banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 17:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Dec 2003, 00:33 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Dec 2003, 22:58
Da li smo uopste svjesni koliko nam je kultura potrebna kako pojednicu tako naciji? Da li imamo razvijene kulturne potrebe i kulturnu politiku? Zbog cega mladi vise vole da provedu 5 sati uz neku igricu ili uz TV nego da to vrijeme iskoriste da bi pogledali neku predstavu u Nacionalnom pozoristu (npr. umjesto citanja lektire) ili odu na neku izlozbu? Da li su ih roditelji vaspitali da je humanije i plemenitije otici u pozoriste i citali im Andersena pred spavanje ili su im kupovali plasticne puske i pistolje...da se djeca igraju? Sta je plemenito u oruzju?
Zasto se uopste vrtimo u krug i kukamo kako je za svu ovu situaciju kriv rat i imamo li imalo snage da krenemo naprijed? Jesmo li plasljivi? Pa ne bi trebalo, ipak smo mi Srbi herojski narod?! Da li nam je kultura toliko bitna? U antickoj Grckoj, ratovi su stajali zbog donizijskih svecanosti i olimpijskih igara. Nasu djecu bi trebalo da ucimo plemenitim i humanijim stvarima. Koja je onda uloga skole u kulturnom odgoju i da li institucije kulture obavljaju svoj posao? Da li ljudi koji rade u njima imaju adekvatno obrazovanje? Zbog cega nam Galeriju RS vodi diplomirani pravnik a ne osoba koja je diplomirala menadzment u kulturnim ustanovama? Imamo li uopste (valjano) obrazovan kadar u ovim institucijama. Nemamo. Na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu postoji katedra za Menadzment i produkcija u pozoristu, radiju u kulturnim djelatnostima koja se bavi ovim pitanjima od 1960 godine??? Da od 1960.g! Koliko smo bili spremni da izadjemo iz nase male ekumene. Nije sve u lovi, tatinim i maminim finansijama. Licno nemam oca, majka je bez posla, ostavio sam odlicno placen posao da bih studirao ono sto zelim. Sta cekate? UKLJUCITE SE U OVU TEMU. Cekam vase odgovore.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2003, 01:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
banjaluka calling je napisao:
Zbog cega mladi vise vole da provedu 5 sati uz neku igricu ili uz TV nego da to vrijeme iskoriste da bi pogledali neku predstavu u Nacionalnom pozoristu (npr. umjesto citanja lektire) ili odu na neku izlozbu?

Zašto da ne, ako se radi o KVALITETNOJ igri i lošoj pozorišnoj predstavi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2003, 19:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Slažem se sa Harvesterom u tom slučaju,..
Nama je u školu ''stigla ponuda'' da idemo gledati predstavu (nažalost se više ne mogu sjetiti kako se zove); 2.5KM po osobi,.. Otišli smo da pogledamo čudo koje traje nešto manje od pola sata, i da bi moj razred sjedio na podu jer nije više bilo sjedala!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2003, 01:41 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Dec 2003, 22:58
Uhhhhffff, sjecam se kad su i nas tako “organizovano” vodili u pozoriste. Ali to sto si platio 2,5 KM je stvarno previse???? Znam da danas nikom ne padaju novci sa nebesa ali ... 30 ucenika u odjeljenju + 10 razreda x 2.5 KM=750 KM. Za realizaciju jedne predstave potrebno je min 3000KM jer u stvaranju i realizaciji tog cuda koje ste vi gledali ucestvuje minimalno 30 osoba! Bar 20 ih je iza scene. Ja licno bih platio i 10KM za predstavu, bilo kojeg zanra ili za izlozbu, performans. Jer zelim da na bilo koji nacin poduprem nase isntitucije kulture i ljude koji zaradjuju hljeb u tim ustanovama, i naravno da poduprem domaci proizvod, bilo kakav, a ne otici u birtiju i popiti 2 Laska piva?! I sigurno je da ne zelim odvesti svoju djevojku u bircuz da hvatamo zjale. Jako me interesuje koliko maturanata, koji ce citati ovaj post, je razmisljalo sta poslije srednje skole? Da li iko od vas ima interesovanja za menadzment kulturnih djelatnosti??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2003, 01:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
mmm.....cekaj malo.... koja produkcija? Mislim da "narod" ima mnogo vaznijih pitanja od produkcije... osim toga da ne duzim pricu danas je pojam kulture u bilo kojem smislu LUKSUZ... svaki dan vidis da neko pljune na ulici...a ja nisam nikoga vidio da curi prije"randesa" pokloni ruzu. E sad....u tom tvom svijetu ja bi se prvo izborio da akademija dobije svoju zgradu i izadje van okvira mini kuhinje osnovne skole....
Nemoj ni pokusavati porediti ovo ovdje sa Beogradom... tamo su imali Gradjevinski fakultet prije 100 i nesto godina, a i ovdje se grade mostovi, putevi i zgrade:)

U zdravlje!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]