banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 00:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Nov 2009, 11:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
SUMNJE oko autorstva najpoznatijih drama u ljudskoj povijesti, kao što su Hamlet ili Julije Cezar postoje već dugo vremena. Još je irski književnik George Bernard Shaw rekao je kako drame nisu djelo Williama Shakespearea, nego nepoznatog dramatičara sličnog imena. Germanist Kurt Kreiler iz Kölna sada tvrdi da je ta izjava točna.

Autor 36 drama koje nemaju premca u književnoj povijesti nije sin izrađivača rukavica iz mjesta Stratford-upon-Avon, koji se zvao Shagspere, Shaxpere ili Shakspere, tvrdi Kreiler.

Edward de Vere

Te je drame pod pseudonimom "Shakes-speare" (onaj koji trese kopljem) objavljivao 17. grof Oxforda, Edward de Vere, koji je živio od 1550. do 1604. godine. De Vere kao plemić nije smio pod svojim imenom pisati za puk, pa je stoga smislio pseudonim, tvrdi Kreiler u svom 595 stranica dugom djelu "Čovjek koji je izmislio Shakespearea".

Tijekom povijesti su se kao autori Shakespeareovih djela pojavilo 57 osoba. De Vere je kao autor drama spomenut još 1920. godine, od strane Thomasa Looneya. Nizozemski profesor Pieter Moerkerken je 1951. ustvrdio kako De Vere nije samo napisao Shakespeareova djela, nego i kako je bio član nizozemskog plemstva.

Možda najpoznatija od "zavjera" oko autorstva Shakespeareovih drama je ona koja tvrdi da je njih napisao poznati britanski filozof Francis Bacon.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2009, 18:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Čula sam to davno, naime nemoguće je da jedan čovjek koristi toliko hiljada riječi u svom pisanju, koliko ih je napisano u njegovim djelima.
Navodno je više ljudi učestvovalo u pisanju njegovih djela.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2009, 11:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Samo sto je on, sto bi rekao Rambo, imao preduzetnickog duha pa je to sve objavio , a drugi su za njega radili za dva'est maraka dnevno. :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]