@трибина Б. Зељковић
Поштујем ја твоје мишљење. То твоје мишљење је став језгра Цигана. И све фино. И нема разлога да се било чији постови бришу, нити морамо нити требамо да сви мислимо исто. Треба да се виде различита мишљења.
Све што си написао у ових неколико постова је доказ да си (да сте) типичан Србин (типични Срби). Знаш шта нећеш, а не знаш шта хоћеш!
Потрефило се, јуче гледам изложбу о 27. марту 1941. године. И ту се дигли Срби и рекли: "Нећемо сарадњу са Нијемцима! Нећемо Тројни пакт!" Ал јебига, Нијемци су ту, живиш у времену у коме живиш, па смо због тог српског "не знамо шта хоћемо, али знамо шта нећемо" доживјели да смо изгубили краљевину, добили комунисте на власти и побијене стотине хиљада Срба. Али ето, ми смо јасно рекли шта нећемо!
Слично тако је и са Звездом.
Against modern football!, "хоћу да се дерем на стадиону, нећу са једем кокице", "хоћу да стојим на ненаткривеној трибини, нећу да сједим на сједишту са уграђеним гријачем за гузицу!". Ал ми живимо у 21. вијеку, постоје прописи УЕФА, европски стандарди, закони државе.
Неколико битних ствари:
1. Звезда је старија од Севера
2. Звезда је битнија од Севера (Север је ту због Звезде, а не обрнуто)
3. живимо у 21. вијеку (можемо ми бити романтични за неким временима од прије 30 или 50 година, али живимо у времену у коме живимо и у овом времену важе оваква правила и овакви закони).
Мени је тотално глуп тај принцип који важи за Атлетик Билбао, дакле
Con cantera y afición, no hace falta importación. Цигани су се дивили и играчима који нису Срби, који су стварали Звездину историју, а сад млађе генерације инсистирају да не треба да за Звезду игра неко ко је Хрват или Муслиман. А то није дошло ниодакле, то су научили на Северу!
Ја се слажем са "Шиптар, Хрват, балија, нису моја братија", али то је политика. Дакле, Хрват ми није брат, али ако може неки Колумбијац или Африканац бити плаћена радна снага у Звезди, што не би био и Хрват? Ако дође Модрић у Звезду, да гол и отрчи да прослави гол са Севером, а на огради севера Дражина слика и четнички барјак, у чему је проблем? Ако је Модрићу то ОК, што би мени био ? Тиме рушимо углед косовских јунака? Окренуће се Карађорђе у гробу због тога? Дај, молим те!
Кажеш "боље оваква Звезда него нека која ће погазити принципе трибине". Какве принципе трибине? Које принципе? Је ли битнија Звезда или Север? Ако је битнија Звезда, онда је поента да буде Звезда велика.
Звезда треба да буде српски клуб, ту нема збора! Али Звезда треба да буде велики клуб. Зашто? Јер је "симбол српства", сам си то написао. Са тим се неће сложити Гробари или неки други. Али битно је да то мисли већина Срба и да то мисли већина других, да је другима Звезда симбол српства. И због тога ми треба да радимо да буде велика.
Кажеш, "Звезда ће се и овако дићи". Неће, док је оваквих резона. Јер уз ове резоне нећемо имати друге способне људе на челу Звезде, имаћемо увијек неке типове као што је Лукић или Конобар. Увијек неке демагоге и неспособњаковиће. Имаћемо мафијаше који ће водити кадровску политику и глумити менаџере Звездиним фудбалерима. Мислиш да ће неко други "дићи Звезду"? Ко, држава? Дај, молим те!
Или Газпром? Могуће. Али уз Газпром иде нова Маракана, увођење реда, комерцијализација фудбала. Руси доносе одлуке, а не Север. А ти то нећеш.