bilo SAMO za kineskog čovjeka. Ono je nastajalo i ostajalo u porodici, prenoseći se s koljena na koljeno. Gotovo je bilo nemoguće da to znanje dobije neko ko je van određene porodice. Jednostavno, superiornost kineskog borenja je tražila strahovito rigoroznu selekciju onog potencijalnog jednog kojem će se to znanje prenijeti i dati. Ljudi, morate shvatiti da na određenom nivou kinesko borenje od vas pravi mogućeg borca koji je naučen, ali u bukvalnom smislu te riječi - naučen, da svaki fizički sukob rješava za sekundu ili dvije. Takvo znanje se nikada nije i nikada se ni neće dijeliti poput predizbornog pasulja.

O samom konceptu treninga mogao bih nadugačko i naširoko, ali nema potrebe. Tek ovoliko: što se tiče samih vježbi snage, a koliko sam primijetio mnoge interesuje, prije svega, to, kinesko borenje poznaje veliki broj vježbi kojima se jačaju svi oni dijelovi tijela koji moraju biti jaki. Od prstiju, preko tetiva i zglobova, do same mišićne strukture. Ljepota tih vježbi je u nekim sitnim, gotovo neprimijetnim dijelovima koji se ne mogu skinuti odokativno. Ista, ali potpuno ista stvar je i sa tehnikama, jer na višim nivoima postaje strahovito bitan osjećaj onoga što se radi (da li vas neko gura, propušta, zatvara, otvara, eskivira, pokušava da vas baci, itd.), a to se, naravno, ne može vidjeti, a tek manijakalni, višegodišnje-višečasovni trening može učiniti da se to osjeti...

Ovo je samo mali dio, ali sam pokušao da vam otprilike približim neke bitnije dijelove kineskog borenja.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 10:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kad su treninzi? Navraticemo ja i koleza da odradimo jedan trening, pa cemo da vidimo.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 10:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Treninzi su utorkom, četvrtkom i nedjeljom od 20 do 21.30.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 18:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Daljac, Popokatepetl, hvala na iscrpnim informacijama.

Bio sam na treningu u D.Obradovic one veceri kad su Bregovic i Severina bili u Akvani, ne znam tacno koji je datum bio. Mislio sam da je sve to kung-fu, tek kasnije vidim da jedni vjezbaju tipicne wu-shu vjezbe, a na drugoj polovini sale maltene iskljucivo sparinge radili. Onda mi je Djuric objasnio da je Sanda u pitanju. U prvi mah me je zbunilo, jer nisam vidio da u sparingu izvode neke specijalne pokrete koje bih mogao dovesti u vezu sa nekom vjestinom, licilo mi je na borbu slobodnim stilom. Upravo zbog toga sto nisam uspio uociti neki stil borbe, sam pitao od cega se sastoji trening Sande i sta se konkretno vjezba.

Ja na zalost nisam vise u BL, onda sam bio na godisnjem, inace bih mozda i navratio, ali ne bih sparingovao. Inace ja sam ninjutsu trenirao samo tri godine i ninjutsu nije moja primarna vjestina.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 339 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]