banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 00:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 27 Mar 2002, 04:46 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 26 Mar 2002, 01:00
Ja mislim da bi ovaj topik ovdje najbolje isao jer ipak svi mi nesto naucimo iz knjiga koje citamo. Mene zanima koja je vasa najbolja knjiga koju ste procitali i koju je napisao.
Moja je od Martine Cole "Faceless"

---------------------------------------------------------------------------

Legendarna recenica Branka Copica: "Svi moji drugovi otisli su u rat i niko se od njih nije vratio. Samo sam ostao ja, da o njima pisem".

Jel voli ovdje da neko cita knjige Branka Copica?

---------------------------------------------------------------------------
A trinaeste, mracne i kisovite noci, nekoliko desetina krajiskih proletera, opkoljenih kod bolnice u planini, podjose na poslednji juris protiv deset puta jaceg neprijatelja i junacki padose u neravnoj borbi.

"U nasem kraju zita klasaju, rukama nasim sijana,
zetva nas ceka i pjesma djevojacka,
vecernja, sjetna, tijana,
a mi smo pali, druze,
palo je zito, mlado, zeleno, proljetna zetva rana,
maglene tuge, uz sapat kise, nad mrtvom pjesmom kruze.

Mrtve su ruke i mrtve puske,
u Smrti se postrojavamo,
drug je do druga svoga;
a njih je bilo deset na jednoga.

Deset na jednog u kisnoj noci, a mi smo umorni bili,
bili smo gladni i mokri, na jednog vojnika deset zvijeri.
Jedan na deset, jedan na deset! O, zar se i to moze?
Da, mi smo proleteri!

Kad smo od kuca krenuli, suze nas mnoge prate
i rodne gore brizno sumore:
O, da l ce da se vrate?
Cekaju starice majke, kaplju besane noci,
i pogled niz drum strazari:
glasnik ce mozda doci.

Doci ce nova mladost, donijeti nove dane
i nastavice nase pjesme nedopjevane,
u zivoj vatri iskovane.
O, te smo pjesme poceli mi, kroz njih zborimo iz daljina,
poznace u njima sestra brata, djevojka dragog,
a tuzna mati sina.

I dan ce slave doci, pobjeda bice nasa,
nestace divljih zvijeri,
s cetama Slobode marsirace tada
i mrtvi proleteri."

Da i i tada znalo da su ti isti borci izginuli za nestvarne ideale u da je rat morao opet doci!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Apr 2002, 08:01 
Početnik
Početnik

Ivo Andric "Na drini cuprija"!
Najpoznatiji roman Ive Andrića, „Na Drini ćurpija“ (1945), hronološki prati četiri veka zbivanja oko velikog mosta preko reke Drine u Višegradu, koji je izgradio veliki vezir Mehmed paša Sokolović, poreklom iz tih krajeva. Godine 1516. Mehmed paša je, prema vladajućem običaju uzimanja „danka u krvi“, kao srpski dečak na silu odveden u tursku vojsku i poturčen da bi se kasnije uzdigao lestvicama vlasti i postao prvi do sultana. Kao moćnik, odlučio je da u rodnom kraju podigne zadužbinu, veliki kameni most na jedanaest lukova. Most je integrativna tačka romaneskne naracije i njen glavni simbol. Sve prolazi, samo on ostaje da ukaže na trošnost ljudske sudbine. Most je mesto dodira istorijski verifikovanih ličnosti i bezimenih likova koji su plod piščeve imaginacije.....

"Većim delom svoga toka reka Drina protiče kroz tesne gudure između strmih planina ili kroz duboke kanjone okomito odsečenih obala. Samo na nekoliko mesta rečnog toka njene se obale proširuju u otvorene doline i stvaraju, bilo na jednoj bilo na obe strane reke, župne, delimično ravne, delimično talasaste predele, podesne za obrađivanje i naselja. Takvo jedno proširenje nastaje i ovde, kod Višegrada, na mestu gde Drina izbija u naglom zavoju iz dubokog i uskog tesnaca koji stvaraju Butkove Stijene i Uzavničke planine. Zaokret koji tu pravi Drina neobično je oštar a planine sa obe strane tako su strme i toliko ublizu da izgledaju kao zatvoren masiv iz kojeg reka izvire pravo, kao iz mrkog zida. Ali tu se planine odjednom razmiču u nepravilan amfiteatar čiji promer na najširem mestu nije veći od petnaestak kilometara vazdušne linije."

Mozda vas i zainteresuje ako ima ikog ko uziva u citanju knjiga:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Apr 2002, 05:52 
Početnik
Početnik

Miroslav Antic - poznati pijesnik

Cuperak kose obicno nose
neko na oku,
neko do nosa,
al' ima jedan cuperak plavi
zamisli gde?
U mojoj glavi.
Kako u glavi da bude kosa?
Lepo.
U glavi.
To nije moj cuperak plavi
vec jedne Sanje iz sestog 'a'.
Pa sta?
Videces sta kad jednog dana
cuperak necije kose tuđe
malo u tvoju glavu uđe,
pa se umudris,
udrvenis,
pa malo - malo pa... pocrvenis,
pa grickas nokte
i krijes lice,
pa saljes tajne ceduljice,
pa nesto kunjas,
pa se mucis,
pa ucis - a sve kojesta ucis.
Izmesas rotkve i romboide.
Izmesas note i piramide.
Izmesas leptire i gradove.
I sportove i rucne radove.
I tropsko bilje. I stare Grke.
I lepo ne znas sta ces od muke.
Sad vidis sta je cuperak plavi
kad ti se danima mota po glavi,
pa od decaka - pravog junaka
napravi tunjavka i nespretnjaka.

Je li vam poznato?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2002, 04:32 
Početnik
Početnik

Aleksa Santic:

GLEDAO SAM...

Gledao sam mladu zoru,
Kada jutrom istok krasi,
I rumeno lice svoje
Kupa mora u talasi.

Pred carobnim likom njenim,
Pred zracima silne moci -
Drhti, strepi, pada, bjezi,
Iscezava tavna noci.

Pa i meni kad se smrkne,
Kad mi bolest grudi slama -
Ja pogledam tebe, zoru,
I s duse mi bjezi tama.

Srce plane vrelim zarom,
I nada se dignu dvori,
Pa tad kliknem: "Pjevaj, srce,
Ta pred tobom zora zori!"

Aleksa Šantić je jedan od najpoznatijih pjesnika novije srpske lirike. Rođen je 1868. godine u Mostaru , gradu u srcu Hercegovine, gdje je proveo veći dio svog života. Otac Risto mu je rano umro pa je staranje nad njim preuzeo stric. Imao je dva brata, Peru i Jakova, i sestru Radojku koja se udala za pjesnika i Aleksinog prijatelja Svetozara Ćorovića. Živio je u trgovačkoj porodici u kojoj nisu imali razumjevanja za njegov talenat, pa se, poslije završetka trgovačke škole u Trstu i Ljubljani vraća se u rodni Mostar.Stvarao je na razmeđu dva vijeka i više nego drugi pjesnici svog naraštaja povezivao je idejne i pjesničke patnje XIX i XX vijeka. U njegovom pjesničkom stasavanju najviše udjela su imali srpski pjesnici Vojislav Ilić i Jovan Jovanović-Zmaj a od stranih najvažniji uticaj je imao Hajnrih Hajne koga je i prevodio. Svoju najveću pjesničku zrelost Šantić dostiže između 1905. i 1910. godine kada su i nastale njegove najljepše pjesme. Šantićeva poezija je puna snažnih emocija , ljubavne tuge a i bola i prkosa za socijalno i nacionalno obespravljen narod kome je i sam pripadao. Njegova muza je na razmeđu ljubavi i rodoljublja, idealne drage i napaćenog naroda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2002, 14:41 
Početnik
Početnik

Sasa Bozovic:
http://www.borut.com/library/texts/bozovic/ljubavi/
Ko hoce da procita barem dio knjige "Tebi moja Dolores" i "Ratne ljubavi".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2002, 16:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
Hehehe, Parapsihologija-Milan Ryzl

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2002, 07:12 
Početnik
Početnik

Sasa Bozovic i dio knjige "Ratne ljubavi":

DEVOJAČKA MARAMA

Belka je naša bolničarka. Vredna je, sposobna, poslušna. Znanje je stekla u bolnici u Titogradu, gde je radila nekoliko godina. U našim teškim uslovima rada bila mi je desna ruka. Za sve poslove oko ranjenika mogla sam se osloniti na nju, kao na samu sebe. Niko nije umeo tako spretno i dobro da stavi ranjeniku zavoj kao ona. Uz to je još bila i vedra, govorljiva, nasmejana, pa su je ranjenici voleli, i uvek se razgalili kad im ona uđe u sobu. Ume da se i našali sa njima, ponekad i dosta slobodno, ali nikad preko granice. Ima Belka meru u svemu. I sa mnom je takva. Drugarica je, partizanka je kao ja, ali ona nekako ume da zastane i postavi rastojanje ispred sebe i doktora, ispred starijeg. No, to nije smetalo da se noću, kad se posao završi, dok sedimo pored ognjišta, otvorimo jedna prema drugoj i krenemo razgovorom kao da smo dve rođene sestre.

Sedimo tako jedne noći same pored ognjišta, premotavamo zavoje, a razgovor krenuo. Belka mi poverava da je zavolela Dušana. Dok govori, oči joj vesele, a priča kao da teče njenim stalno nasmejanim usnama. Govorila je nekako posebno, što je činilo izuzetno privlačnim. Kao da govori kroz stisnute zube, a reči su ipak ostajale uvek razgovetne, propraćene jakim i milozvučnim glasom. Izuzetna devojka. Malo debeljuškasta, a okretna i brza kao lasica.

Jedne večeri, izuzetno vedra, priča mi:

— "Umivala sam se na izvoru, a on došao da se napije hladne vode. Slučajno je došao. Umornom ratniku sveža voda je pravo okrepljenje. Kad se napio vode, zahvati je i šakom, pa meni u nedra. Skočim kao tigrica i počnem pesnicama da ga udaram po grudima. On, ljudina, stoji, ne miče se i grohotom se smeje. Mene zbog toga uhvati pravi bes. Bijem i dalje, a posustajem. Sačekao je da se ja dobro umorim, a onda me uhvati za ramena i zagnjuri mi lice u vodu. Rvući se oko toga ja ga nekako nespretno gurnem, on klizne i sav se blatom zaprlja. Ljutit ustade i poče da viče na mene. Uplašena, maramom kojom sam brisala lice počnem da mu čistim odelo od blata. On ćuti namrgođen, mislim progutaće me od ljutine. Sagnem se da operem maramu, kad on skoči i zagrli me preko leđa, a šakama obuhvati grudi. Ja vrištim, derem se, a on me odiže od zemlje i počne da me vrti oko sebe. Šta sam mogla? Vrištim, vrištim — i to je sve. Od tada mi moj Dušan ne izlazi iz glave. Reč smo čvrsto dali i obećali se tu pored izvora."

Znam Dušana. Snažan. Kažu da je veliki junak. Slušala sam već mnoge priče o njegovoj neustrašivosti. Volela sam skromnost i jednostavnost njegovu, a on se ponašao tako kao da su sve te vrline pripadale nekom drugom a ne njemu.

Pred kraj novembra saznajemo da vojska ide na Plevlja. Ide i Dušan. Belka me moli da je pustim, da ode dole kod majke u selo. Hoće da spremi Dušanu nešto za put. Čim smo sredili ranjenike, pustim je. Pri polasku kratko mi devojka dobaci: "Vratiću se do večeri", i odleprša lako i brzo kao srna. Pade mrak, a Belke nema. Vreme je nesigurno, a teren pun iskušenja. Brinem za nju. U tom glomazna drvena vrata planinske seoske kuće zakloparaše. "Evo je" — pomislih sa olakšanjem. Umesto nje uđe Dušan. Došao, kaže, da obiđe Mila i Vukosava, drugove iz odreda. Sutra se ide na Plevlja pa da se pozdravi. Dok mi to objašnjava pogledom nekog očito traži. Ne zna, siromah, da celu priču o izvoru znam. Onako, kao uz put, upita me gdje je Belka. Ne čekajući da dobije potpun odgovor žurno uđe u sobu kod ranjenika. Radost zbog susreta sa drugom-junakom ispuni sobu veselim žagorom. Ostade malo sa njima u priči, kad evo i Belke. Kažem joj da je Dušan tu, a onda i o mom strahovanju za nju: "Zadržala si se dugo". "Znam. Da li se Dušan ljuti? Obećala sam mu da ću ga sačekati. Zadržah se. Majka nije bila u kući, a brašno bilo sakriveno. Htela sam da mu umesim pogaču za put. Ko zna kad će zalogaj ugledati. Dug je put do Plevalja, a sneg već pokazuje zube." Ostavi Belka pogaču na klupu u kutku odaje i malo prstima doteruje kosu raščupanu pod naletima planinskog vetra. Gledam žutu, šarenu maramu, koju već poznajem. Bila je više puta na Belkinoj glavi, a dole kod izvora postala je nešto novo. Tukla je momka po licu njom, brisala njegovo odelo i najzad je ostala dole u vodi dok se momak igrao okrećući devojku oko sebe. Ponela je ta žuta marama njihovu tajnu. Gledam je sad, lepo opranu, kako se žuti kao limun. Po njoj se rasuli sitni crveni cvetovi, sveži, veseli, raspevani. I oni nose tajnu o razigranoj mladosti.

Evo ga i Dušan. Izađe iz sobe. Ne gleda u Belku. Deluje srdito. Sede na tronožac pored ognjišta, izvadi duvan i papirić, pa ćuteći lagano zavija cigaru. Vlažnim usnama pređe preko krajeva tankog papira, pa ne gledajući ni levo ni desno, poče da vrti i premeće cigaru koju nikako ne pali. Belka se uzvrtela.

— "Kad polazite na Plevlja?", skoro prošaputa devojka.

— "A gde si ti do sad?" Dušan, kao da ne čuje pitanje, umesto odgovora zagrme. "Kad bi moj bataljon bio tako tačan odavno bi nas Italijani potukli do nogu".

— "Bila sam kod majke da ti ispečem pogaču za put".

— "Nije li to moglo biti brže? Misliš da će Italijani čekati naše pogače, jadna ne bila!? Nikad se vi žene nećete naučiti ratovanju", završava momak još uvek namrgođen i već uveliko povlači dim za dimom. Još malo posede i diže se da ide. Uzmem pogaču i dodam je Belki: "Pazi da ovo ne zaboraviš". Devojka je uze iz moje ruke i pruži prema Dušanu, sva crvena od uzbuđenja što je naljutila junaka, ali i što se rastaju. Dok uzima dar, junaku se iskrada osmeh iako ga gusti brci kriju. Skide maramu sa pogače i vrati se Belki. "I to je tvoje. Uzmi! Valjaće ti da se obrišeš, ili staviš oko vrata kad zaveje". Lagano savi maramu i sama je gurnu u torbu preko pogače. Dušan se prvo pozdravi sa mnom, a onda uze Belkinu ruku. Zadrža je malo duže, gledajući devojku pravo u lice, a oboje se vraćaju na izvor, na datu zakletvu. "Smrt fašizmu"! Oštar vojnički pozdrav sa pesnicom na čelu i junak se izgubi.

Početkom decembra na Plevljima prava pogibija. Italijani sačekali naše sa jakim naoružanjem i moćnim utvrđenjima. Prve vesti donele su pravo uznemirenje. Ima stotine mrtvih i ranjenih. Žalimo sve drugove, ali opet svako od nas ima nekog izdvojenog za koga posebno strepi. Neko ima sina, neko brata, sestru. Belka ima Dušana. Dani nam svima prolaze u brizi i neizvesnosti. Bolnica kao da je utrnula. Ne čuje se pesma, nestao žagor. Sve se normalno odvija, ali bez mnogo reči, bez žustrog razgovora.

Evo, stižu i prve prave vesti. Neko je ojađen, rastužen, ali ima i onih koji su srećnije prošli. Živ je i Belkin Dušan. Od tada nastaje iščekivanje. Ko li će se vratiti? I kad? Prvi borci stižu. Uglavnom ranjenici i bolesnici. Kažu, glavnina vojske je pošla ka Foči i Vrhovnom štabu. Formiraće se Prva proleterska brigada u koju će ući i Crnogorci. Dušan je krenuo tamo.

Godine prolaze. Duge godine rata i ratnih nevolja. Razilazimo se na razne strane. Neko odlazi za Plevlja, pa u Prvu proletersku, neko sa bolnicom preko Gvozda, a neko ostaje na terenu. Belki ostaje ovo poslednje, mada bi i ona želela da je u brigadi sa svojim Dušanom. Ali partijac ne bira zadatak, već ga samo prima i izvršava. Od tada pa do kraja rata nismo se videle, a ni Belka Dušana.

Već je i 1944. pri kraju. Prilazimo Beogradu. Nemci daju užasan otpor. Padaju njihovi, padaju i naši. Na Slaviji pada Dušan. Tu je privremeno i ukopan. Lične stvari sa torbicom donete su mi u Crveni krst Jugoslavije da ih predamo majci. Prebiramo stvari i popisujemo. Na dnu torbice savijena marama. Prepoznah je, mada je žuta boja potamnela, a crveni cvetovi već izbledeli. Uzeh je i spontano rukom pritisnuh na grudi. Kome da je predam? Majci ili Belki? Opredelih se za Belku. Njoj pripada tajna žute marame, jedinog svedoka mladalačke igre na potoku. Možda će devojka u njoj naći bol, a možda i utehu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2002, 15:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Dobrica Cosic:
Daleko je sunce...Koreni...Deobe(I,II,III)...Nada i akcija...Vreme vlasti...Vreme smrti...Vreme zla...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2002, 13:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
OK sa tvoje strane, jos samo da cujemo drugu stranu...
Uf, najbolja knjiga... Meni je jako tesko opredjeliti se za samo jednu knjigu, jer knjige koje sam citao na neki nacin obiljezavaju moje zivotne faze kroz koje sam prolazio do sada. Trenutno citam "Silazak goluba" koja mi se jako dopada...bar do sada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2002, 17:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
1. ivo Andric - Znakovi pored puta
2. Jovan Ducic - jutra na Leotaru, Blago Cara Radovana...
3. Djordje Balasevic - Jedan od onih zivota, Tri posleratna druga

eto, dosta vam od mene.
i pustitwe tu srpsku plavusu... ako ima 18 leta ja odoh u Vrbas da se udavim :wink: .

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2002, 17:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jes cito Anu Karenjinu...

cuj cito...jebavo :smile: .
Nadam se da mi moderator nece uzeti za zlo ovo :wink:.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Apr 2002, 15:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
EXIT-Bjørn Røsenlund

Kako je pisac napustio naci partiju i postao komunist.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2002, 19:50 
Pripravnik
Pripravnik

Uglavnom King, mada volim i one provokativne tipa "Biljeznica Robija K" Viktora Ivancica (feral), a u zadnje vrijeme sam progutao "Gospodara prstenova".
Moram reci da mi je u ruke dospjela knjiga jednog naseg sugradjana pod nazivom "Carsijica Dayton", u kojoj handri do daske sve zivo.
Iso je u moju skolu, znam tipa..
kaze:
IMAM MALU PORUKU
ZA KRETENE GLUPE,
ZELITE LI RAT
PUCAJTE SE U DUPE...

KUCICA U ZRAKU
DIGLI JE PO MRAKU.

ZIDNUSE JE GORE
NISTA NIJE KRIVA,
NAPILI SEKRETENI
RAKIJE I PIVA

KONTA TAKO KUCICA
LETECI U NEBO,
KO MI OVO URADI
OTAC LI GA JEBO...

Lud tip 100%..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2002, 01:07 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
Najbolje nase:
- Mesa Selimovic:"Tvrdjava"
- Milovan Oklopdzic:"CA blues"

Najbolje strano:
- Dostojevski:"Zlocin i kazna"
- pjesme Verlena i Bodlera

Znam da je ovo lektira, al bar sam je procito do kraja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Apr 2002, 18:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Apr 2002, 01:00
"Lijepo je biti zadovoljan, ne osjecati bol, lijepi su ovi snosljivi pritvorni dani u koje se ne usudjuju da kriknu ni bol ni naslada, u koje sve samo sapuce i sve na prstima sunja. Ali sa mnom, nazalost, nije tako, ja tesko podnosim osjecanje zadovoljstva, ono mi ubrzo postaje mrsko i odvratno , tako da, sav ocajan, moram sa bjezim u druge temperature, po mogunosti pomocu naslade, a po potrebi pomocu bola.
-Jer od svega sam ipak najvise mrzio, najvise se gnusao i proklinjao to stanje zadovoljstva, zdravlje, udobnost, taj njegovani optimizam gradjanina, to obilno i uspjesno odgajivanje osrednjeg, normalnog, prosjecnog.
-A ono sto se u meni dogadja u rijetkim casovima radosti, sto je za mene slast, dozivjaj, ekstaza i uzvisenost, to svijet voli i trazi jedino u pjesnickim djelima, a u zivotu smatra ludoscu. I odista, ako je svijet u pravu, ako su ta muzika po kafanama, te masovne zabave, ti amerikanizirani ljudi, zadovoljni tako sitnim stvarima, u pravu, onda sam ja kriv, onda sam lud, onda sam odista, kako sam sebe cesto nazivao, stepski vuk, zivotinja koja je zalutala u tudj i nerazmljiv svijet koja vise ne nalazi svoju postrojbinu, vazduh i hranu.
-Usamljenost je nezavisnost, a ja se je prizeljskivao i stekao tokom duga niza godina. Nezavisnost je hladna, oh da, ali i spokojna, cudesno spokojna i prostrana, kao onaj hladni i tihi prostor u kome se okrecu zvijezde.
-Ali kod Harija je bilo drugacije, covjek i vuk nisu isli uporedo, vec su bili u stalno smrtnom neprijateljstvu, i jedan je zivio samo da bi onom drugom nanio bol, a kada se dvojica u jednoj krvi i jednoj dusi mrze kao smrtni neprijatelji, onda je to opako.
-Put ka pravom covjeku, ka besmrtnom, hari tacno naslucuje, kadkad ustezuci se, i polazi njime, ali to placa teskim patnjama i usamljenoscu."
Herman Hesse
procitavsi "Stepski vuk" Hermana Hessea, znala sam da sam konacno nasla malo smisla svom zivotu i posto sam se se potpuno identifikovala s likom Harija,mogu slobodno i ponosno reci da je to moja omiljena knjiga. Uz Hessea, cijenim i Oscara Wildea, posebno njegovu knjigu "De Profundis".

Vrh

Tema posta: ALEKSA ŠANTIĆ
PostPoslato: 20 Jun 2004, 21:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2004, 23:28
jedan od najboljih pisaca poezije , bravo , izbor je pravi!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 16 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]