Popokatepetl je napisao:
Нисам неки познавалац фудбала у том тренерско-тактичком смислу, али мислим да ни у једном од три полуфинална сусрета (видјећемо како ће бити са четвртим) Гвардиола није био тактички надмудрен. Није његова тактика крива што Рамос два пута надскочи штопере Бајерна, или што је Месија ужасно тешко чувати кад је "у зони". Некако су ми те приче "он има само план А", "не прилагођава тактику" најчешће лапрдања набијеђених пискарала, који након одгледане утакмице плешу над костима пораженог, смишљају епска објашњења њиховог пада, и пјевају панегирике побједнику и његовој тактици. Нећу у толикој мјери да потцјењујем интелигенцију тренера; ипак су то људи које сматрају компетентним за одређени посао, још кад су у питању Швабе које ништа не препуштају случају, тим су ствари озбиљније.
Тактика у модерном фудбалу ме умногоме подсјећа на шах, у том смислу да је аналитика веома развијена, и нема много простора за изненађења. Оба тренера могу да предвиде по неколико противничких потеза унапријед, и не вјерујем да је Гвардиола изузетак. Но, тренер није свемогућ, и његове замисли чине само дио слагалице - остатак је оно што и даје драж фудбалу, (вјечна) класа и (пролазна) форма, (не)срећа, временски услови, судијске грешке и остале промјенљиве. Опет кажем, није Гвардиола крив (а ни Симеоне, кад смо већ код тога) што Рамос скаче небу под облаке и забија главом боље од својих нападача. Нити што му Меси, један од три-четири најбоља играча у више од сто и нешто година фудбала, иначе сасвим добре одбрамбене играче прави смијешнима. Некад није све до тебе, и не ради се да си тактички мањкав, већ је противник просто бољи, спретнији или сретнији.
Нисам ни ја неки познавалац тактике, али мислим да је он тактички потучен до ногу у оба правца, јер је у три утакмице са, по мени слабијим противницима, примио 8 комада, а да није поштено пришао голу противника. Ок, нема важнијих играча и ти си према напријед слабији, не можеш да будеш толико опасан као са Робеном и осталима који недостају, али је мени несхватљиво да екипа прима толико голова, плус што је против Барсе могло бити још горе.
Имао је он сасвим добре играче на располагању, Милер и Левандовски могу било којој одбрани направити огромне проблеме, али су били одсјечени. Без повријеђених играча се иживљава по ливадама у Њемачкој, а у мало озбиљнијем такмичењу добије по носу само тако.