banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 17:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Nov 2003, 13:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Upravo sam kucala radove ucenika sedmog razreda jedne osnovne skole.
Radi se o pismenim sastavima iz maternjeg jezika (ma kako da ga vi zovete).

To su 'pobjednicki' sastavi,tj. dva sastava koja ce biti okacena na pano.
Nastavnica je ocito bila odusevljena njima. :roll:

Prvi sastav sadrzi maksimalno deset recenica,drugi mozda koju recenicu vise. :o
Uglavnom jednostavne recenice,koje je u stanju izgovoriti svaki dvogodisnjak,nema epiteta,gramaticke greske na sve strane,zarezi su nepoznata stvar...

Kad sam ja isla u osnovnu skolu pismeni rad je morao fino i citko da izgleda.
Pocetak prve recenice se uvlacio za dva prsta,postojala su bar tri djela teksta - uvod,sama radnja (koja je tematski morala biti usko vezana za naslov koji je nastavnica postavila ili dobijes jedan jer si 'promasio temu',ma kako dobro napisao sastav),te rasplet,takodje odvojeni novim redom i pocetnom recenicom koja je 'uvucena' za dva prsta.
Rad od maksimalno deset recenica u sedmom razredu bi moja nastavnica smatrala neozbiljno shvacenom obavezom,nedostatkom fonda rijeci i slabom sposobnoscu izrazavanja.
Ili bi to morao biti stvarno dobar i neobican rad.

Ove tekstove je prekontrolisala nastavnica iz Trebinja.
Ona,kao osoba koja djeci treba prenijeti osnovno znanje o vlastitom jeziku,bi trebala znati da se umetnute recenice obavezno odvajaju zarezom (osim ako neko od novokomponovanih 'strucnjaka',koji prekrajaju nas jezik samo da bi se pojavili u nekom udzbeniku,nije smislio nesto drugo),da se negacija pise odvojeno od glagola,da se na ovom podrucju govori ijekavica (progutala bih ja i ekavicu,ali nikako kombinaciju ijekavice i ekavice)...

Tesko mi je povjerovati da u tako malo recenica i sasvim bezlicnom tekstu postoji jako mnogo gresaka.
Jos mi je teze prihvatiti cinjenicu da su to najbolji radovi (bar po procjeni 'strucne' nastavnice) ucenika sedmog razreda.
Kakvi su onda bili ostali radovi? :o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2003, 13:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Ostali radovi su mozda bolji.

Ja sam u srednjoj skoli redovno dobijao (1-) iz pismenih vjezbi. Profesor mi je za svaku psovku smanjivao ocjenu za 1 :)... To je samo subjektivna ocjena nastavnice. Mozda je "najbolji" rad napisala kcerka njene komsinice. Mozda joj je mama druge djevojke proslog mjeseca donijela 3 tegle meda. Ko zna...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Nov 2003, 21:21 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Hahaha
Ja sam promijenila 3 nastavnice srpskog jezika od petog do osmog razreda.
U sedmom razredu je predavala djevojka kojoj je to bila prva godina rada. Pismene vježbe smo nas par odličnih učenika, tačnije troje, pregledali i ocijenjivali. Prvo bismo međusobno pregledali radove i ''ocijenili se'' :) i onda kada bi nastavnica vidjela da smo dobili petice (!!??!!) dala da ocijenimo i druge učenike.. Što nas dovodi do zaključka da su svi imali petice... Isto tako je i za kontrolne radove bilo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2003, 09:13 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
ah...
meni se venti cini da nam je skolstvo u...propadanju.

posto se nase drustvo sve vise okrece zapadnom, ono nastoji prihvatiti i zapadne metode skolstva a time polako i odbacuje sve ono sto ga je cinilo u proteklim decenijama.

nekad su nasi skolarci bili poznati u svjetu po velikim uspjesima na medjunarodnim takmicenjima. posebno se cjenilo osnovno skolstvo.
danas,uzimamo ono sto zapad od nas zahtijeva, zbog uniformnosti cjelokupnog skolstva u evropi. time, sto izgleda mnogi neznaju, primamo gomilu budalastina u kojima oni generacijama degenerisu (da se tako izrazim) svoju djecu.
sad ista opasnost preti i nasoj djeci.
odrekli smo se svega sto je bilo dobro u nasem skolstvu samo zato da bi dobili propusnicu u zapadno drustvo.
tragicno!

cini mi se da nas cekaju teska vremena...
stvoricemo generaciju koja ce iz osnovne skole izaci a znace samo citati, pisati,i...sjeckati makazama sarene papirice.
izgleda da ovom drustvu netrebaju pametni.ko im onda treba?
mozda poslusni?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2003, 13:37 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
kao prilog činjenici da školstvo kod nas zaista propada neka posluži primjer koji sam svojim očima vidio (a bolje bi mi bilo da nisam): učenik 3. razreda neke srednje škole dolazio je kod jednog mog prijatelja na instrukcije iz matematike. veliku muku je ovaj imao da mu objasni koliko je 3+0 i koliko je 8x0 :( o razlomcima da ne govorim, to je ostavljeno kao nerješivo, a došao učenik da savlada trigonometriju...

da ne trošim riječi o pismenim radovima učenika srednjih škola koje sam, nažalost, imao priliku da pročitam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Dec 2003, 02:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
....ma dajte ljudi....kad je skola ispala iz mode... to ta djeca idu zato sto ih tjeraju...cekaj samo da budu 6 ili 7,8,9, da posnu pusiti cigare i motati dzointe... vidjeces... majke mi moje!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]