Pozdrav svima,
...............................KRVNA LINIJA
Završio sam jutros s ovom pričom i oduševljen sam, jedan od onih romana koji teško ispuštaš iz ruku.
Ukratko, jedan od sinova mafijaškog gazde u New Yorku biva ubijen, a Paul, jedini preostali sin i nasljednik je angažovan u ratu, i to u jednoj od najkrvavijih bitaka u WWII, kod Monte Cassina. Paul je u ljubavnoj vezi sa kćerkom najlojalnijeg čovjeka svog oca, koji dobrovoljno odlazi u klaonicu Monte Cassina kao poručnik, sa jedinim zadatkom da osigura preživljavanje čovjeka od čije sudbine zavisi sreća njegove kćerke. I tako se nalaze, rame uz rame, u kotlu Monte Cassina. Međutim situacija se naglo preokreće kad otmu djevojku i ucijene njenog oca, ako hoće svoju kćerku živu, mora ubiti Paula.
263 stranice akcije, neočekivanih preokreta, junaštva, požrtvovanosti, romantike, realnosti rata i mafijaške svakodnevnice (vidi se da je pisanju scenarija prethodilo dugotrajno rešerširanje).
Inače nisam baš oduševljen Disoom, ali to je palo u drugi plan.
Mene konkretno manje interesuje naučna fantastika, super-heroji i sl., više mi leži fikcija smještena u neki istorijski kontekst.
Šta vi čitate, imate li neku preporuku?