Citiraj:
Možda nije unosno navijati za Srbiju, ali je tuga gledati kako svi ostali iz okruženja mogu, samo mi ne.
citav tekst je vandredno glup, ali ovo je ubjedljivo najgluplji dio. sta, treba da im zavidimo na tome sto su iskompleksirani do bola, pa im fudbal sluzi kao nastavak rata? treba zaviditi onima sto dolaze na kosevo/bilino polje sa ratnim zastavama bih i pjevaju ludacke pjesme, jer to je, kao, "kult reprezentacije"? hebo takav kult reprezentacije.
uostalom, taj fenomen "kulta reprezentacije" najbolje je objasnio hrvat boris dezulovic. za one koji citaju...
Citiraj:
Nisam čuo da Srbi Hrvatima na ičemu tako zavide – a čuo sam, vjerujte, mnogo – kao što im zavide na tom neobičnom kultu. Lijepa je Dalmacija, lijepa je obala i lijepi su dalmatinski otoci, fantastični su novi auto-putevi i uredni zahodi, i dvostruko veće plaće i mediteranska kuhinja, i Oliver i Gibo i Severina, sve je to ekstra, brate, znači vrh, ali ništa zavist Srba ne pobudi kao neki njemački ili francuski stadion pun posve odlijepljenih luđaka koji su na tribine sišli ravno s uma, išarani u crveno-bijele kvadratiće, odjeveni u majice s crveno-bijelim kvadratićima, s šalovima i zastavama na crveno-bijele kvadratiće, pa u pivskom transu pjevaju „Lijepu našu“ potpuno mokri od suza.
„Jebem im majku ustašku, tako se navija za svoju zemlju!“, reći će prosječni kafanski Srbin pred televizorom, dok će drugi, čuli ste to bezbroj puta, obavezno dodati: „A ne kao mi, pičke.“
I ne postoji u cjelokupnoj slavnoj srpskoj povijesti ništa što Srbi ne bi s Hrvatima koliko sutra mijenjali za onu broncu s Mundijala 1998., koju im komšije nabijaju pod nos onako kako Zvezdaši već dvadeset godina svojim komšijama nabijaju Kup šampiona 1991., ne postoji ništa što u navijača, čovjeka i Srbina izaziva takvu zavist kao prizori u kojima Štimac, Jarni ili Bilić ulijeću glavom u njemačku kopačku, Šuker se krsti nakon gola Francuzima, a Boban medalju posvećuje napaćenom hrvatskom narodu.
Mnogo je historijskih i posve znanstvenih razloga zašto je to tako. Samo je jedan, međutim, točan: u Hrvatskoj ne postoji ništa nalik kultu reprezentacije. To što Srbima izgleda kao kult hrvatske nogometne reprezentacije zapravo je – kult države. „Kao što je to rat, poslije toga je sport područje preko kojega se narodi prepoznaju“, skicirao je taj kult selektor Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, pojasnivši uoči one povijesne polufinalne utakmice Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. osobitu ulogu nogometa: „Kad nema rata, nogomet je najvažnija stvar na svijetu.“
Hrvatska je, naime, svoju reprezentaciju dobila kao i državu, dakle kad i državu, u slavnom historijskom trenutku, u veličanstvenom Domovinskom ratu: nogometna reprezentacija Hrvatima je državotvorni, emancipacijski kult. Zato Hrvati u ognjici reperezentativnog kulta ne pjevaju navijačke pjesme, kao ostale bjelosvjetske pičke, već zborno skandiraju „Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji!“, bilo da igraju u Andori ili na Malti, zato – jer se „poslije rata narodi prepoznaju preko nogometa“ – u Maksimiru, bilo da gostuje Engleska ili Estonija, zborno skandiraju „Za dom, spremni!“, zato se iz pedeset hiljada grla čuje „Mi, Hrvati!“. Nijedan strani navijač iz Zagreba nije otišao s nedoumicom žive li u Hrvatskoj mi Kanađani ili mi Hrvati. To je ozbiljna država, ozbiljna reprezentacija i ozbiljan kult reprezentacije.