Zvezda je kao klub, dotakla dno na svakom mogućem aspektu, pa se posljednji slučaj, angažovanja advokata za Mišićevu odbranu, a zatim otvorenog davanja podrške momku, koji je dokazano mlatio i bakljom palio služebno lice, srozala do te mjere, da je mene, kad sam vidio one majice, bilo iskreno sramota što navijam za Zvezdu. Prvenstveno zbog beskičmenjaka koji trenutno nose taj sveti dres, a onda i zbog navijača. Znam da su navijači nebrojeno puta dokazali da vole klub i isto toliko puta, bili (da upotrebim otrcanu frazu) onaj 12. igrač, ali su i nebrojeno puta koštali klub, što preko kazni, što kroz narušavanje reputacije kluba. U ovoj situaciji priželjkujem jednu stvar... Možda će nekome zvučati radikalno, ali istjerivanje u drugu ligu, doživio bih kao prosvjetljenje... Prevashodno bi se oko kluba rastjerali lešinari, kvazi privrednici i taze biznismeni, željni novih izvora prihoda, kroz minimalna ulaganja, a prevashodno koristeći velike benificije, koje uživaju sportska društva. Na taj način, od crvljivog mesa, digli bi noseve i lešinari poput Miškovića, Mićovića, Dan Tane i ostalih, a klub bi egzistirao isključivo na svojim resursima, što bi značilo i početak obnove omladinske škole i rasprodaju bagre iz prvog tima, koja je klub dosada nebrojeno puta oblatila, što ponašanjem, što rezultatima u ovoj sezoni. Posljednji "humani" gest, još je jedan u nizu prinudnih poteza, povučenih na inicijativu navijača, koji sada već ozbiljno prelaze liniju koju ne bi smjeli da pređu, a to je miješanje u klupsku politiku. Bilo je toga i prije, ali su, uglavnom, držani na pristojnoj distanci, a sporadični incidenti, mogli su nekako i da se tolerišu. Sada ipak, pojedinci su, da li slučajno, previdjeli i potcijenili uticaj i mogućnosti te navijačke grupe, pa su im dopustili da pomenutu granicu pređu. Sad, da li ih je neko previdom pustio ili ima nečeg u toj priči da su pojedini navijači naprečac, osvanuli u skupocjenim automobilima, što će reći da su ključni pojedinci stimulisani, da naprave niz ekscesa, ne bih da sudim. Opet kažem da ovoliki broj ekscesa, ostavki, loših rezultata i previda, u trenutku kad se "finansijer" na velika vrata polako vraća u Crveu Zvezdu, ne može biti slučajan. Bilo je loših rezultata i ranije, ali nikad nije bilo ovakve krize na organizacionom i rezultatskom planu, zajedno. Ili je negdje napravljan gadna greška u prošlosti, pa srljajući u krizne trenutke, niko nije pokušao da povuče kočnicu ili je sve ovo dio većeg plana, ali kako god da se okrene, nije dobro.
I da ne zaboravim... Razmišljam kako bi to izgledalo da sutra neki Englez, navijač Mančestera, prebije engleskog policajca, za to dobije kaznu, a sutradan Runi, Tevez, Ronaldo i ekipa istrče sa majicama podrške tom navijaču. Zašto ja ne mogu ni da zamislim takvu situaciju? Pa još da jedan ozbiljan klub, opravda i stane iza takvog poteza igrača... Mislim da toga nema u normalnom svijetu... Evo primjera Borusije iz Dortmunda, čiji su navijači na sopstvenu incijativu prozivali i prijetili predsjedniku Hofenhajma, a klub se momentalno ogradio od toga i podržao policijsku istragu, koja je momentalno sprovedena. Još više su fudbaleri Zvezde osramotili samu prirodu tog humanog gesta, nošenja majica prije utakmice. Trend koji je posljednjih godina pokrenut, prenosio je poruke borbe protiv rasizma, nasilja na terenima, podrške fudbalerima koji su preminuli na fudbalskom terenu, a ne podrške ljudima koji učestvuju u prebijanju policajaca. Sramota, sramota, sramota...
A UEFA? O da pa oni će da reaguju izbacivanjem kluba iz Evrope... Vidi vraga, pa to ne mogu. "Zaslužni" fudbaleri su se za to već pobrinuli...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|