banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 09:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05 Nov 2003, 21:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Pa naravno da postoji razlika između stare narodne muzike i turbo folka.. Nema narod pojma da tu postoji razlika... Šteta.. Turbo folk ja lično prezirem, što ne znači da ga i vi morate isto prezirati i ne slušati.. Svako ima pravo za svoje mišljenje... Ali:
To što kažeš
Citiraj:
Kad god neko kaze za neku narodnu pjesmu," Ma daj kakvi narodnjaci seljacino jedna...."

Svi tako govore, a onda ih nakon 15min čuješ kako rastegnu neku ''ojha mile cile..'' u originalnom izvođenju neke stoje,kitića...
Odlučite se za jednu varijantu, ili ih kudite ili ih slavite... ne može i jedno i drugo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Nov 2003, 00:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
prozvakana tema, no dobro. istina je da se narodnjak, izvorni ili novokomponovani, mnogo razlikuju. no ja moram priznati, pri tom aludiram da ne omalovazavam izvornu narodnu muziku, da i kad sam sa drustvom, a pogotovo sam, ne pada mi na pamet da pustim bilo sta od ovog gore navedenog. ni turbo, ni narodnu muziku u pravom smislu te rijeci...znaci od tozovca, tome i kompanije do ovih novih, nazovimo ih drekavaca. to naravno ne znaci da ih poistovjecujem, ali nemam zelju da slusam ista od ovoga!

kada kazes nasa kultura, tu ubrajamo i domaci r'n'r koji mom uhu ipak bolje lezi. jesi ikad slusao gobline, atomsko skloniste, bjesove, ekv, disciplinu kicme, elektricni orgazam, haustor, indexe, babe, pekinsku patku, ritam nereda, partibrejkerse, azru, obojeni program, parni valjak, leb i sol, corbu, smak, van gogh, pusenje, generaciju 5, atheiste, straight jackin, ove nove night shift koji odlicno zvuce i jos mnogo mnogo bendova koji su nam podarili fantasticne materijale?

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 08 Nov 2003, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Sjećam se da sam kao mlad slušao domaću muziku, a onda kad sam slučajno naletio na jednu kompilaciju Dire Straitsa sve sam to batalio. Sad slušam isključivo strance, zato što me duhovno ispunjavaju, da se tako ODrazim :D
Sickness, ne vidim u tvojoj listi Bijelo dugme, jel' to slučajno ili namjerno izostavljeno?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2003, 00:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Dobro, tema jest malo ''prožvakanija'' :) ali šta se može...
Gore sam napomenula razliku između narodne muzike i turbo folka.
Ja npr. slušam Crvenu jabuku, Bijelo dugme, Magazin, Nove fosile... i sve ono što je Sickness nabrojao.. Od strane muzike, hm, ne mogu reći da slušam to i to.. koja mi se pjesma svidi, mp3 download i to je to... Downloadiranih pjesama kod mene ima veeeoma mnogo, počevši od(strane) Busta Rhymes,Avril, Gloria Gaynor :) , Offspring, 2pac, RHCP, Sex Pistols.... znači od svega po malo.....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2003, 14:45 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Okt 2003, 11:43
Moje misljenje je da treba znati slusati svaku vrstu muzike. Ja npr slusam i narodnjake i zabavnjake i rokere i pop cak volim cuti i poneku operu (ali ne bas cesto), naravno i strane pjesme mi se svidjaju iako ne pratim previse kako se koja zove i ko je izvodjac. Bitno je da mi se muzika i ritam pjesme svidjaju sve ostalo je nevazno. Sad slijedi pitanje, jesam li i ja seljak posto volim da slusam i narodnjake (ne bas sve moram priznati). Volio bih da pitam one koji ne slusaju te iste da mi kazu kako im se svidja ona pjesma od Sake Polumente (culi su je sigurno iako ne slusaju narodnjake) "Disem za tebe" :D ?

Pozdrav
MV

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2003, 19:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Stvarno nemam pojma koja je to pjesma.. sorry..
Možda ako napišeš refren ili neki dio strofe sjetim se koja je to pjesma.. Kao ni ti, ne pamtim imena i izvođače ako mi se baš ne sviđa neka pjesma i ako to ne slušam intenzivno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2003, 19:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
ne vidim u tvojoj listi Bijelo dugme, jel' to slučajno ili namjerno izostavljeno?

slucajno...definitivno slucajno. ovom prilikom se ispricavam na takvoj nepaznji :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2003, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

SiCkNeSS je napisao:
Citiraj:
ne vidim u tvojoj listi Bijelo dugme, jel' to slučajno ili namjerno izostavljeno?

slucajno...definitivno slucajno. ovom prilikom se ispricavam na takvoj nepaznji :drinking:

OK, you are forgiven :D
Jer u vrijeme kad sam slušao domaću muziku najviše sam volio Balaševića i Bijelo dugme (i Valentino :oops: ).

Vrh

Tema posta: Hmmmm...
PostPoslato: 09 Nov 2003, 22:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A što se tiče toga da treba slušati svaku vrstu muzike, I strongly disagree. Možda svaku osim densa i turbo folka, jer se u svakoj vrsti muzike osim te dvije može naći bar nešto vrijedno.
MV, a zašto "čak ponekad i opere" ? Pa opere su fenomenalna stvar (ako se skoncentrišemo samo na muziku i zanemarimo scenski dio).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Nov 2003, 23:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sad slijedi pitanje, jesam li i ja seljak posto volim da slusam i narodnjake?

Ne, nisi seljak, malogradjanin ili nazovi to vec kako hoces. Par puta sam spominjao da ne sudim o ljudima na osnovu vrste muzike koju slusaju, tako da ostajem pri svom stavu.
A sto se tice opera, nemas se cega stiditi. Slazem se sa Harvesterom da je opera super stvar kad se uzivis u radnju. Nikad nisam gledao uzivo, ali imao sam priliku jedne godine da odem u Beograd na "seviljskog berberina", ali zbog pretrpanosti obavezama propustio sam to. iduci put kad me noge (tockovi) odvedu tamo, prvo na sta cu otici je bas opera.

ostajte pozdravljeni! :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2003, 09:27 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
muzika koju slusamo je odraz naseg duhovnog stanja.

i kao sto postoji nesto sto se moze nazvati duhovno siromastvo tako i postoji muzika koja je plod takvog duhovnog siromastva i nalazi svoje poklonike medju ljudima "siromasnim duhom".

nasa, srpska, narodna muzika je plod stvaranja opsteg narodnog duha a za taj duh nemislim da je siromasan.
izvorna narodna muzika je u posljednjim decenijama preplavljena talasom novokomponovane tzv. turbo folk muzike i ja bih je nisko ocjenio, iako nisam muzicki kriticar. mnogo ih je koji u takvoj muzici vide izraz nase duhovne degradacije iako to neumiju reci, pa se okrecu muzici koja im dolazi sa zapada. no neznaju da je i takva vrsta muzike odraz zapadnog drustva koje sa sobom nosi i mane.

ovim nemislim reci da ce neka muzika nekom ako je slusa donijeti nesto lose, vec da se uz muziku covjek povodi za jednim duhom a taj duh ga moze odvuci na mjesto gde nebi trebao biti.

ozbiljna tema, koja zahtjeva pazljiv i temeljit pristup.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2003, 09:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 23 Okt 2003, 06:53
Sve sami visokoobrazovani i kulturni likovi,ili sto bi mi "seljaci" rekli narodnim jezikom SKOROJEVICI,
voleo bih da mi neko od vas objasni kako moze bilo koja od gore pomunutih stranih grupa duhovno vise ispuni,nego recimo Bregovic ili Sanja Ilic ili braca Teofilovici,
kako moze da mi bluz bude blizi nego muzika sa podrucja gde sam rodjen i gde sam odrastao,

Harvester
stvarno si legenda sa svojim objasnjenjem uzivanja u operi,verujem da nikad nisi bio ni na jednoj operi,jer da si samo jednom prisustvovao nebi takvu glupost lupio.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2003, 16:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Sve sami visokoobrazovani i kulturni likovi,ili sto bi mi "seljaci" rekli narodnim jezikom SKOROJEVICI

recimo da se oglusujem na ovo ako je meni upuceno...skorojevic, hm... indexi, idoli, azra, corba, disciplina, film, haustor, kazaliste, atomsko, dugme, smak...jeste, sve to do juce nije postojalo :o

Citiraj:
voleo bih da mi neko od vas objasni kako moze bilo koja od gore pomunutih stranih grupa duhovno vise ispuni,nego recimo Bregovic ili Sanja Ilic ili braca Teofilovici

hm...jel neko naveo mozda nesto strano? moze itekako ispuniti, samo ako se trudis da razumijes. a takodje nisam nigdje popljuvao, kako ilicku sa balkanikom, tako i teofilovice. stavise, imam njihove materijale koje cesto vrtim. brega...pa oko njega su misljenja podjeljena, ja necu da ga komentarisem. za njega treba otvoriti posebnu temu na kojoj bi se diskutovalo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Nov 2003, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Marakana je napisao:
Sve sami visokoobrazovani i kulturni likovi,ili sto bi mi "seljaci" rekli narodnim jezikom SKOROJEVICI,
voleo bih da mi neko od vas objasni kako moze bilo koja od gore pomunutih stranih grupa duhovno vise ispuni,nego recimo Bregovic ili Sanja Ilic ili braca Teofilovici,
kako moze da mi bluz bude blizi nego muzika sa podrucja gde sam rodjen i gde sam odrastao,

Ahem... Ne znam da li ovo uopšte zaslužuje odgovor, ali pošto si me direktno prozvao...
Prvo, ne vidim gdje to piše da svakom mora da bude najbliža muzika sa prostora na kojima je rođen. Po toj logici ja mogu da kažem "Ajd dobro, ja sam iz bivše Juge, pa prema tome treba da slušam samo domaći folk ili domaću zabavnu", pa onda sve to još malo regionalno suzimo pa kažemo "Eh, pošto sam iz Sarajeva, zašto bi mi kog vraga Riblja čorba bila bliža od Bijelog dugmeta?" itd. itd.
Da si ikad slušao neku kvalitetniju stranu grupu/kompozitora ne bi tako lupetao.

Citiraj:
Harvester
stvarno si legenda sa svojim objasnjenjem uzivanja u operi,verujem da nikad nisi bio ni na jednoj operi,jer da si samo jednom prisustvovao nebi takvu glupost lupio.

Obrazloži mi zašto je glupost. Kad slušam nekoga kako pjeva, uopšte ne osjećam potrebu da ga još i gledam kako se šeta okolo u glupom kostimu i drži za ruke sa pjevačicom, uz obaveznu lošu glumu koja oduzima svu dražmuzici. Ne znam ja ko je ovde SKOROJEVIĆ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2003, 13:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 23 Okt 2003, 06:53
Harvester je napisao:
Ahem... Ne znam da li ovo uopšte zaslužuje odgovor, ali pošto si me direktno prozvao...
Prvo, ne vidim gdje to piše da svakom mora da bude najbliža muzika sa prostora na kojima je rođen. Po toj logici ja mogu da kažem "Ajd dobro, ja sam iz bivše Juge, pa prema tome treba da slušam samo domaći folk ili domaću zabavnu", pa onda sve to još malo regionalno suzimo pa kažemo "Eh, pošto sam iz Sarajeva, zašto bi mi kog vraga Riblja čorba bila bliža od Bijelog dugmeta?" itd. itd.
Da si ikad slušao neku kvalitetniju stranu grupu/kompozitora ne bi tako lupetao.

Slucajno bio na koncertu Zan Misel Zara,Roling Stons,na Hajduckoj cesmi,Tina Tarner,gledao Riverdens,omakla mi se Milanska Skala,Lisinski u Zagrebu,Bocelijev koncert u Minhenu,Aida u veroni,Selin Dion u Vegasu,Majkl Dzekson u Londonu,Bregovicev koncert u Nionu,dovoljno ili treba jos da nabrajam.

Citiraj:
Obrazloži mi zašto je glupost. Kad slušam nekoga kako pjeva, uopšte ne osjećam potrebu da ga još i gledam kako se šeta okolo u glupom kostimu i drži za ruke sa pjevačicom, uz obaveznu lošu glumu koja oduzima svu dražmuzici. Ne znam ja ko je ovde SKOROJEVIĆ...

:cry: :roll: :cry:
"Fenomenalno si ovo rekao",tako da nemam potrebe da komentarisem

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2003, 23:27 
Početnik
Početnik

V@nja je napisao:
Slazem se sa Sicknessom da se o ljudima i njihovoj (ne)kulturi treba suditi na osnovu muzike koju slusaju ...

Interesantno, kako onda tumacis svoju kulturu u vezi sa muzikom koju slusas ? Sta mislis kakvo misljenje imaju oni ljudi o "modernoj" muzici ,da ne kazem sad kulturnoj :D, koji redovno idu na operske prestave ? Zasto neko za tu vrstu muzike kaze da je to muzika propale generacije, dok za narodnu muziku nisam nikad tako nesto cuo ??? :lol:

P.S.
Ovakve likove volim ponajvise (one koji misle da je kultura samo ono sta oni rade :lol: )

Pozdrav
MV

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2003, 23:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Marakana je napisao:

Svi gore nabrojani prave etno muziku koja je vezana iskljucivo za nashe podrucje. I ti mozes reci da mene koji sam rodjen na tom geografskom podrucju mora muzika sa tog podrucja najvishe ispunjavati ??
Otkud to ? Ukusi i slicno ? to ne postoji a ?
Ja mogu naci masu primjera stranih izvodjaca koji me bas ono ispunjavaju.. Mnogi su u tvom drugom postu nabrojani.

Marakana je napisao:

Zasto da ne ? To znaci da na nashem podrucju ne mogu da postoje ljudi koji dobro sviraju bluz? Jer svako ko dobro svira bluz mora da ga osjeca i da ga duhovno ispunjava i da mu bude muzika No1.

Ja mogu podijeliti ljude samo po kvaliteti muzike koju slusaju. Ali i to nije neka podjela... Recimo da su ovi sad turbo-folk-mega-dens-iostali jako nekvalitetna muzika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2003, 23:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
SiCkNeSS je napisao:
prozvakana tema, no dobro. istina je da se narodnjak, izvorni ili novokomponovani, mnogo razlikuju. no ja moram priznati, pri tom aludiram da ne omalovazavam izvornu narodnu muziku, da i kad sam sa drustvom, a pogotovo sam, ne pada mi na pamet da pustim bilo sta od ovog gore navedenog. ni turbo, ni narodnu muziku u pravom smislu te rijeci...znaci od tozovca, tome i kompanije do ovih novih, nazovimo ih drekavaca. to naravno ne znaci da ih poistovjecujem, ali nemam zelju da slusam ista od ovoga!

Ovo bih ja napisao ... Ne volim ovde turbo-ultra-mega-giga, ali klasike itekako postujem, ali ih NE SLUSAM...
Ni jedna vrsta ,ni turboshit ni prava narodna muzika ne pjeva ni o cemu drugom osim o ljubavi, braku, prevari, razvodu i slicnim ..

Vrh

Tema posta: Hehe
PostPoslato: 12 Nov 2003, 00:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Marakana, hvala ti što si nam """suptilno""" nagovijestio da si proputovao pola svijeta, ali ne vidim potrebe da se to naglašava kad je ovde riječ o muzici.
U svakom slučaju, volio bih kad bi mi objasnio kako OPERA može da ti bude bliža od muzike s područja na kom si rođen i gdje si odrastao. Prvo nas napadneš zbog preferiranja strane muzike a onda razvežeš o italijanskim operama, vrlo zanimljivo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2003, 01:04 
Početnik
Početnik

misk0 je napisao:
Ovo bih ja napisao ... Ne volim ovde turbo-ultra-mega-giga, ali klasike itekako postujem, ali ih NE SLUSAM...
Ni jedna vrsta ,ni turboshit ni prava narodna muzika ne pjeva ni o cemu drugom osim o ljubavi, braku, prevari, razvodu i slicnim ..

Miskoooooo, ajde reci nam onda o cemu se radi u Rep muzici ili densu npr :wink:

MV

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]