banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 17:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: novo ime naseg jezika
PostPoslato: 23 Jul 2003, 07:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2001, 01:00
da li je istina da nam je nas jezik dobio novi naziv?? kao posto se narod ne moze sloziti, trebao bi se zvati upotrebni ili tako nekako.. dal je to istina ili me tata opet zeza (voli on to :) )

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2003, 17:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Iskreno receno ja o tome nemam pojma. Slika

Doduse,uopste nisam bila u toku nekih promjena koje su se dogodile u pravopisu poslednjih godina,tako da ja govorim i pisem jezikom koji se koristio prije rata,a zvao se srpsko-hrvatski i nemam namjeru da ista mijenjam po tom pitanju. Slika

Mislim da je svako nasilno mijenjanje jezika i jezickih pravila glupo. :roll:

A kako vidim,ni ljudi koji studiraju "ovaj novi kako god se zvao jezik" nemaju pojma o nekim osnovnim stvarima.
Tako mi se dogodilo da sam morala pitati ovdje da li je doslo do nekih pravopisnih promjena pri pisanju samog naziva ovog grada,jer je zena sa zavrsenim gore navedenim fakultetom tvrdila da se pise u Banjojluci ili u Banja Luci,a nazalost i mnogi ljudi koji bi trebali da znaju pravopis su to potvrdili (a zapravo je obrnuto).
Na srecu,nisu uveli tako nelogicnu promjenu kao novo pravopisno pravilo,ali me ne bi cudilo da je uvedu,jer kod nas je sve moguce. :roll:

Kako ce se novi jezik zvati nije toliko ni vazno,samo da ne naprave neku smijuriju od naziva. :lol:

Pozdrav za tebe. Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2003, 20:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Nemoguće, jedni bi htjeli da se zove UPOTREBNI, a drugi bi htjeli UPORABNI.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2003, 08:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

HAHAHAHA svaka cast, nasmija me.. daj, zar niko nista jos nije cuo o toj temi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2003, 16:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ja jezik u BiH jos uvjek zovem srpskohrvatskim a bogami kad prodjem kroz federaciju bogami koda sam u Hrvatskoj a to me nervira

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2003, 23:14 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Maj 2003, 17:34
MUAMER je napisao:
Ja jezik u BiH jos uvjek zovem srpskohrvatskim a bogami kad prodjem kroz federaciju bogami koda sam u Hrvatskoj a to me nervira

A kako ga zoveš kad prođeš kroz Republiku Srpsku?!

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2003, 02:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Maj 2003, 10:33
Sugarmamma je napisao:
da li je istina da nam je nas jezik dobio novi naziv?? kao posto se narod ne moze sloziti, trebao bi se zvati upotrebni ili tako nekako.. dal je to istina ili me tata opet zeza (voli on to :) )

тако је слатка мајчице.
једни би хтјели да се језик зове босански.
али пошто се тај језик не говори у цијелој БиХ, тј. Срби имају српски, Хрвати хрватски, онда је једино рјешење да се језик зове бошњачки јер га користи само бошњачки дио популације.
зато не може никако да се зове босански.
али ко зна, можда се и назове босански, мада то мени нема никакве логике :o
језик не може да добије им по држави у којој се говори (Америка нпр. амерички) него по народу који исти употребљава.
немам ништа против да се зове бошњачки, али босански????
е ту долазе компликације, јер би тај језик могао једног дана да буде "ибер алес" нека врста крвоног и јединог правно могућег језика.
тим чином би бацили под ноге један језик који је стар читав миленијум, а то је српски језик.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2003, 07:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

hmm... onda nam jedino preostaje srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski.. mada mi je i to glupo.. mislim da je "upotrebni", iako pokvareno zvuci, ipak najbolje rijesenje za nasu balkansku gospodu... E Slavko, nemas pojma kako mi je sve to smijesno.. Odjednom su nekad totalno nevazne stvari postale vazne.. Volim ja i Bosnu i Banjaluku, ali brate u ovom svijetu, mislim kad si na zapadu, samo ti muka dodje kad vidis nas narod.. ne uzbudjujem se vise kad neko napravi vic na racun nasih ljudi, jer smo stvarno stoka, ona malo veca.. nigdje na svijetu se ljudi ne svadjaju zbog takvih gluposti koje samo mi mozemo da pronadjemo

upotrebni je sasvim ok, nek ga svako zove kako mu pase..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Jul 2003, 08:10 
Pripravnik
Pripravnik

slatka mamice slazem se 100%

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2003, 13:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Ne znam kako ce se jezik zvati ali sam na jednom sajtu vidio zanimljiv naziv: engleski, njemacki, francuski, domaci..... Pa kad te neko u njemackoj pita koji jezik govoris a ti im kazes "domaci" :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Avg 2003, 13:45 
Pripravnik
Pripravnik

хе, хе добра фора...ја не оспоравам да неко зове свој језик хрватски, бошњачки...али ја ћу језик којим говорим увијек звати српски.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2003, 21:07 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
http://www.pogledi.co.yu/casoisi.php3

Poucan clanak o jeziku. Malo duzi, ali vrijedi procitati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 19:43 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2002, 20:30
Blaah....Ja pricam srpski,a mislim da taj jezik prica vecina ljudi u RS.Sta se prica u federaciji nije ni bitno.Nek ga zovu kako hoce.Mi cemo da pricamo srpski,hrvati hrvatski,muslimani iliti bosnjaci kako oni sebe vole da nazivaju neka pricaju bosanski,hercegovci ce pricati hercegovacki itd....A sta ce Crnogorci?Kako ce se oni izdjeliti?Oni mora da ce pricati do podne crnski,a od podne gorski.....Veze...Sve je to isti jezik!Sa malim ali neznatnim razlikama.To sto neki sad izmisljaju to je bezze...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2003, 11:56 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Avg 2003, 00:06
naucna cinjenica je da svi govorimo srpskim jezikom. izraz srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski je naravno nepravilan jer su hrvati do vuka karadzica i njegovog stvaranja jezika kojim danas govorimo govorili ikavicu, kajkavicu i cakavicu. beckim i novosadskim dogovorom hrvati su umjesto tih dijalekata kao knjizevni jezik uzeli SRPSKI, druga stvar je sto se on iz politickih razloga poceo zvati srp-hrv ili obrnuto. sustina je da je to jedan jezik koga je Vuk S. Karadzic stvorio a hrvati i muslimani ga sada koriste. kako oni govore drugim jezikom kada imaju isti padezni sistem, jezicka pravila itd.? osnova za razlikovanje od srpskog nikako nije ubacivanje rijeci poput "glede", "carsija" i sl. to su samo tudjice u jednom jeziku kojim oni nisu govorili dok ga nisu preuzeli o Srba.

ja shvatam da odredeni ljudi pitanje jezika shvataju kao pitanje nacionalnog identiteta, pa hrvati naravno nece priznati te istorijske i naucne cinjenice. muslimani pokusavaju nesto sto je sasvim politicno, nametnusti izraz "bosanski" da bi se vremenom dobilo da svi stanovnici bih pricaju taj jezik. krenuli su gledajuci s naucne strane u potpuno suprotnom pravcu. ako vec hoce jedan jezik to mora biti srpski jer kao sto bismo svi trebali znati svi pricamo SRPSKI.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2003, 15:11 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 16 Sep 2003, 14:19
Može li mi neko objasniti kakvi se to jezici (srpski, hrvatski, bosanski) pričaju u Bosni? Mislim, koje su to spektakularne razlike i gdje se to mi ne razumijemo (mislim na razumjevanje jezika, naravno)?

Po meni je najnormalnije rješenje da se jezik koji se govori u Bosni zove bosanski jezik, a da ostalo budu dijalekti. Svi se ti jezici ionako razlikuju samo u nijansama (ne uzimajući u obzir forsirane novitete, koji normalnog čovjeka tjeraju da upotrebljava rječnik da bi razumio vlastiti jezik :roll: ). Bljak!

na svijetu ljepąe nema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2003, 15:14 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Dec 2002, 01:57
znaci ameri pricaju americkim jezikom? :D :D :D
ubija ti logika :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2003, 15:18 
Voajer
Voajer

Joj, gator jes' ti dosadan tip. Bolan, ko je spominj'o Amerikance? Kakve veze ima Bosna s Amerikom, majke ti?

P.S. Ako ćeš iskreno, ubija me tvoja logika, moja mi ne pričinjava nikakve poteškoće. :lol:

na svijetu ljepąe nema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2003, 15:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 28 Dec 2002, 01:57
Citiraj:
moja mi ne pričinjava nikakve poteškoće

mislim da si usamljena u razmisljanju :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Okt 2003, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
LetMeFly je napisao:
Po meni je najnormalnije rješenje da se jezik koji se govori u Bosni zove bosanski jezik,

Isto tako u Svicarskoj se govori 'svicarski' jezik ? :) - ne bih rekao.

LetMeFly je napisao:
Svi se ti jezici ionako razlikuju samo u nijansama (ne uzimajući u obzir forsirane novitete, koji normalnog čovjeka tjeraju da upotrebljava rječnik da bi razumio vlastiti jezik :roll: ). Bljak!

Vjerovatno nisi upucena pa se usudjujes davati takve izjave. Pogledaj nove dokumente: rodni list, licna i vozacka, prebivaliste, umrlica .. sve na 2 pisma i 2 ili 3 jezika (zavisi od dokumenta).
Ako osobe koje su to odlucivale (koje su sigurno puno kompetentnije od tebe, a to znam jer sam licno bio ukljucen u taj projekat) su rekle da postoje jezicke razlike i na osnovu toga odlucili da izdaju dokumente kao takve, ocigledno je da tvoja tvrdnja ne stoji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Okt 2003, 11:08 
Voajer
Voajer

@gator
Ako ćemo tvojom logikom ići, Amerikanci pričaju American English, dakle samo drugu formu British English, zar ne? Ali, nije ni važno, ne bih da širim priču...

@misk0
Ja stvarno ne vidim gdje sam ja spominjala Švicarce? I na kraju, bosnasko rješenje ne mora podrazumjevati već postojeća rješenja.

Ne vidim razloga zašto ne bih mogla izraziti svoje mišljenje po bilo kojem pitanju? Zato što mislim drugačije? Ne bih rekla...
Druga stvar, moje mišljenje je rezultat praktičnog života i logičnog razmišljanja, a ne politički kompromis čiji je rezultat tvoj primjer.

na svijetu ljepąe nema.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]