Shone, tako je lijepo citati te !
Sjebo sam se kad je B. L. zabranio Nikoli i svima sa klinike da pricaju sa tobom. Rekao je da je "to za tvoje dobro"... Otprilike tog dana sam i ja napustio klinicko lijecenje i odlazim tamo jednom sedmicno na razgovor sa Dimicem i da mi daju blokatore. I ja sam sad kao i ti navucen na blokatore kao nekad na heroin

. Cuvaj se, kad budem dolazio u BG vidjecu da ti se javim !
Nije me, znaci, mnogo boljela terapija. Vise me je boljelo to sto je Jelena ustala iz fotelje i napustila dnevni boravak spustajuci se stepenicama u katakombe u podzemlju bolnice. I Marina, Kristina i Ivan su takodje ustali iz fotelje. Prateci njih, i ja sam ustao, uz veliki uzdah u trenucima pridizanja. Taj uzdah se moze dvojako tumaciti, moze se tumaciti kao uzdah olaksanja sto mi neudobna fotelja nece maltretirati guzicu i dalje a moze se tumaciti i kao uzdah zaljenja sto Jelena napusta prostoriju. Ja ga nisam nikako tumacio... Prateci troje sapatnika prebacio sam se u kuhinju-trpezariju i sjeo za sto. Ocigledno, bilo je vrijeme za veceru.
- Ima li te vecere ? - Kristina je upitala stvora Sabinu.
- Vecera kasni. Zao mi je. Moracete malo da se strpite - stvorenje je zacvrkutalo.
- Ma nema veze. Ja ionako nisam gladan. Odoh upaliti TV da vidim ima li kakve mjuze za slusati... - rekao sam i krenuo u dnevni boravak, spreman da guzicu i dalje tlacim neprevazidjeno neudobnom foteljom.
- Zhao mi je ali to nije moguce. Pravila ove bolnice ne dozvoljavaju paljenje televizora prije 20.00 casova a do tog vremena morate boraviti u trpezariji - Goga - Sova mi je saopstila prvu ( u nizu ) tuznih istina ili ti pravila sa kojim cu se uskoro sukobiti u jebenoj bolnici.
- To pravilo vam je zesce glupo i ja cu da ga promijenim i to odmah ! - rekao sam zapovjednim tonom, uzeo daljinski u ruku i zavalio guzicu u prokleto tvrdu fotelju.
To je bilo moje prvo zvanicno krsenje pravila u bolnici. Nije proslo bez reakcije Sove.
- Ja cu morati doktora Bora da obavestim o tome sta radite. - rekla mi je mehanicki dok sam saltao kanale na TV-u trazeci neku muziku za slusanje.
- Recite mu. I pozdravite ga. - odogovorio sam joj sarkasticno. Izabrao sam MTS - muzicku televiziju Srbije. Bili su neki spotovi EKV-a. - Sta je ovo, samo narkomani na TV-u ? - nasmijao sam se.
To nije promaklo Sabini. Ustalo je i uzelo mi daljinski iz ruke i ugasilo televizor. To Sabina. Sjebo sam se totalno. Nesto takvo nisam ocekivao i nisam znao kako da reagujem... I, dok sam tako birao nacin na koji bih ispsovao stvora koji mi je oteo daljinski i ugasio TV za vrijeme pjesme "Par godina za nas" ( kakvo odsustvo sluha od strane stvora ), prisla mi je Sova i rekla :
- Podjite sa mnom. Doktor bi zeleo da poprica sa vama...
- Eto me, mada ja ne zelim bas da pricam sa njim, radije bih gledao TV. Ali, posto sam veceras dobre volje, ispunicu mu zelju...
Ostatak moje druzine me je posmatrao sa zanimanjem u ocima, kao da takvo moje ponasanje nisu ocekivali i kao da su zeljeli da vide reakciju velikog poglavice Bora. Kasnije sam saznao da su mu pacijenti dali nadimak Bik Koji Urla, a te veceri sam shvatio i zasto...
U potpunosti ga je zasluzio. Cim sam otvorio vrata njegove kancelarije, uz svesrdnu pomoc Sove, zagrmio je na mene :
- Sta je ?!!! Sta ti mislis ?!! Znas li gdje si ti ?!... Ti si u bolnici, druskane! A ja sam direktor ove bolnice i ja pisem pravila. Ja smisljam pravila a ti si tu da ih ispunjavas... Samo na taj nacin ces se izlijeciti, da znas....
- Pa doktore, morate priznati da vam je podjela rada skroz zajebana. Pravila je mnogo lakse pisati a mnogo teze izvrsavati. Uostalom, jebes pravila. Ja ne volim pravila. Vi meni dozvolite da gledam TV a ja vama necu praviti probleme. Evo, cak cu se i sestrama smjeskati, a to nije nimalo lako, vi isto kao da ste ih pokupili iz Zooloskog vrta ili neke mracne pecine na vrhu Zelengore... - pokusao sam da smirim igru, da spustim loptu na zemlju i suzbijem zescu navalu bijesa koji je kljucao u meni.
- Neces ti mijenjati nijedno pravilo i pravila koja vaze za druge ima da vaze i za tebe ! A 12. si pacijent ove klinike, tek si dosao i vec pravis probleme !!!
- To cemo jos vidjeti, doktore ! - vrisnuo sam, skocio i izasao iz kancelarije, bijesno zalupivsi vratima.
Rat je poceo. Dr. Boro je tip iz Sekovica koji je psihologiju zavrsio u Sarajevu a postdiplomski i subdiplomski studij ( koji god kurac to bilo ) u Beogradu. Znaci, u pitanju je bio okrsaj dvije tvrde, nepopustljive bosanske usijane glave...
Vratio sam se u vrijeme vecere koja je sjajno mirisala i izgledala. Sjeo sam pored Ivana i citav svoj bijes kanalisao na jadnu Karadjordjevu sniclu koja je prosto nestajala u mojim ustima kao srednjevjekovni brodovi u orkanima Tihog okeana... Za vecerom niko nije pricao. Pomislio sam da je to zbog jos jednog pravila koje je pisalo masnim slovima na zidu - Kad se jede, ne prica se. Nadrkan na sva pravila ovog svijeta, odlucio sam da odmah zapocnem neki razgovor. Izabrao sam Kristinu, da budem iskren, uglavnom zbog fenomenalnih sisa.
- Kristina, reci mi, zbog cega si ti dosla u ovaj smrdelj od klinike ?
- Ma, lijecim se od droge kao i svi vi ovdje. Lijecim se od kokaina.
- Opa, "koka" je droga za bogate. Ja sam samo mogao da mastam o njemu dok ubrizgavam heroin u venu, u WC-u biblioteke grada Srpsko Sarajevo... Odakle ti lova za to ?
- Decko mi se bavio tim stvarima. On mi je davao drogu dzabe. Nisam je kupovala.
- Uuuuuuuu jebote, sto ja nisam imao takvog decka ! - iskreno sam uzviknuo zavideci Kristini. S druge strane, shvatao sam i njenog decka, onako dobre sise su zahtijevale vrhunski tretman...
- Koliko dugo, Kristina ?
- Mozes me zvati i Tina. Oko dvije godine.
- Zasto se lijecis kad nisi nikad kupovala drogu vec je dobijala od decka dzabe ? - pitao sam je smjeskajuci se i naglasivsi to - dzabe.
- Tata. - kratko je odgovorila.
I mislio sam da je tako. Razmisljajuci u golubarniku o klijentima ove vrle ustanove, dosao sam do zakljucka da bi vecina trebala biti tatina i mamina djeca, koji su puni love pa se drogiraju onako, iz dosade, bijesa, navike i potrebe... Sve tim redom...
Tako nekim redom smo poslije zavrsene vecere dobili dozvolu da predjemo u dnevni boravak i upalimo televizor. Iz nekih neobjasnjivih razloga i nije mi se previse gledao i imao sam neke mrave u guzici koje sam htio da prosetam po klinici.
- Odoh ja da se malo promuvam ovom ludarom. - rekao sam obracajuci se cutolozima kojima su oci bile uperene u Pink. Gledali su neku glupu seriju. Gledali su kroz neku glupu seriju...
- Ni to brate nece moci. - Ivan je promrmljao a Marina se nasmijala. Nasmijala se i Kristina. Cudan neki smijeh. Neobuzdan. Odzvanjao je, imao sam osjecaj, kroz nozdrve i pluca i dalje kroz kliniku, krosnje lipa, jebene mjeseceve kratere, kao jato svraka kroz sumornu jesenju noc... Nije mi se svidjeo. Stresao sam se od takvog smijeha i krenuo stepenicama nanize. Ka katakombama, cisto da ih malo proucim, eventualno upotrijebim u nekoj buducoj horor-komediji koju budem pisao i tako to... Isprijecilo mi se Brdo Sabina.
- Vladimire, - rekla je prijekornim tonom - zar ne znate da ne smijete napustati dnevni boravak do 22.15. ?
- Ne znam. - bio sam iskreno zbunjen pred njom.
- Smete ako zelite izaci na terasu ali samo uz pratnju dezurnog osoblja.
- Mislite na vas i Gogu ? - upitah kao iz topa.
- Da, mi smo dezurne veceras.
Odjednom su mi se mravi u guzici primirili, jebena serija na Pinku ucinila zanimljivom i sjeo sam u prekrasnu udobnu fotelju, kulirajuci i Sovu i ono Drugo...
I sjedio sam u toj prokletoj foteljcini do 22.15. a onda je izronila iz mraka Sova, dala mi punu saku tableta i pozeljela laku noc. Istvu stvar je ucinila i Ivanu, s tim sto je njegova doza bombonica bila skromnija i mi smo poslusno otisli u sobe na spavanje. Sabina je bilo zaduzena za Kristinu i Marinu i njima je uradila isto.
Legao sam u 22.15., kao neki klinac. Kao neki staromodni klinac. Nisam mogao da vjerujem... Mislim da sam zaspao i prije nego sto sam se popeo uz stepenice i dosao do sobe i kreveta...