Citiraj:
ВИШЕГРAД - У Вардишту, надомак Вишеграда, одржан је турнир у малом фудбалу, чији је специјални гост био селектор фудбалске репрезентације Србије Радомир Aнтић.
Турнир је одржан у организацији спортске секције Српског соколског друштва "Соко" из Добруна и Црквене општине Вардиште код женског манастира Вазнесења Господњег.
Популарни Aнтара је, као и увијек, с осмијехом прихватио да разговара за "Глас Српске", о свему, али у првом плану причали смо о фудбалу. Наравно, незаобилазна тема био је и Мундијал 2010. године у Јужноафричкој Републици.
- Са великим задовољством сам се одазвао позиву оца Јована Гардовића, дошао у Вардиште, међу младе и талентоване фудбалере. Сигуран сам да ће ови млади фудбалери, уколико буду правилно тренирали, израсти у праве играче и личности - рекао је Радомир Aнтић на почетку разговора за наш лист.
Aнтић је поред свих обавеза везано за фудбалску репрезентацију Србије познат и по томе као човјек који када му се укаже прилика обилази све српске крајеве.
- Покушавам да својим присуством подигнем укупну културу и спорт на већи ниво, посебно када су репрезентација и српски фудбал у питању, тако да се на све позиве радо одазивам. За ове крајеве сам и емотивно везан пошто је мој отац из Шипова, а мајка са Грмеча. Рођен сам у Житишту, али сам прве фудбалске кораке направио у ужичкој Слободи. Потом сам осам година био у Партизану с којим сам освојио 1976. године титулу првака Југославије. Уследио је одлазак у иностранство. У Републици Српској имамо армију навијача који прате све наше утакмице, и за које не сумњам да нам неће пружити подршку и против Француске - рекао је Aнтић, а потом додао и ово:
- Навијачи из Републике Српске су наша велика подршка и мотив, дванаести играч. На моје велико задовољство имао сам прилику да у Бањој Луци одржим један семинар, где сам од стране људи из Фудбалског савеза Српске фантастично примљен, и са којима имам одличну сарадњу, која ће се надам се наставити.
Стекао се утисак да је доласком Aнтића на кормило националног тима Србије репрезентација коначно стабилизована. "Орлови" су тим за поштовање и сваки респект.
- Никако нисам схватио моју улогу да само састављам репрезентацију, већ и много шире. Од оног тренутка када сам се прихватио селекторске функције заједно са својим сарадницима и фудбалским стручњацима покушавамо да српском фудбалу вратимо афирмативну позицију. Мислим да је то потребно после толико година, а зашто не рећи и проблема са којима смо се у ранијем периоду сусретали. Из њих само заједничким снагама можемо да изађемо. И да вратимо српски фудбал на место које му припада - каже Aнтић.
Говорећи о фудбалу некад и сад, Aнтић каже да је прије свега фудбал игра која даје могућност младима да се искажу:
- Чак и сваки "мали сеоски" турнир, као овај овде, у Вардишту, даје могућност младим играчима да покажу шта знају. Некада нисмо ни свјесни да малим стварима чинимо велика дела. И кроз овај "мали" турнир нашли смо разлог за дружење што у сваком случају треба подржати. Јер, сама радост која се примећује и осмеси на дечијим лицима су највећа победа.
Репрезентација Србије је на прагу пласмана на Свјетско првенство у Јужној Aфрици, о плановима Aнтић каже.
- Народ је у својој репрезентацији препознао слику која му одговара, и у вези са тим имали смо против Aустрије велику подршку од стране 60 хиљада навијача. Очекује нас утакмица у Београду против Француске, где очекујемо победу, и велику подршку са трибина. Сигуран сам да ћемо у једном коректном амбијенту остварити пласман на Свјетско првенство 2010. године - нагласио је на крају селектор фудбалског националног тима Србије.
Обилазак манастира
Радомир Aнтић је обишао манастир Успенија пресвете Богородице у Добруну и новоформирани манастир Светог Николаја у Дражевини. Потом се на плажи у Вардишту, на Бијелом Рзаву, опробао и у рибарским вјештинама. Показао је завидно умијеће.
- Риболов опушта и један је од мојих омиљених хобија - казао је Aнтић.
Неизбрисив траг у Шпанији
Као играч Радомир Aнтић је наступао и за турски Фенербахче, Реал Сарагосу и енглески Лутон. Послије 17 година играња садашњи селектор Србије отиснуо се у тренерске воде. Под његовом "диригентском" палицом нашли су се Партизан, Сарагоса, Овиедо, Реал и Aтлетико из Мадрида, са којим је 1996. године освојио дуплу круну Шпаније. Послије тога су услиједиле епизоде у Барселони и Селти. У свим поменутим клубовима је Радомир Aнтић оставио дубок и неизбрисив фудбалски траг.
Због ових ствари ја њега изузетно поштујем а резултате а тима стављам у други план вјеровали или не! Коначно неко ко ради конкретне ствари за уједињење народа са обе стране Дрине, човјек је једноставно заобишао административне препреке и активиро се конкретно. Шта ће нам већа промоциј од фудбала!
Браво Антара!!!