U moru besmislenih poteza dotičnih genijalaca, koji sebe zovu upravom, isplivao je još jedan biser...
Ma kako izgledalo da je Pižon radio loše, a po igri se vidjelo da nešto dobro škripi u timu, ovo je ipak greška. Kao prvo, to što je trener otpušten poslije prvog poraza, greška je samo po sebi, a još je kritičnije to što je na mjesto trenera doveden Ratko Dostanić. Taj čovjek je osrednji trener, prilično mizerne karijere iza sebe, bez ikakvgo većeg uspjeha. Najveća referenca mu je to što je bio pomoćnik Muslinu, a sve ostalo je čista patetika. Čak i u odnosu na Pižonovu skromnu trenersku biografiju, djeluje kao amater... Ono što zabirnjava u ovakvom trenutku jeste način na koji je Dostanić postavljen za trenera. Hronologija je išla otprilike da je u decembru postavljen za direktora omladinske škole, a potom je Pižon otpušten momentalno nakon prvog poraza, a kao rješenje odmah pronađen (gle čuda) Dostanić. Kao da to nije dovoljno, ostao je na mjestu i direktora omladinske škole. Može li jedan trener, u najmanju ruku, upitnog trenerskog znanja, da uspješno obavlja dvije tako odgovorne funkcije u klubu koji je u teškoj situaciji?
Tim sa Pižonom nije imao igru, to je bilo evidentno... Provukli su se kroz polusezonu, sa gubitkom većine važnijih utakmica, a u ove tri utakmice proljeća, nisu pokazali apsolutno ništa. Uz to Pižon je tvrdoglova forsirao neke igrače, a pojedine ignorisao, tako da se meni nameću pitanja... Da li je on stvarno toliko tvrdoglav i egocentričan ili je slušao direktive "odozgo"?
Lukić reče da je u opticaju, kao Pižonov nasljednik, bio i Miodrag Božović? Ako je to istina, a Lukić između njega i Dostanića, odabrao potonjeg, onda je definitivno luđi nego što sam mislio, što se prirodno nadovezuje na slijed poteza koje je dosad vukao sportski direktor... Dakle i nije neko iznenađenje...
Mene lično brine nešto drugo... Lukić je na mjesto predsjednika došao uz podršku Zvezdinih legendi, za koje je obećavao ostanak u klubu, važne pozicije, bla bla bla... Nakon toga, sistematski ih je eliminisao sa funkcija. Dujković je jednostavno otpao iz svih kombinacija, Krivokuća je zimus, ekspresno eliminisan sa pozicije direktno eliminisan sa mjesta direktora omladinske škole, a potom je otišao i Pižon. Šekularac i Savić su tu samo pro forme, tako da se slika o Lukićevom dolasku na vlast, polako otkriva. Pižon kao trener mu je u predizbornoj kampanji, bio jedan od glavnih aduta, kao budući trener i vođa "nove Zvezde", a riješio ga se olako, iako su par dana ranije, svima bila puna usta priča, o Zvezdinoj nepobjedivosti i sjajnim rezultatima... Bojim se da Lukić ima ideju kako da diktatorski dođe na vlast, potom kao potencijalne opasnosti, ukloni sve one koji su mu pomogli, kako ne bi uticaj u klubu okrenuli protiv njega. Da podsjetim i da je grešni Krivokuća, prvo pomogao Lukiću da dođe na vlast, pa potom njega i Adžića, najstrašnije ispljuvao po gubitku funkcije...
Sad dolazi Dostanić, a ja već mogu da se kladim da će polovnjaci koje je Adžić iz crnogorskih vukojebina navukao u Zvezdu, ekspresno da dobiju šansu u prvom timu. Dostanić je u odnosu na Pižona, aposolutno čovjek bez imalo digniteta i njemu neće biti problem "sugerisati", koji igrači treba da igraju.
Pitanje trenera, mene iskreno manje brine. Sve to otkad sam uvidio da u srpskim fudbalskim prilikama, uspješnim postaju ljudi koji nemaju nikakvo trenersko znanje i koji u drugim ligama, nemaju apsolutno nikakvih hvale vrijednih uspjeha, a istovremeno svjetski priznata trenerska imena, u srpskom fudbalu prolaze kao da su juče počeli da se bave treneskim poslom. Brine činjenica da je trener, ponovo promijenjen u jeku sezone, da će igrači opet morati da se navikavaju na novi sistem rada, te da od planskog stvaranj tima opet nema ništa, jer je Dostanić doveden samo kao prelazno rješenje. To je potvrdio i sam Adžić... Dakle, još jedna sezona biće bačena u vjetar... I tako unedogled. Dostanića će na ljeto da zamijeni recimo Božović, koji će biti još jednu u nizu, olako potrošenih imena, jer će da ga miniraju različite strukture, od buntovnih igrača, do menadžera i mafijaša koji guraju svoje igrača. Potom će da ga otpuste na pola sezone, pa da kestenje iz vatre vade Kosanovići, Jankovići i ostala bratija i tako u nedogled...
Mnogo više me brinu druge stvari... Ako se u nečemu svi slažu, to je onda činjenica da "menadžeri" i njihovi igrači, uništavaju fudbal. A Zvezda kao najzvučnije ime srpskog fudbala,, predstavlaj odličnu podlogu za guranje takvih igrača. Sad pogotovo, pod šminkom dobrih rezultata... Problem je što sada, dolaskom Lukića i Adžića, tih "menadžera" više navodno nema. Onda pitanje, koje u Srbiji nijedan novinar neće postaviti, glasi - otkud Radojica Božović na Zvezdinim utakmicama? Crnogorski mafijaš, koji sa Zvezdom i Partizanom šuruje prema potrebi, sad utakmice posmatra u društvu Zvezdinog rukovodstva... Dakle više nema Stojadinovića i Stojića i njihovih igrača, ali su zato tu Radojica Božović i braća Bambalić i njihovi igrači. Razlika između prve i druge dvojice je je upravo u onim apostrofima. Stojadinović i Stojić su ljudi koji us stvarn ofudbalski menadžer, pa iako im mešetarenje nije strano, njihov primarni cilj, radi njih samih, jeste pronalaženje kvalitetnih igrača. Sa druge strane, mafijaški igrali su polovnjaci, koji se guraju preko određenih struktura, kako bi im se digla cijena, a dotični "menadžeri" uzeloi procenat. Razlika je upravo u odnosu "kvalitet - kvantitet". Menadžer će se potruditi da nađe kvalitetnog igrača, a "menadžer" će prednost dati kvantitetu, pa će naći brdo bilo kakvih igrača, koje će da pogura po prvoligaškim klubovima, koristeći moderna sredstva ubjeđivanja i argumentacije... Sad više nema menadžera, ali su tu Šarićevi, Božovićevi i puleni braće Bambalić. Ako je i za Zvezdu previše je i kao što rekoh, Adžiću nakon što ih je dovukao, treba neki beskičmeni trener, koji će da ih isforsira, kako bi se lakše prodali. S obzirom na količinu poteza koje je bivši Šaulićev zet povukao otkako je došao, sve više mi se po glavi mota još strašniji scenario od ovog sadašnjeg. Onaj da je Adžić u stvari glavni igrač, a Lukić pleše po njegovim notama, pa otud Adžiću tolika samostalnost u radu... Još gore bi bilo, ako se ispostavi kao tačno, da su obojica samo pioni u igri u kojoj ključne poteze vuku DS-ovci Goran Vesić i Aleksandar Vlahović. U tom slučaju, siguran sam da dolaze još teži dani...
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|